Tengerparton sütkérezve is kamatozik a pénzed

Pénzcentrum
2008. június 27. 12:00

Emelnek a bankok Ismét jelentkezünk banki lekötött betéti kamatokat elemző körképünkkel. A január óta eltelt időszakban három alkalommal is emelt a jegybank az alapkamaton, igaz ez legutóbbi döntésük nyomán változatlanul 8,5 százalékon áll. Lássuk mennyiben változtattak ennek fényében a kereskedelmi bankok, valamint hogy érdemes-e nyáron a legjobb befektetési lehetőség keresgélése helyett hagyni inkább megtakarításainkat "maguktól" kamatozni!

Szokásunkhoz híven, az összehasonlíthatóság kedvéért a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra időtávra.

Továbbra is kimaradtak a szórásból a kombinált termékek, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Betétlekötésre általában kockázatkerülő ügyfelek adják fejüket, így számukra általában a befektetési alapok még a magasabb kamat reményében sem jelentenek releváns alternatívát.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen, FHB és Allianz Bank., és legutóbbi körképünk óta már a KDB Bank lekötött betét konstrukcióit is bevonjuk összehasonlításunkba.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés 2008. május 26-án történt).

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Emelnek a bankok

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alapkamat változásában tapasztalható tendenciához hasonlóan, több kereskedelmi bank is emelt - az előző hónaphoz képest - lekötött betét kamatain, igaz van, amelyik csak akciós jelleggel. Magasabb kamattal kedvez meglévő és új ügyfeleinek a Budapest Bank, CIB Bank, Erste, FHB, KDB, MKB és az Unicredit Bank, néhányan azonban csak magasabb lekötött összeg, vagy rövidebb futamidő esetében.


800 ezer forint lekötése esetében, a legutóbbi hónaphoz képest, amikor is az UniCredit Bank egyedül az egy hónapos lekötés esetében tudott a legjobb három között maradni, mostanra ismét feltornázta magát a dobogóra egy kivételéve mindegyik időtávot tekintve. Az Erste Bank tovább erősített, miközben a Budapest Bank legutóbbi akciós ajánlatai megszűntek. A CIB Bank akciós betétei viszont igen csábítónak tűnnek.

Nagy összegért alig jár nagyobb kamat, de azért hárman viszik a pálmát...

Az Unicredit 6 és 12 hónapon elérhető akciós kamataival csak az MKB és a CIB hasonlóan kiemelt ajánlatai tudják felvenni a versenyt. Ugyanakkor az Erste visszavonásig érvényes, állandóan magas kamatai, amely tehát nem csak egy kamatperiódusra vonatkozik, szintén kitűnő választásnak tűnnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?