15 °C Budapest

Tengerparton sütkérezve is kamatozik a pénzed

Pénzcentrum
2008. június 27. 12:00

Emelnek a bankok Ismét jelentkezünk banki lekötött betéti kamatokat elemző körképünkkel. A január óta eltelt időszakban három alkalommal is emelt a jegybank az alapkamaton, igaz ez legutóbbi döntésük nyomán változatlanul 8,5 százalékon áll. Lássuk mennyiben változtattak ennek fényében a kereskedelmi bankok, valamint hogy érdemes-e nyáron a legjobb befektetési lehetőség keresgélése helyett hagyni inkább megtakarításainkat "maguktól" kamatozni!

Szokásunkhoz híven, az összehasonlíthatóság kedvéért a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra időtávra.

Továbbra is kimaradtak a szórásból a kombinált termékek, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Betétlekötésre általában kockázatkerülő ügyfelek adják fejüket, így számukra általában a befektetési alapok még a magasabb kamat reményében sem jelentenek releváns alternatívát.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen, FHB és Allianz Bank., és legutóbbi körképünk óta már a KDB Bank lekötött betét konstrukcióit is bevonjuk összehasonlításunkba.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés 2008. május 26-án történt).

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Emelnek a bankok

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alapkamat változásában tapasztalható tendenciához hasonlóan, több kereskedelmi bank is emelt - az előző hónaphoz képest - lekötött betét kamatain, igaz van, amelyik csak akciós jelleggel. Magasabb kamattal kedvez meglévő és új ügyfeleinek a Budapest Bank, CIB Bank, Erste, FHB, KDB, MKB és az Unicredit Bank, néhányan azonban csak magasabb lekötött összeg, vagy rövidebb futamidő esetében.


800 ezer forint lekötése esetében, a legutóbbi hónaphoz képest, amikor is az UniCredit Bank egyedül az egy hónapos lekötés esetében tudott a legjobb három között maradni, mostanra ismét feltornázta magát a dobogóra egy kivételéve mindegyik időtávot tekintve. Az Erste Bank tovább erősített, miközben a Budapest Bank legutóbbi akciós ajánlatai megszűntek. A CIB Bank akciós betétei viszont igen csábítónak tűnnek.

Nagy összegért alig jár nagyobb kamat, de azért hárman viszik a pálmát...

Az Unicredit 6 és 12 hónapon elérhető akciós kamataival csak az MKB és a CIB hasonlóan kiemelt ajánlatai tudják felvenni a versenyt. Ugyanakkor az Erste visszavonásig érvényes, állandóan magas kamatai, amely tehát nem csak egy kamatperiódusra vonatkozik, szintén kitűnő választásnak tűnnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 24. 06:55
Vakmajom: nem igaz, hogy Nyugat-Európában csak és kizárólag az (aktuális a szerk.) bevándorlás miatt...
MEDIA1  |  2023. szeptember 23. 17:30
A TV2 új realityjének szereplőjét próbálja azzal promózni a hírműsor honlapja, amire mindenki kattin...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM