19 °C Budapest

Miért érdemes elolvasni a magánnyugdíjpénztári számlaegyenleg értesítőt?

Pénzcentrum
2008. július 2. 14:10

Az OTP Magánnyugdíjpénztár a legtöbb pénztárhoz hasonlóan évente egy alkalommal küldi ki tagjainak az egyéni számlaértesítőt. Az értesítőben az egyenleg közlésén túl rengeteg hasznos információ található az egyéni számla tartalmáról csakúgy, mint az OTP Magánnyugdíjpénztár, vagy akár a teljes magánnyugdíjpénztári rendszer működéséről. Mégis, az általános tapasztalat az, hogy a tagok nem olvassák el figyelmesen az értesítőt.

A számlaegyenleg értesítőt a törvényi előírásoknak megfelelően évente egy alkalommal, június 30-ig kell postára adniuk a pénztáraknak. Az értesítőből a tagok tájékozódhatnak az előző évi (jelenleg a 2007. évi) nyitó- és záróegyenlegükről, valamint az előző évi teljes számlaforgalmukról.

"Azért érdemes a számlaegyenleg értesítőt figyelmesen elolvasni, mert nyomon lehet követni, hogy a munkáltató a teljes tagdíjat bevallotta-e és befizette-e utánunk - amelyeket egyébként a kifizetett jövedelmekből ilyen jogcímen levont. Mindezt azért érdemes figyelemmel kísérni, mert a cégek olykor csak figyelmetlenség miatt, de nem fizetnek rendesen a munkavállalójuk után, aki emiatt nyugdíjba vonulásakor kevesebb összeghez juthat hozzá." - nyilatkozta Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Elmondta továbbá, hogy az értesítő az egyéni számlára vonatkozó személyes információk mellett ugyanúgy tájékoztatja a tagokat általánosabb kérdésekről is, így egyebek mellett a hozamszámítás módszeréről, vagy akár a pénztár befektetési politikájáról.

Rendhagyó módon a most kiküldött számlaértesítő tartalmaz egy a PSZÁF, az APEH és a magánnyugdíjpénztárak által közösen kiadott Tájékoztató-t is. A Tájékoztató-ból megtudhatják a tagok, hogy a 2007-ben bevezetett, központosított bevallási-, és befizetési rendszer kezdeti működési zavarai miatt a munkáltatói tagdíjbefizetések tagi egyéni számlákon való jóváírása átmenetileg késik. Az OTP Magánnyugdíjpénztár ezt a valamennyi pénztárt egységesen érintő problémát azzal kívánta enyhíteni, hogy a 2007. pénzügyi év lezárását követően lekönyvelt, frissebb tagdíj adatokat is közli tagjaival a kiküldött egyenlegértesítők 3. oldalán.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár lehetővé teszi tagjainak, hogy az évi egy alkalmon túl is - telefonon (OTP Nyugdíjvonal: 06 1 3 666 777) keresztül - bármikor tájékozódhassanak számlaegyenlegükről. Ezen túlmenően bármilyen, a magánnyugdíjpénztári tagságukkal kapcsolatos kérdéseik esetén telefonon, e-mail-ben, vagy akár személyesen is igénybe vehetik az OTP Magánnyugdíjpénztár Ügyfélszolgálatát. Az elérhetőségekről részletes információk találhatók az egyenlegértesítőben, és a Pénztár honlapján (www.otppenztarak.hu) is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?