7 °C Budapest

Legtöbben egy összegben veszik fel a nyugdíjas évekre félretett pénzt

Pénzcentrum
2008. június 26. 14:44

Elenyésző a járadékfizetést választók aránya az önkéntes kifizetést igénylőkhöz képest az Aranykor Nyugdíjpénztár adatai szerint. A 10 éves kifizetés lehetőségével élők közül a teljes összeget felvevők és pénztári tagságukat megszüntetők körében éppen a negyvenes éveikben járók száma magas, holott a hozam megfelelő időben történő felvétele, illetve a járadékszolgáltatás előnyben részesítése hosszú távon jóval kedvezőbb megoldást jelentene számukra.

Ritka kivételnek számít, ha egy pénztártag járadékként kéri az aktív évei során összegyűlt megtakarítások kifizetését, ez derül ki az Aranykor Nyugdíjpénztár adatbázisának vizsgálatából. A nyugdíjkorhatárt elérő pénztártagok szinte kivétel nélkül, 99 százalékban az egyösszegű kifizetés mellett döntenek a járadékszolgáltatással szemben annak ellenére, hogy utóbbi számos előnyt biztosít az ügyfelek számára. A 10 éves tagság után adódó kifizetés lehetőségével élők háromnegyede a számla hozamtartalmára irányuló részletkifizetést igényelt a 2007. évi adatok szerint, a teljes összeget felvevők aránya meghaladta a 25 százalékot, egy részük pedig pénztári tagságát is megszüntette. Aggasztó, hogy ez utóbbiak körében éppen annak a negyvenes korosztálynak az aránya magas, akik számára amúgy kulcsfontosságú a nyugdíjcélú megtakarítás a megfelelő időskori életszínvonal biztosítása érdekében.
A megtakarítások egyösszegű felvételének kiemelkedő népszerűsége több okra vezethető vissza Kulyassa Krisztina, az Aranykor Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint. Egyrészt a nyugdíjkorhatárt mostanában elérők jellemzően rövidebb távon, 12-14 éven keresztül takarékoskodtak ilyen formában nyugdíjas éveikre (korábban számukra ez a megtakarítási forma nem volt elérhető), az így összegyűjtött pénz pedig egy összegben jóval vonzóbb, mint kisebb havi részletekben. Másrészt sokan a nyugdíjba vonulás előtt szeretnének még egy-egy nagyobb beruházást elvégezni (például lakásfelújítás, autóvásárlás), s ennek költségeit nyugdíjcélú megtakarításaik felvételével fedezik.

Az előtakarékosság során félretett pénz egyösszegű felvétele előtt érdemes alaposan tájékozódni az egyéb lehetőségekről, mivel sok esetben jelentős összegekkel gyarapíthatják megtakarításaikat a nyugdíjba vonulók egy helyes, a pénztár szakértőinek segítségével kialakított döntés nyomán - hangsúlyozta Kulyassa Krisztina. Fontos figyelembe venni például, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások hozama háromévente adó- és járulékmentesen felvehető, így anélkül használhatjuk fel kedvező feltételek mellett félretett pénzünk egy részét, hogy befektetéseinket teljesen felszámolnánk. Ezt az irányt követve többéves távlatban jelentős hozamhoz juthatunk, melyet a megfelelő időben kamatadómentesen vehetünk fel, ez pedig olyan előnyt jelent, melyet az egyéb befektetési formák nem tudnak biztosítani.

A megtakarításokat kezelő nyugdíjpénztár szakértői az adott szituációt felmérve, a körülményeket figyelembe véve személyre szabott tanácsokkal szolgálnak ilyen esetekben a segítséget kérő pénztártagoknak, az Aranykor például telefonos ügyfélszolgálatán keresztül és a CIB Bank fiókjaiban egyaránt tájékoztatást nyújt a nyugdíjkifizetés részletei iránt érdeklődőknek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem