Elfelejtheted a nyugdíjpénztárad? - Közös nyugdíjrendszer formálódik Brüsszelben

Pénzcentrum
2008. június 30. 13:24

Egységes nyugdíjszámlát hozna létre a befektetési alapkezelők európai szövetsége minden európai polgár számára, amelyen tartózkodási helytől függetlenül, azonos feltételekkel helyezhetnénk el megtakarításainkat, amit bármikor a határokon keresztül is magunkkal vihetnénk. Az akár a nyugdíjpénztári rendszert is kiváltó, hosszú távú víziók mellett az EFAMA a befektetőket már rövid távon kedvezően érintő javaslatokkal is igyekszik folyamatos nyomást gyakorolni az unió jogszabályalkotóira - mondta el a szervezet elnöke Brüsszelben.

Indokolatlanul részesítik előnyben a biztosítókat

Az európai befektetési alap az első és ez idáig az egyetlen olyan pénzügyi termék, amely megfelel az európai unió közös piaca támasztotta elvárásoknak, ezért lényegesen nagyobb súlyt kell kapni a megtakarítások, különösképpen a nyugdíjcélú megtakarítások terén - véli Mathias Bauer, az EFAMA (alap- és vagyonkezelők európai szövetsége) elnöke. Az osztrák Raiffeisen Capital Management vezérigazgatói posztját is betöltő szakember Brüsszelben beszélt a szervezet céljairól, és a befektetési alapokat érintő szabályozási javaslatokról.

Az azonos célt szolgáló megtakarítási, befektetési termékek azonos feltételekkel kellene, hogy versenyezzenek az ügyfelekért, ami jelenleg nem megoldott - utalt Bauer a unit-linked biztosítások szabályozási előnyeire, amelyek jelentősen visszavetik az egyébként ugyanazt a funkciók jobban, átláthatóbban ellátó befektetési alapok piacát. Jelenleg Európa-szerte érezhető az értékesítések alakulásán a betétek, biztosítási termékek szabályozásból származó előnye, de folyamatos nyomást gyakorolunk a szabályozókra, hogy ez a különbség eltűnjön - tette hozzá az éppen egy Európa Bizottsági meghallgatásra igyekvő szakember.

A bizalom sérült a válságban leginkább

Az amerikai hitelválságot az európai befektetésialap-piac sem kerülhette el, de a hatás korlátozott és közvetett volt, hiszen az alapok csak minimális kitettséggel bírtak az érintett strukturált hiteltermékekkel szemben, a több mint 30,000 alapból csupán tíz volt kénytelen felfüggeszteni értékesítését. A bizalom azonban komolyan sérült Bauer szerint, a szektor egyik fontosabb feladata, hogy ezt helyre állítsa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bizalom mellett a befektetőket sokkal konkrétabban érintő szabályozási javaslatokat is igyekszik az EFAMA érvényre juttatni. A szövetség célja, hogy az unió tagállamaiban alkalmazott alapkategorizálási szisztémákat egységesítse - az erre vonatkozó javaslata már a múlt héten napvilágot látott -, ami jelentősen megkönnyítené az egyes termékek összehasonlítását, és újabb lökést adhat az alapok határon átnyúló értékesítésének is. Mindezt a technológiai háttér, az adatszolgáltatás oldaláról is támogatná az EFAMA, így előbb-utóbb létrejöhetne egy, a teljes uniós piacokat lefedő, központi befektetésialap-adatbázis is.

Közös nyugdíjszámlát minden európainak!

Sajátos álláspontot képvisel az EFAMA a nyugdíjmegtakarításokkal kapcsolatban, miután a szövetség egy közös, európai nyugdíjszámla kialakítását kezdeményezte. A megoldás lényege, hogy a munkavállalók függetlenül attól, hogy éppen melyik tagállamban dolgoznak vagy élnek ugyanarra a számlára gyűjthetnék megtakarításaikat, és ezt vihetnék magukkal minden egyes munkahely váltással, akár a tagállamok határain keresztül is. Ezzel a megoldással eltűnnének az egyes tagállamok magánnyugdíjrendszerei közötti különbségek, ami egyelőre komolyan korlátozza az unió polgárainak mobilitását.

Az egységes európai nyugdíjszámla leginkább a hazánkban működő nyugdíj-előtakarékossági számlához hasonlítana, azaz a tulajdonos maga döntheti el, hogy milyen termékekbe, befektetési alapokba helyezi el megtakarítását, de a számlához kapcsolódhatnának különféle értéknövelt szolgáltatások, vagyonkezelési tanácsadás, vagy akár diszkrecionális vagyonkezelés is. "A rendszer kialakítása természetesen hosszú időt vesz igénybe. Most nagyjából húsz évem van hátra a nyugdíjig, abban bízom, hogy addigra már bevezetik az egységes számlát" - tette hozzá Mathias Bauer.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem