15 °C Budapest

Elfelejtheted a nyugdíjpénztárad? - Közös nyugdíjrendszer formálódik Brüsszelben

Pénzcentrum
2008. június 30. 13:24

Egységes nyugdíjszámlát hozna létre a befektetési alapkezelők európai szövetsége minden európai polgár számára, amelyen tartózkodási helytől függetlenül, azonos feltételekkel helyezhetnénk el megtakarításainkat, amit bármikor a határokon keresztül is magunkkal vihetnénk. Az akár a nyugdíjpénztári rendszert is kiváltó, hosszú távú víziók mellett az EFAMA a befektetőket már rövid távon kedvezően érintő javaslatokkal is igyekszik folyamatos nyomást gyakorolni az unió jogszabályalkotóira - mondta el a szervezet elnöke Brüsszelben.

Indokolatlanul részesítik előnyben a biztosítókat

Az európai befektetési alap az első és ez idáig az egyetlen olyan pénzügyi termék, amely megfelel az európai unió közös piaca támasztotta elvárásoknak, ezért lényegesen nagyobb súlyt kell kapni a megtakarítások, különösképpen a nyugdíjcélú megtakarítások terén - véli Mathias Bauer, az EFAMA (alap- és vagyonkezelők európai szövetsége) elnöke. Az osztrák Raiffeisen Capital Management vezérigazgatói posztját is betöltő szakember Brüsszelben beszélt a szervezet céljairól, és a befektetési alapokat érintő szabályozási javaslatokról.

Az azonos célt szolgáló megtakarítási, befektetési termékek azonos feltételekkel kellene, hogy versenyezzenek az ügyfelekért, ami jelenleg nem megoldott - utalt Bauer a unit-linked biztosítások szabályozási előnyeire, amelyek jelentősen visszavetik az egyébként ugyanazt a funkciók jobban, átláthatóbban ellátó befektetési alapok piacát. Jelenleg Európa-szerte érezhető az értékesítések alakulásán a betétek, biztosítási termékek szabályozásból származó előnye, de folyamatos nyomást gyakorolunk a szabályozókra, hogy ez a különbség eltűnjön - tette hozzá az éppen egy Európa Bizottsági meghallgatásra igyekvő szakember.

A bizalom sérült a válságban leginkább

Az amerikai hitelválságot az európai befektetésialap-piac sem kerülhette el, de a hatás korlátozott és közvetett volt, hiszen az alapok csak minimális kitettséggel bírtak az érintett strukturált hiteltermékekkel szemben, a több mint 30,000 alapból csupán tíz volt kénytelen felfüggeszteni értékesítését. A bizalom azonban komolyan sérült Bauer szerint, a szektor egyik fontosabb feladata, hogy ezt helyre állítsa.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bizalom mellett a befektetőket sokkal konkrétabban érintő szabályozási javaslatokat is igyekszik az EFAMA érvényre juttatni. A szövetség célja, hogy az unió tagállamaiban alkalmazott alapkategorizálási szisztémákat egységesítse - az erre vonatkozó javaslata már a múlt héten napvilágot látott -, ami jelentősen megkönnyítené az egyes termékek összehasonlítását, és újabb lökést adhat az alapok határon átnyúló értékesítésének is. Mindezt a technológiai háttér, az adatszolgáltatás oldaláról is támogatná az EFAMA, így előbb-utóbb létrejöhetne egy, a teljes uniós piacokat lefedő, központi befektetésialap-adatbázis is.

Közös nyugdíjszámlát minden európainak!

Sajátos álláspontot képvisel az EFAMA a nyugdíjmegtakarításokkal kapcsolatban, miután a szövetség egy közös, európai nyugdíjszámla kialakítását kezdeményezte. A megoldás lényege, hogy a munkavállalók függetlenül attól, hogy éppen melyik tagállamban dolgoznak vagy élnek ugyanarra a számlára gyűjthetnék megtakarításaikat, és ezt vihetnék magukkal minden egyes munkahely váltással, akár a tagállamok határain keresztül is. Ezzel a megoldással eltűnnének az egyes tagállamok magánnyugdíjrendszerei közötti különbségek, ami egyelőre komolyan korlátozza az unió polgárainak mobilitását.

Az egységes európai nyugdíjszámla leginkább a hazánkban működő nyugdíj-előtakarékossági számlához hasonlítana, azaz a tulajdonos maga döntheti el, hogy milyen termékekbe, befektetési alapokba helyezi el megtakarítását, de a számlához kapcsolódhatnának különféle értéknövelt szolgáltatások, vagyonkezelési tanácsadás, vagy akár diszkrecionális vagyonkezelés is. "A rendszer kialakítása természetesen hosszú időt vesz igénybe. Most nagyjából húsz évem van hátra a nyugdíjig, abban bízom, hogy addigra már bevezetik az egységes számlát" - tette hozzá Mathias Bauer.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04