8 °C Budapest

Az ingatlantulajdon nem elég a nyugdíjas évekre

Pénzcentrum
2008. március 14. 15:00

Legújabb brit kutatások szerint otthonunk nem akkora aranybánya, mint gondoljuk. Az elmúlt évtizedben tapasztalt ingatlanár emelkedés sok emberben azt a képzetet keltette, hogy nem fontos takarékoskodni a nyugdíjas évekre, mert a tulajdonában lévő ingatlan hozamaiból vígan megél majd. Sokan előnyben részesítették az ingatlanvásárlást a rendszeres megtakarításokkal szemben. A tulajdonosokat óva intik, hogy ne bízzák magukat kizárólag az ingatlanukra, több lábon kell állni.

A szigetországban a munkaképes lakosság nagy része nem takarékoskodik, - csak minden negyedik dolgozó magánnyugdíj-pénztári tag - nyugdíjukat abból a pénzből remélik, ami a tulajdonukban lévő ingatlan kisebbre cseréléséből marad. A szakemberek számításai szerint hiba lehet kizárólag az ingatlannal megalapozni a nyugdíjas éveket.

Sok ember reméli, hogy az ingatlanpiac megerősödése segíthet a nyugdíjas éveikben rajtuk, de nem szerencsés csupán erre spekulálni. Egy kisebb lakásba költözést követően átlagárakkal számolva százezer font (34 millió forint) maradhat a nyugdíjasok zsebében. Ennek hozamai - az ottani árak mellett is - jó kiegészítést jelenthetnek nyugdíj mellett, de önmagában nem biztos, hogy elegendő a megélhetéshez. Az ingatlanárakra jellemző területi eltérésekből következik, hogy egy magas átlagárral rendelkező területről elköltöző nyugdíjas jóval nagyobb területet vásárolhat az ország másik pontján és még marad is befektetni való pénze. A megtakarítások összeállításakor figyelni kell arra, hogy több lábon álljunk. A tulajdonosoknak az ingatlanpiac lassulása miatt ideje átértékelniük a nyugdíjas terveiket. Aki most elkezd takarékoskodni, nem marad ki az ahhoz tartozó adókedvezményekből, nem teszi ki magát akkora kockázatnak.

Országosan átlag 0,5 %-kal csökkentek a lakásárak, szakértők szerint év végére elérheti az 5 %-ot, jövőre pedig a 9 %-ot. Az erős visszaesés befolyásolja a kisbefektetők hosszú távú ingatlanpiaci terveit. A felmérés szerint még mindig nem elég népszerűek az adómentes egyéni megtakarítási számlák, az elmúlt évtized adatai alapján jogosan az ingatlanbefektetés volt a sláger. Ha valaki 25 éve ingatlanba fektetett, az a statisztikák szerint jelenleg az öt és félszeresét éri, a tőzsdén a nyolc és félszeresét érné, a nyugdíjalapok nem teljesítettek ilyen jól. Nagyobb induló tőkével, nagyobb szelettel lehetett részesülni ebből a növekedésből, az elért hozamok még az esetleges hitelfelvétel költségeit is fedezték. Szakértők szerint a megosztott kockázatú befektetések az előnyösen, melyeknek csak egy része az ingatlan, általában 10, 15 éves időtávokban kell gondolkodni.

A kormány adócsökkentéssel próbálja a megtakarításokra ösztönözni a lakosságot, ennek egyik lépése a jövedelemadó 2 %-os csökkentése volt. Az emberekkel meg kell értetni, hogy ha nem takarékoskodnak, akkor alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm