13 °C Budapest

Az ingatlantulajdon nem elég a nyugdíjas évekre

Pénzcentrum
2008. március 14. 15:00

Legújabb brit kutatások szerint otthonunk nem akkora aranybánya, mint gondoljuk. Az elmúlt évtizedben tapasztalt ingatlanár emelkedés sok emberben azt a képzetet keltette, hogy nem fontos takarékoskodni a nyugdíjas évekre, mert a tulajdonában lévő ingatlan hozamaiból vígan megél majd. Sokan előnyben részesítették az ingatlanvásárlást a rendszeres megtakarításokkal szemben. A tulajdonosokat óva intik, hogy ne bízzák magukat kizárólag az ingatlanukra, több lábon kell állni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szigetországban a munkaképes lakosság nagy része nem takarékoskodik, - csak minden negyedik dolgozó magánnyugdíj-pénztári tag - nyugdíjukat abból a pénzből remélik, ami a tulajdonukban lévő ingatlan kisebbre cseréléséből marad. A szakemberek számításai szerint hiba lehet kizárólag az ingatlannal megalapozni a nyugdíjas éveket.

Sok ember reméli, hogy az ingatlanpiac megerősödése segíthet a nyugdíjas éveikben rajtuk, de nem szerencsés csupán erre spekulálni. Egy kisebb lakásba költözést követően átlagárakkal számolva százezer font (34 millió forint) maradhat a nyugdíjasok zsebében. Ennek hozamai - az ottani árak mellett is - jó kiegészítést jelenthetnek nyugdíj mellett, de önmagában nem biztos, hogy elegendő a megélhetéshez. Az ingatlanárakra jellemző területi eltérésekből következik, hogy egy magas átlagárral rendelkező területről elköltöző nyugdíjas jóval nagyobb területet vásárolhat az ország másik pontján és még marad is befektetni való pénze. A megtakarítások összeállításakor figyelni kell arra, hogy több lábon álljunk. A tulajdonosoknak az ingatlanpiac lassulása miatt ideje átértékelniük a nyugdíjas terveiket. Aki most elkezd takarékoskodni, nem marad ki az ahhoz tartozó adókedvezményekből, nem teszi ki magát akkora kockázatnak.

Országosan átlag 0,5 %-kal csökkentek a lakásárak, szakértők szerint év végére elérheti az 5 %-ot, jövőre pedig a 9 %-ot. Az erős visszaesés befolyásolja a kisbefektetők hosszú távú ingatlanpiaci terveit. A felmérés szerint még mindig nem elég népszerűek az adómentes egyéni megtakarítási számlák, az elmúlt évtized adatai alapján jogosan az ingatlanbefektetés volt a sláger. Ha valaki 25 éve ingatlanba fektetett, az a statisztikák szerint jelenleg az öt és félszeresét éri, a tőzsdén a nyolc és félszeresét érné, a nyugdíjalapok nem teljesítettek ilyen jól. Nagyobb induló tőkével, nagyobb szelettel lehetett részesülni ebből a növekedésből, az elért hozamok még az esetleges hitelfelvétel költségeit is fedezték. Szakértők szerint a megosztott kockázatú befektetések az előnyösen, melyeknek csak egy része az ingatlan, általában 10, 15 éves időtávokban kell gondolkodni.

A kormány adócsökkentéssel próbálja a megtakarításokra ösztönözni a lakosságot, ennek egyik lépése a jövedelemadó 2 %-os csökkentése volt. Az emberekkel meg kell értetni, hogy ha nem takarékoskodnak, akkor alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?