30 °C Budapest

Az ország, amely tegnap még csoda volt, ma már válság sújtja!

Pénzcentrum
2008. június 2. 14:00

Nem olyan rég arról számoltunk be, hogy Latin-Amerikában, különösen Argentínában kivételesen alacsony a lakossági, illetve vállalati hitelállomány GDP-hez mért aránya. Nem mondható el ez az állami hitelekről, amelyek közel negyven százalékához inflációhoz kötött kötvények formájában jutottak, amiről legkevésbé sem lehet tudni, hogy valójában mekkora, hisz a kormány az inflációs adatok eltitkolásában érdekelt.

Néhányan már előre érezni vélik a válság jeleit, a tehetősebbek már most igyekeznek felszámolni Buenos Aires-i bankbetéteiket, és inkább dollárba fektetik pénzüket, vagy külföldre menekítik, mielőtt a kormány ismét befagyasztaná a bankbetéteket, úgy mint 2001-ben. Szakértők szerint azonban ilyen mértékű gazdasági válságra nem kell számítani.

A probléma abban gyökerezik, hogy az argentin kormány igyekszik "menedzselni" a statisztikai hivatal által közölt inflációs adatokat, nem véletlenül, hiszen a külföldi adósságállomány fizetési terheit jelentős mértékben ez határozza meg. A hivatalos adatok alapján a fogyasztói árindex 8,9 százalékos, ezzel szemben a tényleges infláció ennél jóval magasabb, 25 százalék feletti.

Az adatok ilyen mértékű megmásítása igen jelentős problémákat szülhet, főleg miután ezen kötvények jelentős része külföldi tulajdonban van, elsősorban európai és amerikai nyugdíjalapok tulajdonában. Argentínán kívül Törökország, Lengyelország, Brazília, Dél-Afrika és hazánk is rendelkezik inflációhoz kötött államkötvényekkel.

A JP Morgan elemzői szerint az argentin indexált kötvények már közel 1230 bázispontos spread-del forognak, ami azt jelenti, hogy igen magas nemfizetési kockázatot áraznak be ezekbe a papírokba.

Első ránézésre Argentína elég jól teljesít. A világ legnagyobb szójabab-exportőreként, és második legnagyobb kukorica-exportőreként igen nagyot profitálhat a mostani szárnyaló élelmiszerárakból. Kereskedelmi mérlege 12 milliárd dollárnyi pluszt tudott felmutatni, ráadásul jelentős - 50 milliárd dollárnyi - devizatartalékkal is rendelkezik az ország, ennek ellenére kockázati prémiumok is szárnyalnak.

Argentína jó példa arra, hogy milyen bajokat szülhet az infláció emelkedése, ami a fél világnak problémát jelent mostanában. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a feltörekvő országok inflációs problémáiért 70 százalékban az élelmiszerárak felelősek, hiszen ezen országok fogyasztói kosarát 40 százalékban az élelmiszerek teszik ki, szemben a gazdagabb országok 12 százalékos átlagával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint mindezért a központi bankok felelősek, ugyanis a globális súlyozott nominális kamat 4,3 százalék, ami elmarad a globális, 5 százalék körüli inflációs rátától, vagyis a reálkamat negatívba fordul. Ez pedig tovább fűti az élelmiszer és energiaárak emelkedését.

Néhányan már felismerték az inflációs nyomás keltette veszélyt, és ha máshogy nem is, monetáris szigorítással igyekeznek tenni valamit a helyzet ellen. Egyes országok közvetlenül az árakra próbálnak hatni, például az élelmiszerek exportjára kivetett vámok formájában.

A Fitch Ratings Vietnámot marasztalta el, amiért nem tesz tényleges lépéseket az infláció letörésére, ami mára 25 százalék körüli, szemben a kamatok 12 százalékos szintjével, ami tehát azt jelenti, hogy a reálkamatok messze mínuszba fordulnak. Ilyen körülmények között előfordulhat, hogy a befektetők teljesen elveszítik bizalmukat az országban, és kivonulnak. Ez persze nem csak Vietnámra igaz, hanem a többi magas inflációval küszködő országra is.

Hiába tehát az elmúlt évtized feltörekvő piacainak kiugróan jó teljesítménye, ha ez magas államadósság állománnyal és inflációval párosul. Különösen veszélyessé teszi ez azokat az országokat, amelyek a statisztikai adatok mahinálásával igyekeznek jobb színben feltüntetni országukat a külföldi befektetők előtt, hisz a turpisságra úgyis fény derül, és akkor kezdődnek csak az igazán nagy bajok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 11:54
A Tisza Párt alelnökének egyre többször van problémája a médiával, beleértve azokat a sajtótermékeke...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem