21 °C Budapest

Az ország, amely tegnap még csoda volt, ma már válság sújtja!

Pénzcentrum
2008. június 2. 14:00

Nem olyan rég arról számoltunk be, hogy Latin-Amerikában, különösen Argentínában kivételesen alacsony a lakossági, illetve vállalati hitelállomány GDP-hez mért aránya. Nem mondható el ez az állami hitelekről, amelyek közel negyven százalékához inflációhoz kötött kötvények formájában jutottak, amiről legkevésbé sem lehet tudni, hogy valójában mekkora, hisz a kormány az inflációs adatok eltitkolásában érdekelt.

Néhányan már előre érezni vélik a válság jeleit, a tehetősebbek már most igyekeznek felszámolni Buenos Aires-i bankbetéteiket, és inkább dollárba fektetik pénzüket, vagy külföldre menekítik, mielőtt a kormány ismét befagyasztaná a bankbetéteket, úgy mint 2001-ben. Szakértők szerint azonban ilyen mértékű gazdasági válságra nem kell számítani.

A probléma abban gyökerezik, hogy az argentin kormány igyekszik "menedzselni" a statisztikai hivatal által közölt inflációs adatokat, nem véletlenül, hiszen a külföldi adósságállomány fizetési terheit jelentős mértékben ez határozza meg. A hivatalos adatok alapján a fogyasztói árindex 8,9 százalékos, ezzel szemben a tényleges infláció ennél jóval magasabb, 25 százalék feletti.

Az adatok ilyen mértékű megmásítása igen jelentős problémákat szülhet, főleg miután ezen kötvények jelentős része külföldi tulajdonban van, elsősorban európai és amerikai nyugdíjalapok tulajdonában. Argentínán kívül Törökország, Lengyelország, Brazília, Dél-Afrika és hazánk is rendelkezik inflációhoz kötött államkötvényekkel.

A JP Morgan elemzői szerint az argentin indexált kötvények már közel 1230 bázispontos spread-del forognak, ami azt jelenti, hogy igen magas nemfizetési kockázatot áraznak be ezekbe a papírokba.

Első ránézésre Argentína elég jól teljesít. A világ legnagyobb szójabab-exportőreként, és második legnagyobb kukorica-exportőreként igen nagyot profitálhat a mostani szárnyaló élelmiszerárakból. Kereskedelmi mérlege 12 milliárd dollárnyi pluszt tudott felmutatni, ráadásul jelentős - 50 milliárd dollárnyi - devizatartalékkal is rendelkezik az ország, ennek ellenére kockázati prémiumok is szárnyalnak.

Argentína jó példa arra, hogy milyen bajokat szülhet az infláció emelkedése, ami a fél világnak problémát jelent mostanában. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a feltörekvő országok inflációs problémáiért 70 százalékban az élelmiszerárak felelősek, hiszen ezen országok fogyasztói kosarát 40 százalékban az élelmiszerek teszik ki, szemben a gazdagabb országok 12 százalékos átlagával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint mindezért a központi bankok felelősek, ugyanis a globális súlyozott nominális kamat 4,3 százalék, ami elmarad a globális, 5 százalék körüli inflációs rátától, vagyis a reálkamat negatívba fordul. Ez pedig tovább fűti az élelmiszer és energiaárak emelkedését.

Néhányan már felismerték az inflációs nyomás keltette veszélyt, és ha máshogy nem is, monetáris szigorítással igyekeznek tenni valamit a helyzet ellen. Egyes országok közvetlenül az árakra próbálnak hatni, például az élelmiszerek exportjára kivetett vámok formájában.

A Fitch Ratings Vietnámot marasztalta el, amiért nem tesz tényleges lépéseket az infláció letörésére, ami mára 25 százalék körüli, szemben a kamatok 12 százalékos szintjével, ami tehát azt jelenti, hogy a reálkamatok messze mínuszba fordulnak. Ilyen körülmények között előfordulhat, hogy a befektetők teljesen elveszítik bizalmukat az országban, és kivonulnak. Ez persze nem csak Vietnámra igaz, hanem a többi magas inflációval küszködő országra is.

Hiába tehát az elmúlt évtized feltörekvő piacainak kiugróan jó teljesítménye, ha ez magas államadósság állománnyal és inflációval párosul. Különösen veszélyessé teszi ez azokat az országokat, amelyek a statisztikai adatok mahinálásával igyekeznek jobb színben feltüntetni országukat a külföldi befektetők előtt, hisz a turpisságra úgyis fény derül, és akkor kezdődnek csak az igazán nagy bajok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem