21 °C Budapest

Veszélyesek a bankok? Sokan otthon tartják a pénzt...

Pénzcentrum
2008. április 30. 10:30

A brit lakosság tizede gondolja úgy, hogy jobban teszi, ha inkább itthon tartja a megtakarított pénzét, mintsem befizetné azt egy bankszámlára. Itthon is ez a helyzet?

A Newcastle Lakásépítési Szövetkezet (Newcastle Building Society) most nyilvánosságra hozott tanulmányából kiderült, hogy idén már 11 százalék azoknak az aránya, akik nem teszik be bankba a pénzüket, a tavalyi 4 százalékkal szemben.

A megkérdezettek harmada (34 százalék) van azon a véleményen, hogy a pénzük a legjobb helyen egy lakásépítési szövetkezetben van, és mindössze 23 százalék állította, hogy még mindig a bankot tartja a legalkalmasabbnak a megtakarításai számára.

Szakértők szerint sajnos sokan vannak azon az eltúlzott véleményen, hogy a szövetkezetek és bankok mára túl kockázatossá váltak, ami lássuk be nem meglepő, ha a híreket olvasva minden második cikk arról szól, hogy melyik banknak mekkora vesztesége volt az Egyesült Államokban kialakult jelzálogpiaci válság miatt.

Itthon sem sokkal jobb a helyzet, nemhogy a legelőnyösebb pénzügyi konstrukciót nem leljük, de még a magán-befektetési hajlandóságunk is kirívóan alacsony.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megtakarításaik kamatoztatására egyik befektetési formát sem választó magyarok aránya - a kelet-európai átlagot is felülmúlva - 75 százalék. A legnépszerűbb konstrukció hazánkban a döntésképes befektetők körében még mindig a bankbetét (11%) és az életbiztosítás (10%), a Nyugat-Európában már jól bevált nyugdíjalapokba a magyar befektetők mindössze 5%-a invesztál. Hiányos pénzügyi ismereteinkre már a jegybank is felfigyelt.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?