17 °C Budapest

Ne csak álmodozz róla, tanulj meg vitorlázni - érdemes minél előbb!

Pénzcentrum
2008. június 13. 12:00

Néhány fontos tudnivaló a vitorlás jogosítványról A vitorlázás sokaknak úri passziónak tűnik, míg másoknak egyszerűen meg sem fordult még a fejében, hogy kipróbálja, akadnak azonban olyanok is, akik évek óta lelkesen űzik ezt a sportot, ami nyaralás gyanánt sem utolsó. Jöjjön most egy kis segítség azoknak, akik kedvet kaptak már a vitorlázáshoz, de még nem tudják, hogyan is álljanak neki!

Magyarországon úgynevezett sport és kedvtelési célú kishajóvezetői engedély megszerzése után van lehetőség kishajó vezetésre. Ezen elnevezés alá tartoznak a kisgéphajók, köznyelvben motorcsónakok, és 19,9 méterig a vitorlás hajók is. 20 méter feletti hajók esetében már hivatásos képesítésre van szükség.


Forrás: www.sailinglinks.com
Ahogy az a Nemzeti Közlekedési Hatóság oldalán is olvasható, a kedvtelési célú kishajó-vezetői vizsgák nem tanfolyamkötelesek, azaz bárki önállóan felkészülhet a vizsgákra, és maga bonyolíthatja le a jelentkezéstől az engedély kézhezvételéig az egész eljárást. A gépjárművezetői jogosítvánnyal ellentétben itt tehát nem kötelező órákat venni, és elméleti oktatásban részt venni, ha van olyan ismerősünk, aki fel tud készíteni minket a vizsgára, akkor akár a tanfolyam is kihagyható, s így százezreket spórolhatunk.

Ha valaki mégis inkább szakértőhöz fordulna, és tanfolyam keretében szeretné magába szívni a vitorlázás csínját-bínját, annak érdemes néhány tényezőre figyelnie választás előtt.

Mi mennyibe kerül?

A vezetői engedély megszerzéséig számos költség merül fel, melyek egy részét a tanfolyamok díjai magukban foglalják, a többit pedig ezen felül kell kifizetni. Érdemes tehát figyelni arra, hogy az egyes ajánlatok milyen díjtételeket tartalmaznak. Ami az elméleti és gyakorlati oktatás díján felül felmerül, az a vizsgához szükséges tananyagok ára, a szállás, a hajóüzemanyag és a kikötőhelyi díjak valamint kihelyezett vizsga esetében a hatósági kiszállási díj.

A felsorolt tételek közül jelentős összeget kitehet például a szállás, hiszen egy 6-8 napos nyári balatoni tanfolyam esetében, nyaraló híján borsos összegeket is kiadhatunk még "olcsó" szállásra is.

Természetesen maga a vizsga letétele is pénzbe kerül, amit legtöbbször nem tartalmaz a tanfolyamok díja, de muszáj kifizetni. Ennél némileg alkuképesebb dolog a tanagyagok kérdése, hiszen a felkészüléshez szükséges tankönyvek nem olcsók, érdemes tehát rákérdezni a tanfolyamvezetőnél, hogy biztosítják-e számunkra azokat a vizsgáig.

A viszonyítás kedvéért összegyűjtöttünk néhányat az ajánlatok közül, természetesen ennél jóval több társaság kínál tanfolyamokat, kezdőknek, haladónak, vitorlázni vagy motorcsónakozni vágyóknak egyaránt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Meddig tart az oktatás?

Ahhoz, hogy valaki alapfokon, biztonsággal megtanuljon hajót vezetni, szakértők szerint minimálisan 5-6 gyakorlati nap szükséges, ami hozzávetőleg 35-40 hajón töltött órát jelent. Nem ajánlatos tehát olyan tanfolyamot választani, ahol ennél rövidebb gyakorlati oktatás kínálnak.

Intenzív tanfolyamok esetében az elméleti oktatást sokszor a gyakorlatival egybekötik, úgy hogy a hozzávetőleg 20 órás elméletet esténként adják le. Vannak természetesen ennél kevésbé intenzív, akár 6 hetes tanfolyamok is, amit akár év közben is el lehet végezni, a gyakorlati részeket hétvégére hagyva. Sokan azonban úgy vélik, hogy ezek a tanfolyamok inkább az elméletre helyezik a hangsúlyt, ami ugye nem túl előnyös, hiszen tankönyvből bárki el tudja sajátítani a vizsgához szükséges tudást, míg csomót kötni, vitorlát beállítani vagy horgonyozni már nehezebb feladat.

Mikor eldöntjük, hogy vitorláshoz, vagy kisgéphajóhoz szeretnénk vezetői engedélyt szerezni, érdemes figyelembe venni, hogy a mostani szabályok értelmében, aki sikeresen teljesíti a vitorlás elméleti vizsgát, annak motoros vizsga esetében ezt nem kell megismételnie, hiszen ugyan azok a vízi kresz szabályok érvényesek mindkét esetben, így tehát csak a gyakorlati tudnivalókat kell átvenni hozzá, amit sokhelyütt összevonnak a vitorlás gyakorlati oktatással. Így jelentős összegeket meg lehet spórolni, hiszen a kettő együtt mindössze 15-20 ezer forinttal magasabb, mintha csak vitorlásra szereznénk engedélyt. Ha valahol ennél jóval többet kérnének, érdemes inkább tovább keresgélni.

Irány a tenger!

Tanfolyamokat általában kezdő, illetve haladó szinten indítanak. Ennél is fontosabb kérdés azonban, hogy belvízi vagy tengeri jogosítványt szeretnénk szerezni, hiszen a kettő szintén különböző vizsgát igényel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem