27 °C Budapest

Hasíts a vízen! Mi kell ehhez?

Pénzcentrum
2008. április 8. 08:00

Egy vízparton heverészve és bámészkodva könnyen észrevehetünk kisebb-nagyobb vitorlásokat vagy motorcsónakokat. Ilyenkor néha elmerenghetünk, vezethetnénk-e azokat akár mi is? Lehetetlen? Természetesen nem, ha hajlandóak vagyunk elegendő időt, energiát no meg persze pénzt is rászánni.

Ha csak szórakozási célból akarunk hajót vezetni, akkor "kedvtelési célú kishajó-vezetői okmány"-ra van szükségünk, melyet Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság állít ki. Ez szólhat vagy a vitorlás-hajókra, vagy motoros-kishajókra, de akár mindkettőre is. Az okmányhoz egészségügyi alkalmasság, legalább általános iskolai végzettség, betöltött 18. életév szükséges, továbbá sikeresen teljesíteni kell egy elméleti és egy gyakorlati tudást ellenőrző vizsgát.

Az életkort a személyazonosító igazolványok alapján ellenőrzik, az iskolai végzettséget igazolandóan egy másolatot kell beadni a bizonyítványról.

A kedvtelési célú engedélyhez ugyanaz az orvos adhatja ki az egészségügyi alkalmasságról szóló igazolást, aki a gépkocsi-jogosítványhoz. Ezt megteheti akár egyidejűleg a gépjármű-vezetői egészségi alkalmassági vizsgálattal, akár külön alkalommal. A vizsgálatok a látás és hallásképességre, a szív-és érrendszerre, légzőrendszerre, cukorbetegségre, mozgásképességre, idegrendszerre vonatkoznak. Mint ahogyan a közúti jogosítvány esetében, itt is bizonyos időközönként újra részt kell venni az egészség-ellenőrzésen: ha valaki 45 évesnél fiatalabb, akkor 5 évente, ha 45-60 éves, akkor 3 évente, ha 60 évesnél idősebb, akkor 2 évente.

A kedvtelési célú kishajó-vezetői vizsgák nem tanfolyamkötelesek, azaz bárki önállóan felkészülhet a vizsgákra. A Hatóság javasolja azoknak, akik képzésben kívánnak részt venni a vizsga előtt, hogy válasszák a jóváhagyásukkal rendelkező képzési helyeket. A máshol végzett tanfolyamok esetében gyakori a panasz a hiányos tájékoztatásra, oktatásra és a színvonaltalan felkészítésre. Honlapjukon megtalálhatók a jóváhagyott képző szervek és a hajózási hatóság által elfogadott képzési anyagok is. Ugyancsak megtalálhatóak a honlapon a vizsgák kérdései. A Hajózási szabályzat vizsgán alkalmazott kérdéseket a Hatóság által kiadott Tesztkönyv tartalmazza.

Nézzük meg, milyen tanfolyamdíjakkal számolhatunk!

Általában elmondható, hogy egy tanfolyam 45-90 ezer forint körül mozog. A tanfolyamokon mind a vezetéshez szükséges elméleti, mind a gyakorlati alapok elsajátíthatók. Vagyis mindaz elsajátítható, ami szükséges a biztonságos hajóvezetéshez és a sikeres vizsgához.
Vannak olyan tanfolyamok, melyek tábor-szerűen működnek, azaz 6-8 napon keresztül intenzíven tartanak a Balatonon. Ilyenek esetében a tanfolyam ára csak a képzést fedezi, a szállást, az étkezést magunknak kell megszerveznünk és állnunk a fentieken túl. (Ami egy nyári főszezonban elég sokba kerülhet.) Más tanfolyamok során alkalmanként csak pár órás foglalkozások vannak, azaz nem jelentenek egész napos elfoglaltságot. Ezeket tipikusan Budapesten szervezik, így egy fővárosi, munkája mellett tanulni vágyónak ideális lehet, nem kell utaznia, szabadságot kivennie, szállást fizetnie, ami a járulékos költségeket akár jelentősen is csökkentheti.
Azoknak, akik nem érnek rá nyolc napot egyhuzamban eltölteni a munkahelyüktől távol, ajánlható a két hétvégén megtartásra kerülő tanfolyam, ami párezer forinttal olcsóbb. Van hétvégi tréning- a már vizsgával rendelkezők részére, célja a továbbképzés, gyakorlás. Ára kb. 30-40 ezer forint.

Ha tanfolyamokat követő vizsgákon sikeresek vagyunk, akkor kiválthatjuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által elismert kedvtelési célú vízi-jogosítványt. A képesítés nemzetközi érvényű, 20 m hosszúság alatti, maximum 12 fő befogadóképességű vitorlásokat és/vagy motorosokat vezetve, folyókon tavakon csatornákon hajózhatunk vele.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt mindegyik tanfolyamszervező hangsúlyozza honlapján, hogy nem ígérnek csodákat. Néhány nap alatt el lehet az alapokat sajátítani, de ez még nem számít tudásnak. Erősebb szélben, nagyobb hullámok között könnyen gondot okozhat gondot a hajó kezelése. Ezért ajánlatos a vizsgák letétele után is még órákat venni gyakorlott oktatókkal. Egy helyen ajánlanak gyakorlati pótórákat, 17 ezer forintért. Vagyis itt is igaz, gyakorlat teszi a mestert.


A fentiek a belvízi hajózásra vonatkoztak. Ha valaki a tengeren jachtot akar vezetni (tengeri kedvtelési jogosítvány) akkor először a belvízi engedélyt kell megszerezni, amit követően igazolni kell bizonyos hajózási tapasztalat megszerzését. Majd újabb tanfolyam és teljesítendő vizsga következik, s ezt követően kerülhet sor arra, hogy a Hatóság kiadja a nemzetközileg elfogadott IV. Kategóriás jogosítványt. Ezzel a papírral csak a partok közelében lehet hajózni, maximum 3 mérföldre eltávolodva. A külföldi kikötői hatóságok és hajózó járőreik esetenként ellenőrzik, hogy ténylegesen megvan-e a jogosítványunk. Akinek az a terve, hogy körbehajózza a Földet, még több lépcsőfokon kell átlépegetnie, mindegyik lépcsőfokhoz gyakorlati tapasztalat, tanfolyam elvégzése és vizsgateljesítés tartozik.

Forrás: www.vitorla.com

Külföldön is lehet engedélyt szerezni. Az egyik cég ajánlata egy egynapos hajóvezetői tanfolyam, amellyel a Boat Skipper "B" nevű tengeri hajóvezetői engedélyt lehet megszerezni. Ezzel a hirdető szerint bármilyen hajót lehet vezetni egészen 30 tonnáig, sem időbeni, sem távolságbeli korlátozás nincs, az engedélyt nem kell megújítani. A vizsga helyszíne a horvátországi Pula. Minden 16. életévét betöltött személy vizsgázhat. A tengeri vizsga elméleti (szóbeli), gyakorlati része nincs. Vizsgázni angolul, németül, horvátul vagy olaszul lehet.
Ez egy hivatalos horvát jogosítvány ami horvát felségvizeken használható, és ami nemcsak horvátul, hanem angolul is ki van töltve, továbbá szerepel a hátoldalán az is, hogy mit lehet vele vezetni. Valószínűleg ebből következik, hogy állítólag a világ nagyon sok helyén elfogadják Európában pl. a déli tengereken (Adria, Földközi, Égei) használható, Spanyolországban Görögországban, Franciaországban lehet hajót bérelni ezzel az irattal.
A vizsga és a tanfolyam díja 350 EUR (kb. 95 ezer Ft). A díjak nem tartalmazzák az étkezést, az utazást és a szállást sem.
Azoknak ajánlják, akik jet-skit szeretnének vezetni, vagy egy pár lóerős motorcsónakkal szeretnének utazgatni a szigetek között, horgászat vagy búvárkodás céljából.

A Hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a horvát "Boat Leader Certificate" tengeri sporthajós képesítés nem érvényes a magyar belvizeken és nem felel meg a magyar tengeri kedvtelési célú kishajó-vezető képesítéseknek sem. Erre vonatkozóan a magyar és horvát fél egyezményt kötött.
Ha hivatásszerűen akarunk hajót vezetni, azaz ilyen munkakörben kívánunk dolgozni, akkor szolgálati engedélyre van szükségünk, melynek megszerzése nagyobb erőbefektetést igényel.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?