13 °C Budapest

Hasíts a vízen! Mi kell ehhez?

Pénzcentrum
2008. április 8. 08:00

Egy vízparton heverészve és bámészkodva könnyen észrevehetünk kisebb-nagyobb vitorlásokat vagy motorcsónakokat. Ilyenkor néha elmerenghetünk, vezethetnénk-e azokat akár mi is? Lehetetlen? Természetesen nem, ha hajlandóak vagyunk elegendő időt, energiát no meg persze pénzt is rászánni.

Ha csak szórakozási célból akarunk hajót vezetni, akkor "kedvtelési célú kishajó-vezetői okmány"-ra van szükségünk, melyet Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság állít ki. Ez szólhat vagy a vitorlás-hajókra, vagy motoros-kishajókra, de akár mindkettőre is. Az okmányhoz egészségügyi alkalmasság, legalább általános iskolai végzettség, betöltött 18. életév szükséges, továbbá sikeresen teljesíteni kell egy elméleti és egy gyakorlati tudást ellenőrző vizsgát.

Az életkort a személyazonosító igazolványok alapján ellenőrzik, az iskolai végzettséget igazolandóan egy másolatot kell beadni a bizonyítványról.

A kedvtelési célú engedélyhez ugyanaz az orvos adhatja ki az egészségügyi alkalmasságról szóló igazolást, aki a gépkocsi-jogosítványhoz. Ezt megteheti akár egyidejűleg a gépjármű-vezetői egészségi alkalmassági vizsgálattal, akár külön alkalommal. A vizsgálatok a látás és hallásképességre, a szív-és érrendszerre, légzőrendszerre, cukorbetegségre, mozgásképességre, idegrendszerre vonatkoznak. Mint ahogyan a közúti jogosítvány esetében, itt is bizonyos időközönként újra részt kell venni az egészség-ellenőrzésen: ha valaki 45 évesnél fiatalabb, akkor 5 évente, ha 45-60 éves, akkor 3 évente, ha 60 évesnél idősebb, akkor 2 évente.

A kedvtelési célú kishajó-vezetői vizsgák nem tanfolyamkötelesek, azaz bárki önállóan felkészülhet a vizsgákra. A Hatóság javasolja azoknak, akik képzésben kívánnak részt venni a vizsga előtt, hogy válasszák a jóváhagyásukkal rendelkező képzési helyeket. A máshol végzett tanfolyamok esetében gyakori a panasz a hiányos tájékoztatásra, oktatásra és a színvonaltalan felkészítésre. Honlapjukon megtalálhatók a jóváhagyott képző szervek és a hajózási hatóság által elfogadott képzési anyagok is. Ugyancsak megtalálhatóak a honlapon a vizsgák kérdései. A Hajózási szabályzat vizsgán alkalmazott kérdéseket a Hatóság által kiadott Tesztkönyv tartalmazza.

Nézzük meg, milyen tanfolyamdíjakkal számolhatunk!

Általában elmondható, hogy egy tanfolyam 45-90 ezer forint körül mozog. A tanfolyamokon mind a vezetéshez szükséges elméleti, mind a gyakorlati alapok elsajátíthatók. Vagyis mindaz elsajátítható, ami szükséges a biztonságos hajóvezetéshez és a sikeres vizsgához.
Vannak olyan tanfolyamok, melyek tábor-szerűen működnek, azaz 6-8 napon keresztül intenzíven tartanak a Balatonon. Ilyenek esetében a tanfolyam ára csak a képzést fedezi, a szállást, az étkezést magunknak kell megszerveznünk és állnunk a fentieken túl. (Ami egy nyári főszezonban elég sokba kerülhet.) Más tanfolyamok során alkalmanként csak pár órás foglalkozások vannak, azaz nem jelentenek egész napos elfoglaltságot. Ezeket tipikusan Budapesten szervezik, így egy fővárosi, munkája mellett tanulni vágyónak ideális lehet, nem kell utaznia, szabadságot kivennie, szállást fizetnie, ami a járulékos költségeket akár jelentősen is csökkentheti.
Azoknak, akik nem érnek rá nyolc napot egyhuzamban eltölteni a munkahelyüktől távol, ajánlható a két hétvégén megtartásra kerülő tanfolyam, ami párezer forinttal olcsóbb. Van hétvégi tréning- a már vizsgával rendelkezők részére, célja a továbbképzés, gyakorlás. Ára kb. 30-40 ezer forint.

Ha tanfolyamokat követő vizsgákon sikeresek vagyunk, akkor kiválthatjuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által elismert kedvtelési célú vízi-jogosítványt. A képesítés nemzetközi érvényű, 20 m hosszúság alatti, maximum 12 fő befogadóképességű vitorlásokat és/vagy motorosokat vezetve, folyókon tavakon csatornákon hajózhatunk vele.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt mindegyik tanfolyamszervező hangsúlyozza honlapján, hogy nem ígérnek csodákat. Néhány nap alatt el lehet az alapokat sajátítani, de ez még nem számít tudásnak. Erősebb szélben, nagyobb hullámok között könnyen gondot okozhat gondot a hajó kezelése. Ezért ajánlatos a vizsgák letétele után is még órákat venni gyakorlott oktatókkal. Egy helyen ajánlanak gyakorlati pótórákat, 17 ezer forintért. Vagyis itt is igaz, gyakorlat teszi a mestert.


A fentiek a belvízi hajózásra vonatkoztak. Ha valaki a tengeren jachtot akar vezetni (tengeri kedvtelési jogosítvány) akkor először a belvízi engedélyt kell megszerezni, amit követően igazolni kell bizonyos hajózási tapasztalat megszerzését. Majd újabb tanfolyam és teljesítendő vizsga következik, s ezt követően kerülhet sor arra, hogy a Hatóság kiadja a nemzetközileg elfogadott IV. Kategóriás jogosítványt. Ezzel a papírral csak a partok közelében lehet hajózni, maximum 3 mérföldre eltávolodva. A külföldi kikötői hatóságok és hajózó járőreik esetenként ellenőrzik, hogy ténylegesen megvan-e a jogosítványunk. Akinek az a terve, hogy körbehajózza a Földet, még több lépcsőfokon kell átlépegetnie, mindegyik lépcsőfokhoz gyakorlati tapasztalat, tanfolyam elvégzése és vizsgateljesítés tartozik.

Forrás: www.vitorla.com

Külföldön is lehet engedélyt szerezni. Az egyik cég ajánlata egy egynapos hajóvezetői tanfolyam, amellyel a Boat Skipper "B" nevű tengeri hajóvezetői engedélyt lehet megszerezni. Ezzel a hirdető szerint bármilyen hajót lehet vezetni egészen 30 tonnáig, sem időbeni, sem távolságbeli korlátozás nincs, az engedélyt nem kell megújítani. A vizsga helyszíne a horvátországi Pula. Minden 16. életévét betöltött személy vizsgázhat. A tengeri vizsga elméleti (szóbeli), gyakorlati része nincs. Vizsgázni angolul, németül, horvátul vagy olaszul lehet.
Ez egy hivatalos horvát jogosítvány ami horvát felségvizeken használható, és ami nemcsak horvátul, hanem angolul is ki van töltve, továbbá szerepel a hátoldalán az is, hogy mit lehet vele vezetni. Valószínűleg ebből következik, hogy állítólag a világ nagyon sok helyén elfogadják Európában pl. a déli tengereken (Adria, Földközi, Égei) használható, Spanyolországban Görögországban, Franciaországban lehet hajót bérelni ezzel az irattal.
A vizsga és a tanfolyam díja 350 EUR (kb. 95 ezer Ft). A díjak nem tartalmazzák az étkezést, az utazást és a szállást sem.
Azoknak ajánlják, akik jet-skit szeretnének vezetni, vagy egy pár lóerős motorcsónakkal szeretnének utazgatni a szigetek között, horgászat vagy búvárkodás céljából.

A Hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a horvát "Boat Leader Certificate" tengeri sporthajós képesítés nem érvényes a magyar belvizeken és nem felel meg a magyar tengeri kedvtelési célú kishajó-vezető képesítéseknek sem. Erre vonatkozóan a magyar és horvát fél egyezményt kötött.
Ha hivatásszerűen akarunk hajót vezetni, azaz ilyen munkakörben kívánunk dolgozni, akkor szolgálati engedélyre van szükségünk, melynek megszerzése nagyobb erőbefektetést igényel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm