21 °C Budapest

A palackozott vagyon: milliók a pincében

Pénzcentrum
2008. március 26. 13:00

Duplán megéri borba fektetni a pénzünket, csak nyerhetünk. Ha felmegy a borok ára, akkor gyarapszik a vagyonunk, ha csökken az értéke, akkor pedig felbonthatjuk és elfogyaszthatunk egy jó palack bort. A számok azt mutatják, hogy érdemes borba fektetni, de csak szakértő segítségével.

Napjainkban az alternatív lehetőségeket kedvelők körében a gyors és jelentős áremelkedéseknek köszönhetően igen népszerű a borbefektetés. Egy palack 1990-es Chateau Latour-t 40 fontért (13 ezer forintért) adtak 1991-ben, most 650 fontba (220 ezer forintba) kerül. Ugyanabban az időszakban a top 100 brit részvény 370 %-ot emelkedett osztalékkal együtt. Nem minden bor ára drágult annyira drasztikusan, mint a Chateau Latour. Marketingesek szerint a borkereskedelmi piacon a bor-portfóliónk elvárt éves hozama minimum ötéves periódusra vetítve évi 15 %. Ez a nyereség nem garantált, a 90-es évek elején és 1997-ben visszaesés volt a piacon. Ajánlott tájékozódni és meghallgatni a hozzáértők tanácsait, mert érdekes ötleteket kaphatunk, hogy mit vásároljunk.

Aki borba szeretné tenni a pénzét, annak először azt kell eldönteni, hogy melyik borvidéket válassza. Valaki a tengeren túli borokat ajánlja, kaliforniai és chilei borvidéket, mindkét terület kiváló borokkal dicsekedhet, mások a spanyol és olasz borokat javasolják, de még mindig a francia borok a legnépszerűbbek a szakértők körében. Franciaországon belül számos borvidéket találunk, a vörös bordeaux-i még mindig a legnagyobb hozammal kecsegtet, régi, de örök igazság, hogy válaszd a legjobb bor legjobb évjáratát.

A bordeaux-i borvidéken az öt legjobb borház (Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour Mouton-Rothschild, Chateau Margaux és Chateau Haut-Brion) termékeit vizsgálták. A 2005-ös évjárat kimagasló volt, a gyümölcs teljesen megértett, az időjárás kedvező volt. Ennek köszönhetően a fenti pincészetek 900-1000 fontért (300-340 ezer forintért) adnak egy palackkal a 2005-ös nedűből. Véleményük szerint tovább nőhet az értékük, a következő tíz évben megduplázódhat egy palack ára. A legjobb borokra óriási a kereslet, különösen Ázsiában és Kelet-Európában, az eladások 80 %-a erre a piacra valószínűsíthető. A kínai vevők különösen fontosak manapság, körükben a Lafite Rothschild és a Mouton-Rothschild termékei a legnépszerűbbek. A bordeaux-i mellett a másik leghíresebb borvidék a Burgundy. Igazi minőségi borkereskedő házakat találunk a régióban, közülük is a legjobbak a Domaine Rousseau, Domaine Cathiard és a Domaine de la Romanée-Conti. Minden nagybirtok különböző címkével látja el a saját borait. A legjobb burgundy-i borok ára vetekszik a bordeaux-ival, egy palack 2005-ös Le Chamnertin Domaine Rousseau-tól 1000 font (340 ezer forint).

Ezek az árak elbizonytalaníthatják az avatatlan vásárlót. A borszakértők magyarázata szerint a kiugró áremelkedést az indokolja, hogy az igazán jó borok értéke az első néhány évben nő a leggyorsabban. Ha nem akarunk kimaradni ebből a gyors növekedésből, akkor, újbort kell vásárolni rögtön a szüret utáni első évjáratból. Ezt tudják a termelők és a kereskedők is, ezért egyes borokat csak két és fél év érlelés és tárolás után palackoznak és dobnak piacra. Előfordul, hogy egy 2005-ös évjáratból először csak idén vásárolhatunk.

A csúcsborok árát felhajtja a korlátozott mennyiség, a ritkaságszámba menő borokat a kereskedők rögtön felvásárolják, hétköznapi vásárlónak esélye sincs a piacra hozatalt követően vásárolni, mondta egy alternatív befektetésekkel foglalkozó cég specialistája. Nekik lehetőséget kínál a kevésbé felkapott, de annál finomabb borokat termelő Rhone régió, ahol a Hermitage és a Chateuneuf-du-Pape borvidéket találjuk. A régió legbefolyásosabb szekértője szerint az árak itt elérhetőbbek, mint a csúcs-borvidékeken, ennek köszönhetően a hozamok is magasabbak lehetnek, mint a túlárazott riválisok esetében. A fenti borvidékek minőségi vörösborait már 150-250 font (50-85 ezer forint) között megvásárolhatjuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogy mennyi pénz kell ahhoz, hogy valakit igazi borbefektetőnek tekintsenek, hát a fenti árak alapján érdemes először párszáz fontos borokat vásárolni, az induló befektetés ne haladja meg az ötezer fontot (1,7 millió forint). Ha megengedheti magának valaki, akkor legalább ötféle bort vásároljon meg és számoljon a fent említett ötéves időtartammal. Mindig meg kell győződni a bor származási helyéről, eredetéről, a tárolás módjáról, ezek az információk jól jönnek majd a bor eladásakor.

A borbefektetések előnye a pénzpiaccal szemben az adómentesség, a brit szabályok szerint az adóköteles hozam határa borbefektetéssel nehezen érhető el, a másik dolog, ami a borok mellett szól, hogy a piac szabályozatlan, a lehetőség mindenkinek adott, ha veszítesz, nincs kinek panaszkodni, ekkor jöhet a dugóhúzó és a bánatunk hamar elmúlik, ha jóízűen elfogyasztunk egy-két pohár minőségi bort.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem