4 °C Budapest

Felejtsd el a dugóhúzót! Sokat érhet, ami a palackban van...

Pénzcentrum
2007. április 12. 12:00

Egzotikus befektetési lehetőségek után kutatva időről időre belebotlunk a borbefektetés szegmensébe, mely terület a vártnál is érdekesebb lehet a kevésbé tradicionális diverzifikációs lehetőségekre vadászók számára. A Wyomingi Egyetem kutatóinak tanulmánya meglehetősen explicit formában összegzi, hogy a múltbeli tapasztalatok alapján mire is számíthatunk befektetőként, mennyivel hoz nagyobb hozamot a bor, mint amit a befektetés kockázati szintje indokolna. Egy-két dolog persze szemmel láthatóan kimaradt a tanulmányból, ezekre is igyekszünk felhívni a figyelmet.

Lee Sanning, Sherrill Shaffer és Jo Marie Sharratt kutatásuk során arra keresték a választ, valóban megéri-e borba fektetni a pénzt vagy egyszerűen korunk úri szeszélyéről van szó. Bizonyító erővel persze ebben a témában csakis a számszerű eredmények bírhatnak, lássuk hát, mire jutottak!

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a bor számos tulajdonsága lehetővé teszi, hogy befektetési instrumentumként értékeljük, ilyen tulajdonság például az aktív piac megléte. Figyelemre méltó, hogy a legnagyobb bor aukciós házakban havi rendszerességgel rendeznek árveréseket, melyek forgalma a legtöbb esetben eléri a 15 millió dollárt is.

A tanulmány a havi aukciók tranzakciós áraiból indult ki, illetve ezek változását alapul véve számított hozamokkal dolgozik. A kutatók a bordeaux-i vörösborokat vizsgálták az 1893-as évjárattól az 1998-assal bezárólag. (Azért indokolt a bordeaux-i vörösbort alapul venni, mert ezeket gyakrabban veszik befektetési céllal, mint a más régiókból származó, illetve a fehérborokat.) Aukciók tekintetében az 1996 és a 2003 közötti időszak adataiból indultak ki, majd az így számított hozamokat vetették össze többek között a tőzsdék teljesítményével.

A hozamokat persze minden esetben korrigálták a befektetések kockázatával, végül arra a következtetésre jutottak, hogy a bordeaux-i borokba fektetők éves átlagban a kockázati faktorok által indokolható hozamnál éves átlagban 7.5-9.5%-kal többet tehetnek zsebre.

A legkiemelkedőbb teljesítményt az 1966-os Haut-Brion nyújtotta, mely a vizsgált időszakban havonta átlagosan 7.5%-kal értékelődött fel. (A mintában összesen 75 olyan borfajta volt, mely havi átlagban 1% felett teljesített.)

A kiváló múltbeli teljesítménynél is meggyőzőbb lehet persze, ha belegondolunk, mi is hajtja a borpiacot. A minőségi bor a luxuscikkek kategóriájába tartozik és mint ilyen, kereslete szorosan összefügg a gazdaság fejlődésével. A vizsgált aukciós időszakban a gazdaság a vártnál gyorsabban nőtt, mely végeredményben magasabb kereslet formájában éreztette hatását a borpiacon, így az árak emelkedéséhez vezetett.

Nem szabad elfelejteni, hogy a minőségi borok esetén is beszélhetünk a ritkaságból származó értékről, mely tekintetben idővel érvényesülhet a hólabda-effektus. Mindez leegyszerűsítve annyit tesz, hogy ha a gazdasági fellendülés következtében rengetegen akarnak egy bizonyos borfajtát megvenni és többségünk - valamilyen oknál fogva - meg is issza, akkor a nagy kereslet idővel egyre fokozódó ritkasággal, hiánnyal párosul, mely az egekbe repítheti egy-egy palack értékét.

Kifogásolható persze, hogy az idézett tanulmány szerzői a "buy-and-hold" stratégiára építve számolnak, holott a bor esetében a "tartás" fázisban azért bőséggel merülhetnek fel problémák. Részletezhetnénk persze a tárolásból fakadó értékcsökkenést, ennél azonban kézenfekvőbb hogy sokan egyszerűen nem tudnak hosszú éveken át uralkodni magukon, és egyszerűen megisszák a befektetést... (Ha ezt nem látnánk be ilyen könnyen, akkor a behaviorista tanokban leírva is megtalálhatjuk a tézist, miszerint a kezdeti elszántság az idő múlásával megkopik és a bor fogyásához vezethet.)

Ha jobban belegondolunk, mindez a valódi, türelmes, kitartó befektetők jutalmát növeli, hiszen minél többen isszák meg az idő múlásával minőségű borukat, annál nagyobb lesz az adott évjárat ritkasága az optimális fogyasztási idő elérése előtt, így az érték is az egekbe szökhet.

Ezt a hibát azonban napjainkban már több módon igyekeznek kiküszöbölni: egy bor-befektetési alap jegyei például egyáltalán nem ejtik kísértésbe a tulajdonost. Amint arról korábban beszámoltunk, ezek az alapok közvetlenül a legjobb minőségi kategóriába tartozó borokba fektetnek. (Sokat elmond, hogy a Vintage Wine Fund portfoliójának 90%-át a bordeaux-i vörösborok teszik ki. Ez az alap 2003-as létrejötte óta mintegy 46%-os hozamot termelt.)

Érdemes persze belegondolni, milyen irányba is hatnak a fentiek, ha ugyanis egyre kevesebben esnek kísértésbe, a ritkaság enyhülése miatt csökkenhetnek a jövőbeli hozamok...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?