27 °C Budapest

Melyik a legnépszerűbb béren kívüli juttatás?

Pénzcentrum
2008. március 12. 12:58

Folyamatos és átfogó felmérést készít a hazai béren kívüli juttatások helyzetéről a Merces. A cég által üzemeltetett internetes portál széleskörű tájékoztatást ad a bérek és fizetések kérdésében munkavállalóknak és munkáltatóknak egyaránt. Az eddigi eredmények részletes elemzéséből kiderül, Magyarországon élet- és balesetbiztosítást kapnak a legtöbben, pluszszabadságot a legkevesebben.

Széleskörű felmérést készít a hazai cafetéria helyzetéről a Workania állásportál a Merces bérinformációs portál adatainak felhasználásával. A merces.hu oldal október 1-én kezdte meg működését és mára 56 000 magyarországi alkalmazott béradatait tartalmazza. A folyamatosan frissülő adatbázis naponta 250-300 munkavállaló adatival bővül. Az oldal segítségével mindenki kiderítheti, foglalkozásának, tapasztalatának nagyjából milyen bér felel meg, "mennyit ér" pillanatnyilag a munkaerőpiacon, így tájékozódási pontként működhet minden munkabérről szóló tárgyalás előtt.

A cafetéria-felmérés alapján a magyar munkáltatók körében legnépszerűbb (31%) juttatás az élet- és balesetbiztosítás, ami többek között a hazai adózás sajátságainak is köszönhető. Második az alkalmazottak képzése és a munkába járás költségeinek térítése holtversenyben, 28-28 százalékkal. A felmérés más részeiből kiderül azonban, a két juttatás nem azonos csoportokra vonatkozik. Míg a munkába járás költségeit az alacsonyabban képzetteknek és az állami alkalmazottaknak térítik gyakrabban, addig a képzés inkább az amúgy is magasan kvalifikáltak és a magánszférában dolgozók előjoga.

A munkavállalók 18 százaléka kap ingyen italt a munkahelyen (ez a víztől az üdítőig bármi lehet), 16 százalékuknak jár nyugdíjbiztosítási hozzájárulás, és szintén 16 százalék kap magáncélra is céges telefont. Százból 14 egészségéhez járul hozzá a munkahely, flexibilis munkaidő 11-nek jár. Magáncélú laptopot 10 százalékuk kap, hat, öt, négy és három százaléka céges autót, sport hozzájárulást, hétvégi rendezvényeket és mértéken felüli szabadságot élvezhet.

Természetesen a felmérés adatai és számai nem az ország összes munkavállalójára igazak, hiszen nem kap minden tízedik magyar dolgozó céges notebook-ot. A felmérés csak azok körében vizsgálja a cafetéria használatát, akik egyáltalán kapnak bármely béren kívüli juttatást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdekes a hazai helyzetet összevetni például a szlovákiaival, ahol a Merces.sk alapján úgy tűnik, hogy északi szomszédunknál összességében jóval kedvezőbb a helyzet. A szlovákiai munkaerő az élet- és balesetbiztosítás, illetve az egészségügyi ellátás kivételével minden kategóriában ellátottabb, mint a magyar. Háromszor annyi ember dolgozhat rugalmas munkaidőben és vehet részt céges szabadidős programokban, több mint négyszer annyian vehetnek ki pluszszabadságot.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?