Deviza-karácsony: érdemes lekötni?

Pénzcentrum
2007. december 18. 12:00

Kéthavonta jelentkező lekötött betéti körképünk újabb állomásához érkeztünk, megnéztük, mit kínálnak a bankok lekötött euró-, illetve dollárbetétek terén, illetve milyen változások történtek utolsó írásunk óta. Nagy meglepetés nem történt, az euró-hozamok kedvezőbbek, dollárfronton nem történt kirívó változás.

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euró (19 608 euró), vagy dollárbetétben (28 249 dollár) lekötni, nézzük hol, mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a 2007. december 17-én érvényes banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 13 banki honlapot kerestünk fel: Allianz Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, FHB Bank, IEB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött devizabetétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket, míg pirossal az adott futamidőt tekintve legkedvezőbb, de nem akciós ajánlatot.

Aktuális körképünkben az euróbetétek mezőnyében a Raiffeisen Bank 6 hónapos lekötött betéti akciójával ezen az időtávon elvitte a pálmát, ahogyan az történt októberben is. Az 1 hónapos futamidőn az OTP Bank, 3 hónapos lekötésen a Citibank került az első helyre, 12 hónapos futamidőn pedig az Erste Bank kínálja a legkedvezőbb kamatot.

A lekötött euróbetétek hozamára a változatlanul maradás, illetve az emelkedés volt a jellemző, míg néhány kivételtől eltekintve a dollárbetétek kamatainak alakulásában csökkenést véltünk felfedezni két hónappal ezelőtthöz képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Dollárbetétek esetében 1 hónapos futamidőn a Volksbank ajánlata bizonyulta a legjobbnak, 3 hónapos időtávon a Citibank akciójával került az első helyre. Az Erste Bank 6 és 12 hónapon kínálja a legkedvezőbb ajánlatot, ez utóbbi futamidőn akciós kamattal.

A múlt héten napvilágot látott kedvezőtlen inflációs adatok korlátozhatják a Fed további kamatcsökkentésének lehetőségét. Az eurozóna várakozásokat meghaladó inflációja pedig kamatemelésre sarkallhatja az Európai Központi Bankot.


A kamatszint mellett az is nagyon fontos tényező a döntésünkben, hogy hogyan alakul a forint, illetve a dollár árfolyama. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem. A dollárbefektetésekben gondolkodók még éppen elcsíphetik az árfolyam szempontjából kedvező időpontot.

Mindemellett továbbra is kérdéses, hogy a magas hazai betéti kamatszint (6-8 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Továbbra is a mi kezünkben a döntés: vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16