5 °C Budapest

Karácsonyi betétroham: megmutatjuk, hol kapod a legtöbbet!

Pénzcentrum
2007. december 17. 05:55

Kis összeget kis időre - ebből lesz az akció? Az elmúlt egy hónapban megállt az idő a lekötött betétek felett, a kereskedelmi bankok szinte kivétel nélkül ragaszkodtak a korábbiakban megállapított kamatlábakhoz. Csupán egyetlen esetben tapasztaltuk a szeptemberi kamatvágás mostani érvényesítését. Az év végi időszak, ahogy azt az egyik jelentős hazai szereplő néhány héttel ezelőtt megállapította központi szerepet tölt be a megtakarítási termékek szempontjából, a jelek szerint azonban, bár dúskálhatunk az akciós termékekben, jelenleg nagyobb hangsúly helyeződik a kombinált megtakarításokra.

Az elmúlt hónapokban csak egy pénzintézet, az MKB Bank kezdett új kampányba, mely téli akciója keretében mind a forint- mind pedig a devizabetétekre kiemelkedő kamatot biztosít. Az MKB azonban nem csak akciós kamatlábaival, de hagyományos lekötött betétei esetében is az átlagnál magasabb kamatot biztosít már hónapok óta.


Az egyszerű lekötött betétek mellett egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a kombinált termékek, melyek életbiztosítással vagy befektetési alappal kombinálva kínálnak kiemelkedően magas kamatot. De elég gyakori az is, hogy a prémiumkamatok megszerzését valamilyen több lépésből álló feltételrendszer teljesítéséhez kötik, ilyen termékkel az Erste, a Raiffeisen, az MKB és az UniCredit Bank esetében találkozhatunk.


Karácsony előtt kopogtat a bank - Te odaadod a pénzed?

Havonta elkészülő körképünkben, az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.


A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, IEB, Volksbank, Raiffeisen, az FHB és Allianz Bank.


A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés december 14-én történt.)


A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Kőbe vésett kamatok?


A szeptemberi kamatvágás érvényesítésével váró bankok közül egyedül a Raiffeisennél döntöttek úgy, hogy a jegybanki alapkamat csökkenését követve, 20 bázisponttal mérséklik lekötött betétre adott kamataikat. A vágás mértéke mindhárom vizsgált összeg és lekötési periódus esetében azonos.


Az UniCredit Bank az egyetlen, amely mind a négy lekötési idő tekintetében az első három között található a legjobb ajánlatok között. A minden esetben 6 százalék feletti kamatlábak érdekessége, hogy azok nem akciósak, míg a legversenyképesebb ajánlatok között többségükben bizonyos feltételek teljesítéséhez kötött időszakos megoldások közül választhatnak a lekötött betétre voksolók.

A CIB 9 százalékos ajánlata esetében csupán egyetlen feltételt szab, hogy a megtakarításoknak bankok kívüli forrásból kell érkeznie. A már megszokott Dupla Haszon Prémium Betét esetében ezzel szemben a frissen megnyitott Dupla Haszon Folyószámlán kell elhelyezni az újonnan behozott megtakarítást a 10 százalékos prémiumkamat igénybevételéhez.

3 milliónál van a határ?

A 3 millió forintos összegre vonatkozó ajánlatokat tömörítő táblázat sem mutat nagyobb változatosságot, mint amit a kisebb lekötés esetében tapasztaltunk. A Raiffeisen bank csökkentésén kívül csupán a Citibank esetében tanúskodtak változásról a hirdetményben szereplő kamatok. A jelek szerint a Citibank stratégiát módosított: az alacsonyabb elhelyezések esetében és bizonyos futamidőknél csökkentette, míg a magasabb összegek esetében emelte ajánlott kamatlábait.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?