Buborék vagy kihagyhatatlan lehetőség?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 16:00

Többször röppent fel az elmúlt időszakban egy esetleges alternatív-energiapiaci buborék híre, azonban nem olyan egyszerű eldönteni, hogy tényleg hanyatlás előtt áll ez az iparág, vagy mindenképpen ide fektessük pénzünket, ha meg szeretnénk alapozni jövőnket.

A Forbes magazin cikkében rávilágítanak arra, hogy a központi kérdés a világ növekvő energiaszükségletével kapcsolatban az, hogy vajon az alternatív energia mekkora részesedést képes kihasítani a piacból, nem pedig az, hogy van-e létjogosultsága. 

Egyes amerikai szakértők szerint a napenergia például két évtizeden belül a tengerentúli igények egyötödét lehet képes kielégíteni. Ugyanakkor a magazin összeállítása szerint 30 évvel ezelőtt is hasonló jóslatokkal éltek, és természetesen ezek sem váltak b napjainkra.

Legalábbis ha a napenergiát, illetve a többi megújuló, vagy alternatív energiaforrást vesszük górcső alá, Amerikában az általuk elért részesedés még mindig csupán 4 százalékos.

Ugyanakkor persze egyértelmű számokat és tényeket akkor lehetne felsorolni, ha konkrétan meghatároznánk, hogy mit is értünk az alternatív energia fogalma alatt, ugyanis nem mindegy, hogy megújuló, zöld, vagy fenntartható erőforrásra gondolunk, avagy tiszta kitermelési technológiára.

Annyi bizonyos, hogy 30 évvel ezelőtthöz képest a termodinamika törvényei nem változtak, sem pedig a fizikai kémia. Sőt, a Forbes szerint az sem nagyon változott, hogy az egyes országok vezetése hajlamos annak a technológiának támogatására, amely számára előnyös, annak ellenére, hogy esetleg nem egy hatékony megvalósításról van szó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hetvenes évek olajárrobbanása idézte elő az első alternatív energiapiaci-buborékot, amely azonban el is tűnt az olaj árának stabilizálódásával. Egy újabb olajár-csökkenés minden valószínűség szerint azonban már nem tüntetné el nyomtalanul az alternatív technológiát.

Emellett a világ emelkedő energiaigényeivel az alternatív energia számára létjogosultságot biztosító piaci rés mérete "kanyonná" szélesedett. Ami reményt adhat ezen szektor számára, hogy a legtöbb országban egyre inkább elektromos áramon alapszik a gazdaság egésze.

Így tehát annak eldöntése, hogy vajon az alternatív energiában fekszik-e a jövő, nem lehetséges, vagy legalábbis nem egyszerű. Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy a ma jelenlévő technológiák közül minden valószínűség szerint lesz olyan, amely nem éli túl a versenyt, így mindenkinek saját belátása szerint kell azt eldönteni, hogy az alternatív technológiákba fekteti-e pénzét.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?