17 °C Budapest

Milliárdokat hoznak el a bankból: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 10:05

A legfrissebb hírek szerint a hitelfelvevőkön kívül az ING Directnek is jelentős veszteséget okozott a jegybanki alapkamat emelése az Egyesült Királyságban: a társaságtól közel 4,5 milliárd fontnyi összegű megtakarítást vittek el a betéti kamatok emelkedését hiányoló ügyfelek.

Az ING Direct negyedéves jelentése arról tanúskodik, hogy a holland bank leányvállalata 2007. első félévének végén 21 százalékkal kisebb állományt kezelt mint az előző év hasonló időszakában. A pénzintézet helyzete, a tavalyi év milliós marketingkampányainak fényében még sötétebbnek tűnik.

A holland ING 2003-ban vezette be Nagy Britanniában fapados szolgáltatásait, az azonnali hozzáférés és az átlagosnál magasabb kamatok közel 1 millió ügyfelet késztettek arra, hogy megtakarítási számlát nyissanak az ING Directnél.

A jelenlegi csalódottság és a tömeges kivonulás oka, hogy a pénzintézet, saját bevallása szerint sem volt hajlandó bekapcsolódni az alapkamat-emelés folytán kialakult kamatháborúba, és továbbra is 5 százalékos kamatot ajánlott a megtakarítási konstrukciókra. Miközben az irányadó ráta jelenleg 5,75 százalék.

A ING az ügyfelek elpártolása miatt 6 millió eurós veszteségről adott számot, melynek hátterében az előbb már felvázolt kamatnyomás és a jelzálogpiaci helyzet romlása áll.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?