16 °C Budapest

Miből élsz majd nyugdíjasként? - Tények, amelyekkel eddig féltünk szembenézni

Pénzcentrum
2007. június 11. 09:49

Ha nyugdíjról van szó, alapvetően két gondolat az, amely megfordul a fejünkben: "hol van az még", illetve "még néhány év és nem tudom, mi lesz". Egyik gondolatmenet sem a leghelyesebb irány, ha nyugdíjas éveinket nem egy lakóautóban, vagy sátorban akarjuk eltölteni, kivéve persze, ha éppen szokásos évi európai körutunkon járunk. Mi lehet a titok nyitja? Mit csinálnak külföldön másképp, és mi mit tegyünk, hogy tudjuk a választ a címben elhangzott kérdésre? Bonyolult probléma ez, de a megoldás lehet egyszerű is, ha...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mielőtt azonban ennyire előre rohannánk, és mindenki ölébe pottyantanánk, egy busás nyugdíjat ígérő lehetősséget, vizsgáljuk meg ezeket a problémákat tüzetesebben néhány példán keresztül.

Bizonyára sokan emlékeznek olyan esetre mikor hazai, gyógyfürdőinket "ellepik" a nyugdíjas német turisták. Ezek a hazánkba látogató, jó kedélyű öregurak és hölgyek általában nem csak néhány napra érkeznek, hanem gyakran az egész szezont nálunk töltik. Hogyan lehetséges az, hogy a német nyugdíjasok nagy része ezüstéveiben a világot járja, addig a hazai nyugdíjasoknak munkát kell vállalniuk és gyakran feketén dolgozniuk, hogy egyáltalán megéljenek? Most vagy minden 60 év feletti német állampolgár milliomos, vagy már időben gondoltak arra, hogy "miből élnek majd nyugdíjasként?". Ez utóbbi valószínűbb.

A titok nyitja, amit nálunk még sajnos még kevesen hisznek el, az öngondoskodás. Ami esetünkben azt jelenti, hogy minél korábban, rendszeresen, egy bizonyos összeget meg kell takarítani és azt okosan be kell fektetni. Ezáltal a megtakarításaink az idő folyamán felhalmozódnak és nyugdíjas éveinkben biztosítanak egy olyan jövedelmet, hogy ne miből, hanem a mire (költsem) kérdésre kelljen választ keresnünk.

Előbb említettük, hogy fontos minél előbb elkezdenünk a nyugdíjcélú megtakarításokat, ugyanis akkor egy kisebb összeget is elég félre tennünk és befektetnünk, míg ez az összeg természetesen nő, ahogy egyre később jut eszünkbe az öregkorunk. Talán a hazai és nyugat-európai gondolkodás közötti különbséget jól érzékelteti az, hogy míg hazánkban 40 éves koruk környékén kezdenek el gondolkodni az emberek a nyugdíjcélú megtakarításaikról, addig Angliában előbb kezdenek el a huszonéves fiatalok nyugdíjukra gyűjteni, mint lakásra. Vagy például az amerikai lakosság 74%-a úgy gondolja, hogy már 30 éves (!) kor alatt el kell kezdeni a pénzügyi felkészülést az öregkorra.

Tehát a legelső és legfontosabb lépés elhatározni, hogy egy boldog és nyugodt öregkor reményében, mikor már tényleg csak a hobbinknak és családunknak szeretnénk szentelni minden időt, elkezdünk takarékoskodni. Amennyiben meghozzuk ezt a döntést, még néhány fontos kérdést meg kell válaszolnunk: mibe fektessem be a pénzem, és mennyit takarítsak meg? Nos, nézzük ezekre is a válaszokat!

Hosszútávon egy olyan befektetési formára van szükségünk, amely kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy bármikor átalakítsuk befektetéseink összetételét, arra az esetre is nyújtmegfelelő fedezetet, ha a megtakarítási időszak alatt velünk történne bármi is, és nem utolsó sorban még, ha lehet a befizetendő adónkat is karcsúsítanánk vele. Ez bizony három kívánság, de nem fontos hozzá jó tündér, hogy teljesítse, elég csak egy megfelelő tanácsadót találnunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hosszú távú megtakarításainkhoz, és ahhoz hogy a fenti kívánságok teljesüljenek egy olyan konstrukcióra van szükségünk, amely befektetés és biztosítás is egyben. Erre a célra kiválóan alkalmasak, a unit-linked típusú biztosítások, amelyeknek már számtalan változatával találkozhatunk hazánkban.

A számunkra megfelelő termék kiválasztása mellett, azonban még van feladatunk bőven, ha azt szeretnénk, hogy nyugdíjas éveinket is aktívan töltsük. A megfelelő eszközalapok kiválasztása és a befizetett pénzünk folyamatos menedzselése is fontos feladat, melyekhez gyakran szakértő tanácsára van szükség; ha csak nem vagyunk mi magunk is befektetési guruk, vagy nem képezzük ki magunkat azzá a futamidő alatt. Ezért a termékek mellett a tanácsadó kiválasztása egy hosszútávú döntés kell, hogy legyen, akivel közösen meghatározhatjuk céljainkat, és ezekhez hozzárendelhetjük a megfelelő pénzügyi eszközöket.

Tehát, ha a cikk legelején elhangzott kérdésre, az Ön számára is megnyugtató választ szeretne adni, akkor most két döntést kell meghoznia: elkezd-e takarékoskodni valamint kinek a segítségét kéri pénzügyi döntései alkalmával?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20