14 °C Budapest

Miből élsz majd nyugdíjasként? - Tények, amelyekkel eddig féltünk szembenézni

Pénzcentrum
2007. június 11. 09:49

Ha nyugdíjról van szó, alapvetően két gondolat az, amely megfordul a fejünkben: "hol van az még", illetve "még néhány év és nem tudom, mi lesz". Egyik gondolatmenet sem a leghelyesebb irány, ha nyugdíjas éveinket nem egy lakóautóban, vagy sátorban akarjuk eltölteni, kivéve persze, ha éppen szokásos évi európai körutunkon járunk. Mi lehet a titok nyitja? Mit csinálnak külföldön másképp, és mi mit tegyünk, hogy tudjuk a választ a címben elhangzott kérdésre? Bonyolult probléma ez, de a megoldás lehet egyszerű is, ha...

Mielőtt azonban ennyire előre rohannánk, és mindenki ölébe pottyantanánk, egy busás nyugdíjat ígérő lehetősséget, vizsgáljuk meg ezeket a problémákat tüzetesebben néhány példán keresztül.

Bizonyára sokan emlékeznek olyan esetre mikor hazai, gyógyfürdőinket "ellepik" a nyugdíjas német turisták. Ezek a hazánkba látogató, jó kedélyű öregurak és hölgyek általában nem csak néhány napra érkeznek, hanem gyakran az egész szezont nálunk töltik. Hogyan lehetséges az, hogy a német nyugdíjasok nagy része ezüstéveiben a világot járja, addig a hazai nyugdíjasoknak munkát kell vállalniuk és gyakran feketén dolgozniuk, hogy egyáltalán megéljenek? Most vagy minden 60 év feletti német állampolgár milliomos, vagy már időben gondoltak arra, hogy "miből élnek majd nyugdíjasként?". Ez utóbbi valószínűbb.

A titok nyitja, amit nálunk még sajnos még kevesen hisznek el, az öngondoskodás. Ami esetünkben azt jelenti, hogy minél korábban, rendszeresen, egy bizonyos összeget meg kell takarítani és azt okosan be kell fektetni. Ezáltal a megtakarításaink az idő folyamán felhalmozódnak és nyugdíjas éveinkben biztosítanak egy olyan jövedelmet, hogy ne miből, hanem a mire (költsem) kérdésre kelljen választ keresnünk.

Előbb említettük, hogy fontos minél előbb elkezdenünk a nyugdíjcélú megtakarításokat, ugyanis akkor egy kisebb összeget is elég félre tennünk és befektetnünk, míg ez az összeg természetesen nő, ahogy egyre később jut eszünkbe az öregkorunk. Talán a hazai és nyugat-európai gondolkodás közötti különbséget jól érzékelteti az, hogy míg hazánkban 40 éves koruk környékén kezdenek el gondolkodni az emberek a nyugdíjcélú megtakarításaikról, addig Angliában előbb kezdenek el a huszonéves fiatalok nyugdíjukra gyűjteni, mint lakásra. Vagy például az amerikai lakosság 74%-a úgy gondolja, hogy már 30 éves (!) kor alatt el kell kezdeni a pénzügyi felkészülést az öregkorra.

Tehát a legelső és legfontosabb lépés elhatározni, hogy egy boldog és nyugodt öregkor reményében, mikor már tényleg csak a hobbinknak és családunknak szeretnénk szentelni minden időt, elkezdünk takarékoskodni. Amennyiben meghozzuk ezt a döntést, még néhány fontos kérdést meg kell válaszolnunk: mibe fektessem be a pénzem, és mennyit takarítsak meg? Nos, nézzük ezekre is a válaszokat!

Hosszútávon egy olyan befektetési formára van szükségünk, amely kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy bármikor átalakítsuk befektetéseink összetételét, arra az esetre is nyújtmegfelelő fedezetet, ha a megtakarítási időszak alatt velünk történne bármi is, és nem utolsó sorban még, ha lehet a befizetendő adónkat is karcsúsítanánk vele. Ez bizony három kívánság, de nem fontos hozzá jó tündér, hogy teljesítse, elég csak egy megfelelő tanácsadót találnunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hosszú távú megtakarításainkhoz, és ahhoz hogy a fenti kívánságok teljesüljenek egy olyan konstrukcióra van szükségünk, amely befektetés és biztosítás is egyben. Erre a célra kiválóan alkalmasak, a unit-linked típusú biztosítások, amelyeknek már számtalan változatával találkozhatunk hazánkban.

A számunkra megfelelő termék kiválasztása mellett, azonban még van feladatunk bőven, ha azt szeretnénk, hogy nyugdíjas éveinket is aktívan töltsük. A megfelelő eszközalapok kiválasztása és a befizetett pénzünk folyamatos menedzselése is fontos feladat, melyekhez gyakran szakértő tanácsára van szükség; ha csak nem vagyunk mi magunk is befektetési guruk, vagy nem képezzük ki magunkat azzá a futamidő alatt. Ezért a termékek mellett a tanácsadó kiválasztása egy hosszútávú döntés kell, hogy legyen, akivel közösen meghatározhatjuk céljainkat, és ezekhez hozzárendelhetjük a megfelelő pénzügyi eszközöket.

Tehát, ha a cikk legelején elhangzott kérdésre, az Ön számára is megnyugtató választ szeretne adni, akkor most két döntést kell meghoznia: elkezd-e takarékoskodni valamint kinek a segítségét kéri pénzügyi döntései alkalmával?

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?