18 °C Budapest

Miből élsz majd nyugdíjasként? - Tények, amelyekkel eddig féltünk szembenézni

Pénzcentrum
2007. június 11. 09:49

Ha nyugdíjról van szó, alapvetően két gondolat az, amely megfordul a fejünkben: "hol van az még", illetve "még néhány év és nem tudom, mi lesz". Egyik gondolatmenet sem a leghelyesebb irány, ha nyugdíjas éveinket nem egy lakóautóban, vagy sátorban akarjuk eltölteni, kivéve persze, ha éppen szokásos évi európai körutunkon járunk. Mi lehet a titok nyitja? Mit csinálnak külföldön másképp, és mi mit tegyünk, hogy tudjuk a választ a címben elhangzott kérdésre? Bonyolult probléma ez, de a megoldás lehet egyszerű is, ha...

Mielőtt azonban ennyire előre rohannánk, és mindenki ölébe pottyantanánk, egy busás nyugdíjat ígérő lehetősséget, vizsgáljuk meg ezeket a problémákat tüzetesebben néhány példán keresztül.

Bizonyára sokan emlékeznek olyan esetre mikor hazai, gyógyfürdőinket "ellepik" a nyugdíjas német turisták. Ezek a hazánkba látogató, jó kedélyű öregurak és hölgyek általában nem csak néhány napra érkeznek, hanem gyakran az egész szezont nálunk töltik. Hogyan lehetséges az, hogy a német nyugdíjasok nagy része ezüstéveiben a világot járja, addig a hazai nyugdíjasoknak munkát kell vállalniuk és gyakran feketén dolgozniuk, hogy egyáltalán megéljenek? Most vagy minden 60 év feletti német állampolgár milliomos, vagy már időben gondoltak arra, hogy "miből élnek majd nyugdíjasként?". Ez utóbbi valószínűbb.

A titok nyitja, amit nálunk még sajnos még kevesen hisznek el, az öngondoskodás. Ami esetünkben azt jelenti, hogy minél korábban, rendszeresen, egy bizonyos összeget meg kell takarítani és azt okosan be kell fektetni. Ezáltal a megtakarításaink az idő folyamán felhalmozódnak és nyugdíjas éveinkben biztosítanak egy olyan jövedelmet, hogy ne miből, hanem a mire (költsem) kérdésre kelljen választ keresnünk.

Előbb említettük, hogy fontos minél előbb elkezdenünk a nyugdíjcélú megtakarításokat, ugyanis akkor egy kisebb összeget is elég félre tennünk és befektetnünk, míg ez az összeg természetesen nő, ahogy egyre később jut eszünkbe az öregkorunk. Talán a hazai és nyugat-európai gondolkodás közötti különbséget jól érzékelteti az, hogy míg hazánkban 40 éves koruk környékén kezdenek el gondolkodni az emberek a nyugdíjcélú megtakarításaikról, addig Angliában előbb kezdenek el a huszonéves fiatalok nyugdíjukra gyűjteni, mint lakásra. Vagy például az amerikai lakosság 74%-a úgy gondolja, hogy már 30 éves (!) kor alatt el kell kezdeni a pénzügyi felkészülést az öregkorra.

Tehát a legelső és legfontosabb lépés elhatározni, hogy egy boldog és nyugodt öregkor reményében, mikor már tényleg csak a hobbinknak és családunknak szeretnénk szentelni minden időt, elkezdünk takarékoskodni. Amennyiben meghozzuk ezt a döntést, még néhány fontos kérdést meg kell válaszolnunk: mibe fektessem be a pénzem, és mennyit takarítsak meg? Nos, nézzük ezekre is a válaszokat!

Hosszútávon egy olyan befektetési formára van szükségünk, amely kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy bármikor átalakítsuk befektetéseink összetételét, arra az esetre is nyújtmegfelelő fedezetet, ha a megtakarítási időszak alatt velünk történne bármi is, és nem utolsó sorban még, ha lehet a befizetendő adónkat is karcsúsítanánk vele. Ez bizony három kívánság, de nem fontos hozzá jó tündér, hogy teljesítse, elég csak egy megfelelő tanácsadót találnunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hosszú távú megtakarításainkhoz, és ahhoz hogy a fenti kívánságok teljesüljenek egy olyan konstrukcióra van szükségünk, amely befektetés és biztosítás is egyben. Erre a célra kiválóan alkalmasak, a unit-linked típusú biztosítások, amelyeknek már számtalan változatával találkozhatunk hazánkban.

A számunkra megfelelő termék kiválasztása mellett, azonban még van feladatunk bőven, ha azt szeretnénk, hogy nyugdíjas éveinket is aktívan töltsük. A megfelelő eszközalapok kiválasztása és a befizetett pénzünk folyamatos menedzselése is fontos feladat, melyekhez gyakran szakértő tanácsára van szükség; ha csak nem vagyunk mi magunk is befektetési guruk, vagy nem képezzük ki magunkat azzá a futamidő alatt. Ezért a termékek mellett a tanácsadó kiválasztása egy hosszútávú döntés kell, hogy legyen, akivel közösen meghatározhatjuk céljainkat, és ezekhez hozzárendelhetjük a megfelelő pénzügyi eszközöket.

Tehát, ha a cikk legelején elhangzott kérdésre, az Ön számára is megnyugtató választ szeretne adni, akkor most két döntést kell meghoznia: elkezd-e takarékoskodni valamint kinek a segítségét kéri pénzügyi döntései alkalmával?

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem