Felkavarodott az állóvíz: hova fektessük a pénzt?

Pénzcentrum
2007. július 12. 05:55

Lépett az MNB, meglátszik... Jelentősen átrendezte a lekötött betéti ajánlatok mezőnyét a Nemzeti Bank 25 bázispontos kamatcsökkentése, érdemes hát újra körülnéznünk, hova is éri meg leginkább vinni a lekötésre szánt összeget. A betéti piac huzamosabb ideje gyakorlatilag állóvízre hasonlított, a mostani változásoknak azonban aligha örülhetnek a megtakarításaikat elhelyezni szándékozók, a kamatvágás ugyanis egyértelműen lejjebb szorította a maximálisan elérhető hozamok szintjét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szakértők többsége szerint leghamarabb augusztusban számíthatunk az MNB-től újabb kamatvágásra, melynek léptéke továbbra is 25 bázispontos lehet. Év végére az elemzői konszenzus 7%-os alapkamatot vetít előre, aki tehát még mindig lekötött betétben gondolkodik, jobban teszi, ha már most körülnéz.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés július 11-én történt.)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

A következő táblázat 800 ezer forint lekötése esetén tartalmazza a legjobb banki ajánlatokat:

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


A táblázat szintén rámutat, hogy a Budapest Bank is visszább vett hosszú ideje egyeduralkodó 11%-os 3 havi akciós kamatából, az Erste hosszabb időtávon történő előretörése mellett pedig a CIB feltámadása lehet figyelemre méltó.

3 millióval többre megyünk?

A legnagyobb változás egyértelműen az, hogy átlagosan az alapkamat-csökkentés mértékénél jobban mérséklődtek a kínált betéti kamatok, így kénytelenek vagyunk kevesebbel beérni, vagy kifejezetten a sokszor komplex feltételekhez kötött akciókra vadászni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07