3 °C Budapest

Felkavarodott az állóvíz: hova fektessük a pénzt?

Pénzcentrum
2007. július 12. 05:55

Lépett az MNB, meglátszik... Jelentősen átrendezte a lekötött betéti ajánlatok mezőnyét a Nemzeti Bank 25 bázispontos kamatcsökkentése, érdemes hát újra körülnéznünk, hova is éri meg leginkább vinni a lekötésre szánt összeget. A betéti piac huzamosabb ideje gyakorlatilag állóvízre hasonlított, a mostani változásoknak azonban aligha örülhetnek a megtakarításaikat elhelyezni szándékozók, a kamatvágás ugyanis egyértelműen lejjebb szorította a maximálisan elérhető hozamok szintjét.

A szakértők többsége szerint leghamarabb augusztusban számíthatunk az MNB-től újabb kamatvágásra, melynek léptéke továbbra is 25 bázispontos lehet. Év végére az elemzői konszenzus 7%-os alapkamatot vetít előre, aki tehát még mindig lekötött betétben gondolkodik, jobban teszi, ha már most körülnéz.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés július 11-én történt.)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

A következő táblázat 800 ezer forint lekötése esetén tartalmazza a legjobb banki ajánlatokat:


A táblázat szintén rámutat, hogy a Budapest Bank is visszább vett hosszú ideje egyeduralkodó 11%-os 3 havi akciós kamatából, az Erste hosszabb időtávon történő előretörése mellett pedig a CIB feltámadása lehet figyelemre méltó.

3 millióval többre megyünk?

A legnagyobb változás egyértelműen az, hogy átlagosan az alapkamat-csökkentés mértékénél jobban mérséklődtek a kínált betéti kamatok, így kénytelenek vagyunk kevesebbel beérni, vagy kifejezetten a sokszor komplex feltételekhez kötött akciókra vadászni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58