18 °C Budapest

Aktív vagy? Teszteld velünk!

Pénzcentrum
2007. június 18. 05:40

Ki számít aktívnak? A legtöbb meghirdetett banki akcióból egyértelműen kiderül, hogy a pénzintézetek többsége nem elégszik meg ügyfélszámának növekedésével, az aktivitás fokozása az egyértelmű cél. Ennek érdekében számos akciót hirdetnek, legyen szó egyszerű lekötött betétről vagy lakáshitelről, annak megítélése azonban korántsem egyértelmű, hogy mitől aktív egy ügyfél. Egyáltalán a banki ügyfelek mekkora hányada tartozik ebbe a favorizált kategóriába? Van esetleg lényegi különbség kor és nem szerint? Megkérdeztük a hazai pénzintézeteket, mik a tapasztalataik.

Ki számít aktívnak? Ahány ház...

Az Erste Bank válaszai alapján az aktív számlákat is érdemes aktivitásuk mértékében tovább bontani, a kérdés tehát egyáltalán nem a legegyszerűbb, a legfontosabb mérőszámok azonban kétségkívül a következők:

- a rendszeresen beérkező jóváírás (fizetés, nyugdíj stb.) mértéke,
- a teljesült csoportos beszedési és állandó átutalási megbízások darabszáma és
- a bankkártyás vásárlások összesített értéke.

A bank mindezek alapján már azokat az ügyfeleket is aktívnak tekinti, akiknek rendszeresen a bankhoz érkezik a jövedelme (mely eléri a minimálbér összegét) és van havi 3-4 átutalási megbízásuk. Értelemszerűen kevésbé számít aktívnak az, akinek ugyan a bankhoz érkezik a jövedelme, azt azonban egy összegben havonta ki is veszi. (Utóbbi elsősorban a nyugdíjas ügyfelek körében jellemző.)

A CIB esetében a jelenlegi számlaaktivitási akciók alapján az az ügyfél számít aktív számlavezetőnek, akinek a számlájára havonta legalább 50 000 Ft egyösszegű jövedelemutalás érkezik és az adott hónapban legalább két fizetési megbízással rendelkezik az alábbiak közül:

- csoportos beszedési megbízásra való felhatalmazás,
- minimum 1000 Ft összegű állandó átutalási megbízás teljesítése,
- minimum 1000 Ft összegű internet bankon megadott eseti átutalási megbízás teljesítése.

A Raiffeisen annyiban hasonlít az előző modellre, hogy náluk is 50 000 Ft-os jövedelem jóváírás a kikötés 2 csoportos beszedési vagy átutalási megbízás megléte mellett. A K&H Bank válaszából kiderül, hogy ők is az átutalások gyakoriságát, az élő csoportos beszedési megbízások számát és a kártyaforgalmat tartják szem előtt, konkrétumokat azonban nem közöltek.

Az OTP Bank szűkszavú válaszából kiderül, hogy elsődleges szempontként a jövedelem-átutalásukat OTP bankszámlára teljesítőket tekintik aktív számlahasználó ügyfeleknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Némileg más, szemlátomást egyszerűbb megközelítést alkalmaz a Budapest Bank és a Volksbank: előbbinél már akkor is aktívnak tekintenek egy számlát, ha az elmúlt 6 hónapban volt a számlán legalább egy, 1000 Ft-ot meghaladó értékű kimenő tranzakció (készpénz felvét, vásárlás, utalás...), míg utóbbinál minden olyan ügyfél aktívnak minősül, akinek a számláján az elmúlt 3 hónapban volt pénzösszeg.

Hányan vannak? Más a mérce!

A következő táblázat segítségével összegezzük, hogy a válaszadó bankok számlavezető ügyfeleinek hány százaléka számít a bank egyedi minősítése szerint aktívnak. Hangsúlyozzuk, hogy a számok nem vethetők össze közvetlenül, fentebb láttuk ugyanis, hogy a pénzintézetek megítélése különbözhet, így ugyanazon ügyfélportfolió besorolása más banknál más eredményt hozhat az alkalmazott követelményrendszerrel.


A számokból jól látható, hogy a puhább feltételrendszert alkalmazó bankoknál értelemszerűen jóval magasabb az aktívnak minősített ügyfelek aránya. Az értékeket számos pénzintézet üzleti titokként kezeli, ennek megfelelő az alacsony válaszadási hajlandóság.

Célkeresztbe kerülnek a tétlenkedők!

Magyar virtus: inkább nem használjuk...

Az ügyfélaktivitás általános szintjéről sokat elmond az Erste Bank által korábban kommunikált két szám, miszerint a bank ügyfeleinek háromnegyede tekinti az Erstét főbankjának, míg a bank csak mintegy 50%-ot tekint aktív ügyfélnek. Ebből egyértelműen az látszik, hogy hazánkban még a fő bankszámlájukat sem feltétlenül használják az ügyfelek olyan intenzitással, hogy eleget tennének a fenti banki kritériumoknak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18