16 °C Budapest

Beindult a gőzhenger - jövő héttől jön az újabb betétáradat

Pénzcentrum
2007. július 11. 09:00

A közeljövőben várhatóan több száz milliárd forintnyi megtakarítás szabadul majd fel, amelyet az ügyfelek a tavaly július-augusztusi kamatadó-láz során kötöttek le hosszú távra, jellemzően egy évre. Az újra elosztható megtakarítás tömeg az akciós ajánlatok újabb áradatát indíthatják meg, a konstrukciók azonban mindenképpen különböznek majd a tavaly szeptemberben jellemzőektől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Napi Gazdaság kérdésére a K&H-nál elárulták, hogy a kamatadóhoz igazodó új konstrukciókkal nem csak a saját állomány megtartását célozzák, szeretnének minél nagyobb szeletet kihasítani a most felszabaduló megtakarítási állományból.

A hosszú távú betétek lejárta újabb csökkenést idéz majd elő a hosszú távú megtakarítási betétek teljes betétállományon belüli arányában, mely tavaly augusztusban néhány kereskedelmi bank portfoliójában minden addiginál magasabb mértékre emelkedett.

Az MKB betétállományán belül az éven túli megtakarítások arány elérte az 50 százalékot, a CIB-nél pedig az 51,15 százalékot tettek ki az éven túli konstrukciók. Az adatok fényében érthetővé válik, hogy a pénzintézetek számára miért okoz fejtörést a piaci igényeknek megfelelő termékmix kialakítása.

Várhatóan megnövekszik majd azon ajánlatok száma, melyek a lekötött betét alternatívájaként kínálnak hosszú távú megtakarítási formát, így nagyobb hangsúly kerülhet majd a befektetési alapokra és a kötvényekre.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Míg a Raiffeisennél teljesen új konstrukcióval rukkolnak majd elő a jövő héten, addig a KDB-nél minden valószínűség szerint megújul a sikerterméknek számító változó kamatozású betét, mely a mindenkori jegybanki alapkamatnál 15 bázisponttal ígér többet.

Az OTP ezzel szemben a devizabetét mellett teszi le a voksát, amely abban az esetben jelenthet releváns alternatívát, ha a jegybank által meghatározott irányadó ráta tovább csökken.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20