20 °C Budapest

Lejárt a szárnyaló kamatok ideje - hova tűntek az akciók?

Pénzcentrum
2007. június 25. 12:00

Eljött a nyár és a kánikulával együtt megérkezett az akciós betéti kamatok csökkésének az ideje, melyeket persze nem az egyre magasabb nappali hőmérséklet hajt lefelé, sokkal inkább a júliusra jósolt jegybanki kamatcsökkentés, amely már most helyet kap a kereskedelmi bankok árazási politikájában. Lássuk tehát, mennyit változott két hónappal ezelőtti utolsó körképünk óta az akciós betétek nyújtotta kép!

Bekövetkezett, amiről április 27-ei körképünkben még csak elméletben beszélhettünk, vagyis, hogy a bankok a monetáris enyhítés első jeleire mérsékelték az egyébként 12 százalék körül szárnyaló akciós kamatlábakat, így bár elvétve továbbra is találkozhatunk 10-11 százalékra vonatkozó ajánlatokkal, a pénzintézetek többsége már a 7 százalék közelében határozza meg a lekötött betétre adott kamatok maximumát.

Jelenleg nem szerepel az akciós ajánlattal rendelkező bankok között az OTP és az Inter-Európa Bank, utóbbi májusban meghirdetett akciója néhány napja járt le, így az akciós kamatot ajánló bankok száma ismét kilencre csökkent.

Gyűjtésünket 2007. június 22-én végeztük, az általunk közölt információ a kereskedelmi bankok honlapjain megtalálható hirdetményeknek felel meg. Az ajánlatok összehasonlítására az egységes banki kamatmutatót alkalmaztuk.

Újabb átrendeződés: csökkenő kamatok, zsugorodó futamidő

Az előbbiekben már említett általános kamatcsökkentés az alábbi táblázatot végigtekintve is könnyen kivehető. Míg áprilisban a bankok többsége inkább a 10 százalék körüli kamatokat és a hosszabb futamidőket részesítette előnyben, addig most előretörőben vannak a rövidebb lekötések.

Bár a pénzintézetek többsége továbbra is a hosszabb futamidőket részesítik előnyben, nőtt azon ajánlatok száma, amelyek 60, illetve 30 napra biztosítják a betételhelyezést az akciós kamatok mellett.


Kamatért a fél országod?

A banki holnapok ajánlatait böngészve hamar feltűnik, hogy a továbbra is magasabb kamatot ajánló bankok bonyolult feltételrendszert állítanak fel a konstrukció igénybevételéhez.

A leggyakrabban jellemző feltétel, vagyis a bankok kívüli források lekötése mellett, egyre gyakrabban követelik meg az új folyószámla-nyitását, illetve a jövedelem ideutalását egy előre meghatározott időszakban.

A Budapest Bank Dupla Haszon Folyószámlacsomagjához ajánlja Prémium betétjét, amelyet azonban csak új ügyfelek vehetnek igénybe, emellett a bank által nyújtott plusz kedvezmények (csökkentett számlavezetési díj, ingyenes készpénzfelvétel és Mobilbank Plusz szolgáltatás) időtartama alatt az ügyfél köteles erre a számlára utaltatni jövedelmét, illetve havi egy, rendszeres csoport beszedési megbízást megadni.

A Budapest Bankéhoz hasonló konstrukciót alakított ki az MKB és a Raiffeisen is, előbbi esetében a betételhelyező több forgatókönyv közül választhat, amelyek különböző akciós kamatokat eredményeznek, míg a Raiffeisen, bár nem csupán új számlanyitás esetében, de ugyancsak megköveteli a jövedelem odautaltatását, illetve 2 csoportos beszedési megbízást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen annyi engedményt teszi, hogy amennyiben az ügyfél 2007. június 1. és 29. között vagyis még a héten leköti megtakarításait, a bank által megjelölt feltételek nem teljesítése esetén is részesülhet akciós kamatban, amelynek maximuma 7,30 százalék.

Hitelkártya és bankbetét: semmi sem lehetetlen

Az Erste Bank megtakarítási akciója keretében ösztönöz intenzívebb hitelkártya-használatra: amennyiben a hitelkártyával rendelkező ügyfél a betétlekötés 3 hónapja alatt legalább 4-szer használja a hitelkártyáját, legalább 50 ezer forint értékben, a bank 3 százalékos prémiumkamatot ír jóvá.

Az akció az újonnan igénylőkre és már hitelkártyával rendelkezőkre is vonatkozik, előbbiek további kedvezményben részesülnek, mivel a bank az első éves kártyadíjat, mint a főkártya, mint pedig a társkártya esetében elengedi, és biztosítja az egyszerűsített hitelkártya-igénylés lehetőségét. 2 millió forint feletti betétlekötés esetén pedig automatikus 200 ezer forint hitelkeretet ajánl a hitelintézet.

Az akcióval kapcsolatban azonban mindenképpen érdemes fontolóra venni, hogy a prémium betéti kamatokat könnyen megrövidítheti, ha az ügyfél az ügyfél nem használja ki az akár 45 napos kamatmentes periódust és nem fizeti vissza az elköltött összeget, illetve készpénzt vesz fel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?