17 °C Budapest

Lejárt a szárnyaló kamatok ideje - hova tűntek az akciók?

Pénzcentrum
2007. június 25. 12:00

Eljött a nyár és a kánikulával együtt megérkezett az akciós betéti kamatok csökkésének az ideje, melyeket persze nem az egyre magasabb nappali hőmérséklet hajt lefelé, sokkal inkább a júliusra jósolt jegybanki kamatcsökkentés, amely már most helyet kap a kereskedelmi bankok árazási politikájában. Lássuk tehát, mennyit változott két hónappal ezelőtti utolsó körképünk óta az akciós betétek nyújtotta kép!

Bekövetkezett, amiről április 27-ei körképünkben még csak elméletben beszélhettünk, vagyis, hogy a bankok a monetáris enyhítés első jeleire mérsékelték az egyébként 12 százalék körül szárnyaló akciós kamatlábakat, így bár elvétve továbbra is találkozhatunk 10-11 százalékra vonatkozó ajánlatokkal, a pénzintézetek többsége már a 7 százalék közelében határozza meg a lekötött betétre adott kamatok maximumát.

Jelenleg nem szerepel az akciós ajánlattal rendelkező bankok között az OTP és az Inter-Európa Bank, utóbbi májusban meghirdetett akciója néhány napja járt le, így az akciós kamatot ajánló bankok száma ismét kilencre csökkent.

Gyűjtésünket 2007. június 22-én végeztük, az általunk közölt információ a kereskedelmi bankok honlapjain megtalálható hirdetményeknek felel meg. Az ajánlatok összehasonlítására az egységes banki kamatmutatót alkalmaztuk.

Újabb átrendeződés: csökkenő kamatok, zsugorodó futamidő

Az előbbiekben már említett általános kamatcsökkentés az alábbi táblázatot végigtekintve is könnyen kivehető. Míg áprilisban a bankok többsége inkább a 10 százalék körüli kamatokat és a hosszabb futamidőket részesítette előnyben, addig most előretörőben vannak a rövidebb lekötések.

Bár a pénzintézetek többsége továbbra is a hosszabb futamidőket részesítik előnyben, nőtt azon ajánlatok száma, amelyek 60, illetve 30 napra biztosítják a betételhelyezést az akciós kamatok mellett.


Kamatért a fél országod?

A banki holnapok ajánlatait böngészve hamar feltűnik, hogy a továbbra is magasabb kamatot ajánló bankok bonyolult feltételrendszert állítanak fel a konstrukció igénybevételéhez.

A leggyakrabban jellemző feltétel, vagyis a bankok kívüli források lekötése mellett, egyre gyakrabban követelik meg az új folyószámla-nyitását, illetve a jövedelem ideutalását egy előre meghatározott időszakban.

A Budapest Bank Dupla Haszon Folyószámlacsomagjához ajánlja Prémium betétjét, amelyet azonban csak új ügyfelek vehetnek igénybe, emellett a bank által nyújtott plusz kedvezmények (csökkentett számlavezetési díj, ingyenes készpénzfelvétel és Mobilbank Plusz szolgáltatás) időtartama alatt az ügyfél köteles erre a számlára utaltatni jövedelmét, illetve havi egy, rendszeres csoport beszedési megbízást megadni.

A Budapest Bankéhoz hasonló konstrukciót alakított ki az MKB és a Raiffeisen is, előbbi esetében a betételhelyező több forgatókönyv közül választhat, amelyek különböző akciós kamatokat eredményeznek, míg a Raiffeisen, bár nem csupán új számlanyitás esetében, de ugyancsak megköveteli a jövedelem odautaltatását, illetve 2 csoportos beszedési megbízást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Raiffeisen annyi engedményt teszi, hogy amennyiben az ügyfél 2007. június 1. és 29. között vagyis még a héten leköti megtakarításait, a bank által megjelölt feltételek nem teljesítése esetén is részesülhet akciós kamatban, amelynek maximuma 7,30 százalék.

Hitelkártya és bankbetét: semmi sem lehetetlen

Az Erste Bank megtakarítási akciója keretében ösztönöz intenzívebb hitelkártya-használatra: amennyiben a hitelkártyával rendelkező ügyfél a betétlekötés 3 hónapja alatt legalább 4-szer használja a hitelkártyáját, legalább 50 ezer forint értékben, a bank 3 százalékos prémiumkamatot ír jóvá.

Az akció az újonnan igénylőkre és már hitelkártyával rendelkezőkre is vonatkozik, előbbiek további kedvezményben részesülnek, mivel a bank az első éves kártyadíjat, mint a főkártya, mint pedig a társkártya esetében elengedi, és biztosítja az egyszerűsített hitelkártya-igénylés lehetőségét. 2 millió forint feletti betétlekötés esetén pedig automatikus 200 ezer forint hitelkeretet ajánl a hitelintézet.

Az akcióval kapcsolatban azonban mindenképpen érdemes fontolóra venni, hogy a prémium betéti kamatokat könnyen megrövidítheti, ha az ügyfél az ügyfél nem használja ki az akár 45 napos kamatmentes periódust és nem fizeti vissza az elköltött összeget, illetve készpénzt vesz fel.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem