17 °C Budapest

Lejárt a szárnyaló kamatok ideje - hova tűntek az akciók?

Pénzcentrum
2007. június 25. 12:00

Eljött a nyár és a kánikulával együtt megérkezett az akciós betéti kamatok csökkésének az ideje, melyeket persze nem az egyre magasabb nappali hőmérséklet hajt lefelé, sokkal inkább a júliusra jósolt jegybanki kamatcsökkentés, amely már most helyet kap a kereskedelmi bankok árazási politikájában. Lássuk tehát, mennyit változott két hónappal ezelőtti utolsó körképünk óta az akciós betétek nyújtotta kép!

Bekövetkezett, amiről április 27-ei körképünkben még csak elméletben beszélhettünk, vagyis, hogy a bankok a monetáris enyhítés első jeleire mérsékelték az egyébként 12 százalék körül szárnyaló akciós kamatlábakat, így bár elvétve továbbra is találkozhatunk 10-11 százalékra vonatkozó ajánlatokkal, a pénzintézetek többsége már a 7 százalék közelében határozza meg a lekötött betétre adott kamatok maximumát.

Jelenleg nem szerepel az akciós ajánlattal rendelkező bankok között az OTP és az Inter-Európa Bank, utóbbi májusban meghirdetett akciója néhány napja járt le, így az akciós kamatot ajánló bankok száma ismét kilencre csökkent.

Gyűjtésünket 2007. június 22-én végeztük, az általunk közölt információ a kereskedelmi bankok honlapjain megtalálható hirdetményeknek felel meg. Az ajánlatok összehasonlítására az egységes banki kamatmutatót alkalmaztuk.

Újabb átrendeződés: csökkenő kamatok, zsugorodó futamidő

Az előbbiekben már említett általános kamatcsökkentés az alábbi táblázatot végigtekintve is könnyen kivehető. Míg áprilisban a bankok többsége inkább a 10 százalék körüli kamatokat és a hosszabb futamidőket részesítette előnyben, addig most előretörőben vannak a rövidebb lekötések.

Bár a pénzintézetek többsége továbbra is a hosszabb futamidőket részesítik előnyben, nőtt azon ajánlatok száma, amelyek 60, illetve 30 napra biztosítják a betételhelyezést az akciós kamatok mellett.


Kamatért a fél országod?

A banki holnapok ajánlatait böngészve hamar feltűnik, hogy a továbbra is magasabb kamatot ajánló bankok bonyolult feltételrendszert állítanak fel a konstrukció igénybevételéhez.

A leggyakrabban jellemző feltétel, vagyis a bankok kívüli források lekötése mellett, egyre gyakrabban követelik meg az új folyószámla-nyitását, illetve a jövedelem ideutalását egy előre meghatározott időszakban.

A Budapest Bank Dupla Haszon Folyószámlacsomagjához ajánlja Prémium betétjét, amelyet azonban csak új ügyfelek vehetnek igénybe, emellett a bank által nyújtott plusz kedvezmények (csökkentett számlavezetési díj, ingyenes készpénzfelvétel és Mobilbank Plusz szolgáltatás) időtartama alatt az ügyfél köteles erre a számlára utaltatni jövedelmét, illetve havi egy, rendszeres csoport beszedési megbízást megadni.

A Budapest Bankéhoz hasonló konstrukciót alakított ki az MKB és a Raiffeisen is, előbbi esetében a betételhelyező több forgatókönyv közül választhat, amelyek különböző akciós kamatokat eredményeznek, míg a Raiffeisen, bár nem csupán új számlanyitás esetében, de ugyancsak megköveteli a jövedelem odautaltatását, illetve 2 csoportos beszedési megbízást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen annyi engedményt teszi, hogy amennyiben az ügyfél 2007. június 1. és 29. között vagyis még a héten leköti megtakarításait, a bank által megjelölt feltételek nem teljesítése esetén is részesülhet akciós kamatban, amelynek maximuma 7,30 százalék.

Hitelkártya és bankbetét: semmi sem lehetetlen

Az Erste Bank megtakarítási akciója keretében ösztönöz intenzívebb hitelkártya-használatra: amennyiben a hitelkártyával rendelkező ügyfél a betétlekötés 3 hónapja alatt legalább 4-szer használja a hitelkártyáját, legalább 50 ezer forint értékben, a bank 3 százalékos prémiumkamatot ír jóvá.

Az akció az újonnan igénylőkre és már hitelkártyával rendelkezőkre is vonatkozik, előbbiek további kedvezményben részesülnek, mivel a bank az első éves kártyadíjat, mint a főkártya, mint pedig a társkártya esetében elengedi, és biztosítja az egyszerűsített hitelkártya-igénylés lehetőségét. 2 millió forint feletti betétlekötés esetén pedig automatikus 200 ezer forint hitelkeretet ajánl a hitelintézet.

Az akcióval kapcsolatban azonban mindenképpen érdemes fontolóra venni, hogy a prémium betéti kamatokat könnyen megrövidítheti, ha az ügyfél az ügyfél nem használja ki az akár 45 napos kamatmentes periódust és nem fizeti vissza az elköltött összeget, illetve készpénzt vesz fel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?