16 °C Budapest

Lejárt a szárnyaló kamatok ideje - hova tűntek az akciók?

Pénzcentrum
2007. június 25. 12:00

Eljött a nyár és a kánikulával együtt megérkezett az akciós betéti kamatok csökkésének az ideje, melyeket persze nem az egyre magasabb nappali hőmérséklet hajt lefelé, sokkal inkább a júliusra jósolt jegybanki kamatcsökkentés, amely már most helyet kap a kereskedelmi bankok árazási politikájában. Lássuk tehát, mennyit változott két hónappal ezelőtti utolsó körképünk óta az akciós betétek nyújtotta kép!

Bekövetkezett, amiről április 27-ei körképünkben még csak elméletben beszélhettünk, vagyis, hogy a bankok a monetáris enyhítés első jeleire mérsékelték az egyébként 12 százalék körül szárnyaló akciós kamatlábakat, így bár elvétve továbbra is találkozhatunk 10-11 százalékra vonatkozó ajánlatokkal, a pénzintézetek többsége már a 7 százalék közelében határozza meg a lekötött betétre adott kamatok maximumát.

Jelenleg nem szerepel az akciós ajánlattal rendelkező bankok között az OTP és az Inter-Európa Bank, utóbbi májusban meghirdetett akciója néhány napja járt le, így az akciós kamatot ajánló bankok száma ismét kilencre csökkent.

Gyűjtésünket 2007. június 22-én végeztük, az általunk közölt információ a kereskedelmi bankok honlapjain megtalálható hirdetményeknek felel meg. Az ajánlatok összehasonlítására az egységes banki kamatmutatót alkalmaztuk.

Újabb átrendeződés: csökkenő kamatok, zsugorodó futamidő

Az előbbiekben már említett általános kamatcsökkentés az alábbi táblázatot végigtekintve is könnyen kivehető. Míg áprilisban a bankok többsége inkább a 10 százalék körüli kamatokat és a hosszabb futamidőket részesítette előnyben, addig most előretörőben vannak a rövidebb lekötések.

Bár a pénzintézetek többsége továbbra is a hosszabb futamidőket részesítik előnyben, nőtt azon ajánlatok száma, amelyek 60, illetve 30 napra biztosítják a betételhelyezést az akciós kamatok mellett.


Kamatért a fél országod?

A banki holnapok ajánlatait böngészve hamar feltűnik, hogy a továbbra is magasabb kamatot ajánló bankok bonyolult feltételrendszert állítanak fel a konstrukció igénybevételéhez.

A leggyakrabban jellemző feltétel, vagyis a bankok kívüli források lekötése mellett, egyre gyakrabban követelik meg az új folyószámla-nyitását, illetve a jövedelem ideutalását egy előre meghatározott időszakban.

A Budapest Bank Dupla Haszon Folyószámlacsomagjához ajánlja Prémium betétjét, amelyet azonban csak új ügyfelek vehetnek igénybe, emellett a bank által nyújtott plusz kedvezmények (csökkentett számlavezetési díj, ingyenes készpénzfelvétel és Mobilbank Plusz szolgáltatás) időtartama alatt az ügyfél köteles erre a számlára utaltatni jövedelmét, illetve havi egy, rendszeres csoport beszedési megbízást megadni.

A Budapest Bankéhoz hasonló konstrukciót alakított ki az MKB és a Raiffeisen is, előbbi esetében a betételhelyező több forgatókönyv közül választhat, amelyek különböző akciós kamatokat eredményeznek, míg a Raiffeisen, bár nem csupán új számlanyitás esetében, de ugyancsak megköveteli a jövedelem odautaltatását, illetve 2 csoportos beszedési megbízást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen annyi engedményt teszi, hogy amennyiben az ügyfél 2007. június 1. és 29. között vagyis még a héten leköti megtakarításait, a bank által megjelölt feltételek nem teljesítése esetén is részesülhet akciós kamatban, amelynek maximuma 7,30 százalék.

Hitelkártya és bankbetét: semmi sem lehetetlen

Az Erste Bank megtakarítási akciója keretében ösztönöz intenzívebb hitelkártya-használatra: amennyiben a hitelkártyával rendelkező ügyfél a betétlekötés 3 hónapja alatt legalább 4-szer használja a hitelkártyáját, legalább 50 ezer forint értékben, a bank 3 százalékos prémiumkamatot ír jóvá.

Az akció az újonnan igénylőkre és már hitelkártyával rendelkezőkre is vonatkozik, előbbiek további kedvezményben részesülnek, mivel a bank az első éves kártyadíjat, mint a főkártya, mint pedig a társkártya esetében elengedi, és biztosítja az egyszerűsített hitelkártya-igénylés lehetőségét. 2 millió forint feletti betétlekötés esetén pedig automatikus 200 ezer forint hitelkeretet ajánl a hitelintézet.

Az akcióval kapcsolatban azonban mindenképpen érdemes fontolóra venni, hogy a prémium betéti kamatokat könnyen megrövidítheti, ha az ügyfél az ügyfél nem használja ki az akár 45 napos kamatmentes periódust és nem fizeti vissza az elköltött összeget, illetve készpénzt vesz fel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 24. 06:55
Vakmajom: nem igaz, hogy Nyugat-Európában csak és kizárólag az (aktuális a szerk.) bevándorlás miatt...
MEDIA1  |  2023. szeptember 23. 17:30
A TV2 új realityjének szereplőjét próbálja azzal promózni a hírműsor honlapja, amire mindenki kattin...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM