12 °C Budapest

Megindult a kamatvadászat: te leszel a következő "áldozat"?

Pénzcentrum
2007. január 15. 12:00

10 pontos találat: mindenki rád vadászik Spórolt pénz? Megtakarítás? Sokan, s jogosan keserédes mosollyal beszélnek erről a januárban gyakorta a gyakorlatban nem létező kifejezésről, miközben hozzáteszik "kicsit kiköltekeztünk karácsony előtt". A kereskedelmi bankok az ilyenkor jellemző forrásszűke ellenére, vagy pontosan ez okból akciókkal bombázzák a még megmaradt megtakarításukat elhelyezni vágyókat, persze a rekord kamatlábak általában csak azoknak járnak, akik a feltételek dzsungelében kiigazodva megteszik, amit a bank megkövetel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

10 pontos dobás: meglepő és mulatságos?

Akciós lekötött betét körképünket utoljára még a tavalyi év novemberében, ha pontosak akarunk lenni, november kilencedikén készítettük el. A pénzügyek világa azonban nagyot fordult azóta: a főszerepben idén januártól a tízes szám áll, ez az a kamatláb, amellyel a leggyakrabban találkozhatunk a kereskedelmi bankok honlapjait böngészve. Az általunk közölt adatok a kereskedelmi bankok honlapjairól származnak, gyűjtésünket 2007. január 14-én készítettük el.

Míg 2006. novemberében kirívóan magasnak számított a K&H által ajánlott 10 százalékos akciós kamatláb, idén januárban az ajánlatok többségében ezzel az értékkel kecsegtetnek a pénzintézetek: a CIB, a HVB, a K&H és a Raiffeisen is ezt a kamatkondíciót jelöli meg kiemelt ajánlataiban.

Persze a legtöbb "tízpontos" ajánlat velejárója, szinte természetes kelléke az egyéb feltétel, amelynek teljesülése esetén élvezheti az ügyfél a rekord kamat adta lehetőségeket. A konstrukciók többsége 2 hónapos futamidőre szól, aki ennél rövidebb időre szeretné csupán lekötni a forrásait az a K&H-nál, míg, aki tovább szeretné élvezni a magasabb kamatban rejlő plusz jövedelmet, az a Raiffeisennél találhatja meg a neki megfelelő konstrukciót.

A következő táblázatban foglaltuk össze az akciós termékeket ajánló kereskedelmi bankok konstrukcióikra jellemző alaptulajdonságokat: a futamidőt, a minimálisan és maximálisan leköthető pénzösszeg és az EBKM-et, (egységesített betéti kamatlábmutatót). 


 
A minimális leköthető pénzösszeg általában 100 000 forint, de 9 vagy 10 százalékos kamatot adó bankok közül ketten is megemelték ezt a limitet. Míg a HVB-nél már akkor is elhelyezhetjük megtakarításainkat, ha azok összege "csupán" 250 ezer forintra rúg, addig a Citibank és a K&H fél millió forintos minimum összeg lekötéséhez köti akciós ajánlatának igénybevételét.

A maximális elhelyezhető összeg terén az előbb említett alsó limittel ellentétben a bankok, óvatosságuktól függően erős eltérést mutatnak, míg a Budapest Bank egy ügyfele számára csupán 5 millió forintos határig teszi lehetővé az akcióban való részvételt, addig a K&H akár 200 millió forintot is hajlandó fogadni változatlan kondíciók mellett.

Ha megcselekedted... De mit?

Újat újonnan csakis újaknak...

Az újonnan elhelyezéshez való kötés a régi maradt, így a novemberben elkészített körképünkben leírtakhoz hasonlóan el kell mondanunk, hogy a kereskedelmi bankok nagy többsége továbbra is csak az újonnan elhelyezett pénzösszegekre ajánlja fel az akciós kamatot, amelyre ugyancsak érvényes a tavalyi szabály, vagyis a kedves ügyfél csakis egy perióduson keresztül élvezheti az igencsak kedvezményes feltételeket.

Az OTP Bank is az újonnan jött forrásokra alapoz, de kifejezetten saját ügyfeleinek hirdeti meg január 8-tól február 2-ig tartó akcióját, amelynek keretében a 2 és 7 hónapos lekötött betét kamatait toldja meg, a mérték az elhelyezett össze nagyságától függ, de maximális 9, illetve 7 százalék (5 millió forintos határ felett).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyedül K&H ajánl már a banknál elhelyezett pénzösszegekre akciós kamatot, amelynek igénybevételét az eredeti megtakarítás valamilyen más formában való befektetéséhez köti (garantált szerkezetű befektetési alap jegyzéséhez, vagy K&H hozamlánc életbiztosítás kötéséhez). A megtakarítások másik felének lekötésére biztosít lehetőséget a hitelintézet.

Nincs új a Nap alatt!

A HVB novemberi ajánlatához hasonlóan folyószámlanyitáshoz köti az akciós betételhelyezésben való részvételt, így a HVB által ajánlott 3 hónapos 10 százalékos lekötést akkor vehetjük igénybe, ha a legalább 250 000 forintnyi lekötött pénzünk mellé Privát Plusz vagy Nonstop bankszámlát nyitunk, és az ehhez az első évben ingyenesen igényelhető bankkártyával legalább háromszor, összesen 30 ezer forint értékben vásárolunk.

Az Erste Bank továbbra is a piac egyetlen szereplője, aki kamatkedvezményt nem csupán egy ciklusra ad, akciójának keretében 1 százalék kamatprémiumot fizet a 2 hónapos futamidejű Erste Aktív Betét esetén azoknak, akik legalább 30 csoportos megbízást adtak, vagy bankkártyájukkal legalább 50 ezer forintértékben vásároltak a két hónap alatt. Azoknak, akik mind a két feltételnek eleget tesznek, a bank megduplázza a prémiumot, így annak értéke 2 százalékra módosul. A betétet az első két hónap letelte után a hitelintézet automatikusan meghosszabbítja a kedvezményekkel együtt.

Ilyen nincs. És mégis van?

Újdonságokból sincs hiány. A tízpontos ajánlatok közül kiemelkedik a CIB Bank akciója, amely nem köti feltételhez a kiemelkedően magas kamat elérését. Ezzel szemben a fent említett HVB és Erste bankokon kívül a Citibank, az OTP és a Raiffeisen is kritériumok egész hadát állítja csatarendbe a megtakarításainak helyet kereső ügyféllel szemben.

A legtöbb kritérium célja természetesen az ügyfél hosszú távú elnyerése, aki az akciós betét kedvéért megnyitott számlát gyakran az akció lejárta után is megtartja, s ezáltal térülhet meg a bank kezdeti befektetése.

A Citibank és a Raiffeisen is aktív számlahasználathoz köti a részvételt, amely a Citibank esetében a jövedelem (minimum havi 65 ezer forint) legalább két alkalommal való ideutalását és 3 közüzemi számlára vonatkozó állandó átutalási megbízást jelent. Míg a Raiffeisen beéri minimum 50 000 forintos jövedelemtranszferrel és 2 db átutalási megbízással, s ha ezt mégsem tejesítené az ügyfél, akkor sem esik el teljesen az akcióban való részvételtől, de a 10 százalékos kamatláb 8,4 százalékra módosul.

Van, aki adni szeret...

A K&H és a Raiffeisen ajándékot is ad az akciós kamatok mellé, amely előbbi esetében egy BMW Z4 Coupe megnyerésének lehetősége, míg utóbbinál kamatadó-visszatérítés a Kamatadófaló Betétlekötés esetében ajándékutalvány formájában, melynek maximális értéke 25 ezer forint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?