0 °C Budapest

Újra célkeresztben a kamatláb - mennyiért fizethetsz be a ralira?

Pénzcentrum
2007. február 27. 12:00

Jó hír a kamatvadászok számára, hogy az akciós betéti kamatok továbbra is 10 százalék körül csoportosulnak, s az akciós konstrukciók futamidejének hosszabbodása miatt egyre tovább élvezhetjük a magasabb kamatok adta előnyöket. Persze mindez a legtöbb esetben továbbra is csak azoknak a kitartó ügyfeleknek jár, akik nem riadnak vissza megtakarított pénzük és jövedelmük vándoroltatásától, s megcselekszik, amit a kereskedelmi bankok megkövetelnek.

Még mindig a 10-es a tuti nyerő, de...

A január közepe óta eltelt másfél hónapban több kereskedelmi bank is új akcióval rukkolt elő. A jegybanki alapkamat változatlanul 8 százalékos szintje miatt azonban az akciós kamatok továbbra is 10 százalék körül csoportosulnak.

Ez alól kivételt csupán a Citibank jelent, amely a "vastagon fogó ceruzájával" egészen 12 százalékig feltornázta a piacon megkapható "csúcskamatot".

Az alábbi táblázatban az akciós termékekre vonatkozó általános jellemzőket a futamidőt, a minimális és maximális betétösszeget, illetve az EBKM-et (egységesített betéti kamatlábmutatót foglaltuk össze). Az általunk feltüntetett EBKM bruttó, tehát a kamatadó levonás előtti értéket mutatja, az adatokat a bankok honlapjairól gyűjtöttük össze 2007. február 26-án.


A futamidőket tekintetében enyhe elmozdulás tapasztalható a hosszabb lekötési idők irányába, egyre jellemzőbb a 3, illetve 4 hónapos lekötés. Ez magával hozza azt is, hogy a hosszabb távon adott akciós kamatok alacsonyabbak.

A hazai pénzintézetek által meghatározott minimális betétösszegek közötti eltérés igencsak megnőtt legutóbbi körképünk óta: míg előző cikkünkben arról számolhattunk be, hogy a 10 százalékos kamatot fél millió forint elhelyezéséhez köti a K&H, mára ez az összeg igencsak összezsugorodott, és összesen 10 ezer forintra rúg. Mindezért cserébe pedig nem 10, hanem 10,5 százalékos kamatot kapunk, no nem teljesen ingyen, de ne rohanjunk ennyire előre.

Az ellenpontot a Citibank és az MKB jelenti, akik minimum 500 ezer, illetve 1 millió forint elhelyezéséhez kötik az akciós kamatok igénybevételét.

A maximálisan leköthető összegek esetében csak a Budapest Bank és a CIB esetében számolhatunk be változásról, a Budapest Bank némileg engedett, amikor 5-ről 25 millió forintra emelte a leköthető összeg felső határát, míg a CIB-nél ellentétes a mozgás volt tapasztalható.

Megcselekedjük amit?

A legtöbb kereskedelmi bank az akciós kamatokért cserébe bizonyos "ellenszolgáltatást" vár el, amely a leggyakrabban számlanyitás és csoportos beszedési megbízások igénybevételét jelenti. De továbbra is jellemző jelenség, hogy a bankok csak az újonnan érkező források esetében biztosítják a kedvezményes feltételeket.

Az MKB, a CIB, az Unicredit, a Raiffeisen, az OTP és a K&H Bank is bizonyos feltételek teljesítéséhez köti az akcióban való részvételt. A Raiffeisen és az Unicredit által ajánlott konstrukció nem változott utolsó körképünk óta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megindult a kamatvadászat: te leszel a következő "áldozat"?


A CIB minden hűséges ügyfelének biztosítja az akciós kamat igénybevételének lehetőségét, akinek az elmúlt három hónapban CIB folyószámlájára érkezett a jövedelme, illetve legalább 1000 forintos állandó vagy internetbankon keresztül történő átutalással, illetve csoportos beszedési megbízással rendelkezett. Azonban azok is igénybe vehetik a lehetőséget, akik mindeddig nem rendelkeztek CIB folyószámlával, ehhez nem kell mást tenniük, mint nyitni egy számlát, ideutaltatni jövedelmüket és legalább két csoportos beszedési megbízást adni.

A K&H Bank ajánlatát azok vehetik igénybe, akik vagy ideutalják jövedelmüket, vagy/ és ha eddig még nem volt a lakossági bankszámlájára vonatkozóan érvényes csoportos beszedési megbízás, akkor a betétlekötéssel együtt legalább két megbízást adnak.

Az OTP Bank az előzőkkel ellentétben a már meglévő számlacsomagok mellé nyújt akciós lekötési lehetőséget, míg az MKB Kivételes Folyószámla, vagy Exkluzív Számlacsomag esetén újonnan bevont forrásokra alapoz.

Ajándékok, ezért Neked is tenned kell!

A Budapest Bank az 1 millió forintnálnagyobb összeget elhelyező ügyfeleit 5000 forintos Alexandra utalvánnyal lepi meg, amelyet a betételhelyezők áprilisban vásárolhatnak le.

Emellett a Raiffeisen Bank továbbra is megtéríti ügyfelei számára a kamatadó összegét Spar utalványok formájában, amely összege 500 és 25 ezer forint közé tehető attól függően, hogy mekkora az elhelyezett betétösszeg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 15:22
Sitcom csatornává alakul az RTL KETTŐ. Olyan sorozatok érkeznek majd a csatornára mint a Kockafejek,...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem