Újra célkeresztben a kamatláb - mennyiért fizethetsz be a ralira?

Pénzcentrum
2007. február 27. 12:00

Jó hír a kamatvadászok számára, hogy az akciós betéti kamatok továbbra is 10 százalék körül csoportosulnak, s az akciós konstrukciók futamidejének hosszabbodása miatt egyre tovább élvezhetjük a magasabb kamatok adta előnyöket. Persze mindez a legtöbb esetben továbbra is csak azoknak a kitartó ügyfeleknek jár, akik nem riadnak vissza megtakarított pénzük és jövedelmük vándoroltatásától, s megcselekszik, amit a kereskedelmi bankok megkövetelnek.

Még mindig a 10-es a tuti nyerő, de...

A január közepe óta eltelt másfél hónapban több kereskedelmi bank is új akcióval rukkolt elő. A jegybanki alapkamat változatlanul 8 százalékos szintje miatt azonban az akciós kamatok továbbra is 10 százalék körül csoportosulnak.

Ez alól kivételt csupán a Citibank jelent, amely a "vastagon fogó ceruzájával" egészen 12 százalékig feltornázta a piacon megkapható "csúcskamatot".

Az alábbi táblázatban az akciós termékekre vonatkozó általános jellemzőket a futamidőt, a minimális és maximális betétösszeget, illetve az EBKM-et (egységesített betéti kamatlábmutatót foglaltuk össze). Az általunk feltüntetett EBKM bruttó, tehát a kamatadó levonás előtti értéket mutatja, az adatokat a bankok honlapjairól gyűjtöttük össze 2007. február 26-án.


A futamidőket tekintetében enyhe elmozdulás tapasztalható a hosszabb lekötési idők irányába, egyre jellemzőbb a 3, illetve 4 hónapos lekötés. Ez magával hozza azt is, hogy a hosszabb távon adott akciós kamatok alacsonyabbak.

A hazai pénzintézetek által meghatározott minimális betétösszegek közötti eltérés igencsak megnőtt legutóbbi körképünk óta: míg előző cikkünkben arról számolhattunk be, hogy a 10 százalékos kamatot fél millió forint elhelyezéséhez köti a K&H, mára ez az összeg igencsak összezsugorodott, és összesen 10 ezer forintra rúg. Mindezért cserébe pedig nem 10, hanem 10,5 százalékos kamatot kapunk, no nem teljesen ingyen, de ne rohanjunk ennyire előre.

Az ellenpontot a Citibank és az MKB jelenti, akik minimum 500 ezer, illetve 1 millió forint elhelyezéséhez kötik az akciós kamatok igénybevételét.

A maximálisan leköthető összegek esetében csak a Budapest Bank és a CIB esetében számolhatunk be változásról, a Budapest Bank némileg engedett, amikor 5-ről 25 millió forintra emelte a leköthető összeg felső határát, míg a CIB-nél ellentétes a mozgás volt tapasztalható.

Megcselekedjük amit?

A legtöbb kereskedelmi bank az akciós kamatokért cserébe bizonyos "ellenszolgáltatást" vár el, amely a leggyakrabban számlanyitás és csoportos beszedési megbízások igénybevételét jelenti. De továbbra is jellemző jelenség, hogy a bankok csak az újonnan érkező források esetében biztosítják a kedvezményes feltételeket.

Az MKB, a CIB, az Unicredit, a Raiffeisen, az OTP és a K&H Bank is bizonyos feltételek teljesítéséhez köti az akcióban való részvételt. A Raiffeisen és az Unicredit által ajánlott konstrukció nem változott utolsó körképünk óta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megindult a kamatvadászat: te leszel a következő "áldozat"?


A CIB minden hűséges ügyfelének biztosítja az akciós kamat igénybevételének lehetőségét, akinek az elmúlt három hónapban CIB folyószámlájára érkezett a jövedelme, illetve legalább 1000 forintos állandó vagy internetbankon keresztül történő átutalással, illetve csoportos beszedési megbízással rendelkezett. Azonban azok is igénybe vehetik a lehetőséget, akik mindeddig nem rendelkeztek CIB folyószámlával, ehhez nem kell mást tenniük, mint nyitni egy számlát, ideutaltatni jövedelmüket és legalább két csoportos beszedési megbízást adni.

A K&H Bank ajánlatát azok vehetik igénybe, akik vagy ideutalják jövedelmüket, vagy/ és ha eddig még nem volt a lakossági bankszámlájára vonatkozóan érvényes csoportos beszedési megbízás, akkor a betétlekötéssel együtt legalább két megbízást adnak.

Az OTP Bank az előzőkkel ellentétben a már meglévő számlacsomagok mellé nyújt akciós lekötési lehetőséget, míg az MKB Kivételes Folyószámla, vagy Exkluzív Számlacsomag esetén újonnan bevont forrásokra alapoz.

Ajándékok, ezért Neked is tenned kell!

A Budapest Bank az 1 millió forintnálnagyobb összeget elhelyező ügyfeleit 5000 forintos Alexandra utalvánnyal lepi meg, amelyet a betételhelyezők áprilisban vásárolhatnak le.

Emellett a Raiffeisen Bank továbbra is megtéríti ügyfelei számára a kamatadó összegét Spar utalványok formájában, amely összege 500 és 25 ezer forint közé tehető attól függően, hogy mekkora az elhelyezett betétösszeg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 17. hétfő
Paszkál
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?