24 °C Budapest

Újra célkeresztben a kamatláb - mennyiért fizethetsz be a ralira?

Pénzcentrum
2007. február 27. 12:00

Jó hír a kamatvadászok számára, hogy az akciós betéti kamatok továbbra is 10 százalék körül csoportosulnak, s az akciós konstrukciók futamidejének hosszabbodása miatt egyre tovább élvezhetjük a magasabb kamatok adta előnyöket. Persze mindez a legtöbb esetben továbbra is csak azoknak a kitartó ügyfeleknek jár, akik nem riadnak vissza megtakarított pénzük és jövedelmük vándoroltatásától, s megcselekszik, amit a kereskedelmi bankok megkövetelnek.

Még mindig a 10-es a tuti nyerő, de...

A január közepe óta eltelt másfél hónapban több kereskedelmi bank is új akcióval rukkolt elő. A jegybanki alapkamat változatlanul 8 százalékos szintje miatt azonban az akciós kamatok továbbra is 10 százalék körül csoportosulnak.

Ez alól kivételt csupán a Citibank jelent, amely a "vastagon fogó ceruzájával" egészen 12 százalékig feltornázta a piacon megkapható "csúcskamatot".

Az alábbi táblázatban az akciós termékekre vonatkozó általános jellemzőket a futamidőt, a minimális és maximális betétösszeget, illetve az EBKM-et (egységesített betéti kamatlábmutatót foglaltuk össze). Az általunk feltüntetett EBKM bruttó, tehát a kamatadó levonás előtti értéket mutatja, az adatokat a bankok honlapjairól gyűjtöttük össze 2007. február 26-án.


A futamidőket tekintetében enyhe elmozdulás tapasztalható a hosszabb lekötési idők irányába, egyre jellemzőbb a 3, illetve 4 hónapos lekötés. Ez magával hozza azt is, hogy a hosszabb távon adott akciós kamatok alacsonyabbak.

A hazai pénzintézetek által meghatározott minimális betétösszegek közötti eltérés igencsak megnőtt legutóbbi körképünk óta: míg előző cikkünkben arról számolhattunk be, hogy a 10 százalékos kamatot fél millió forint elhelyezéséhez köti a K&H, mára ez az összeg igencsak összezsugorodott, és összesen 10 ezer forintra rúg. Mindezért cserébe pedig nem 10, hanem 10,5 százalékos kamatot kapunk, no nem teljesen ingyen, de ne rohanjunk ennyire előre.

Az ellenpontot a Citibank és az MKB jelenti, akik minimum 500 ezer, illetve 1 millió forint elhelyezéséhez kötik az akciós kamatok igénybevételét.

A maximálisan leköthető összegek esetében csak a Budapest Bank és a CIB esetében számolhatunk be változásról, a Budapest Bank némileg engedett, amikor 5-ről 25 millió forintra emelte a leköthető összeg felső határát, míg a CIB-nél ellentétes a mozgás volt tapasztalható.

Megcselekedjük amit?

A legtöbb kereskedelmi bank az akciós kamatokért cserébe bizonyos "ellenszolgáltatást" vár el, amely a leggyakrabban számlanyitás és csoportos beszedési megbízások igénybevételét jelenti. De továbbra is jellemző jelenség, hogy a bankok csak az újonnan érkező források esetében biztosítják a kedvezményes feltételeket.

Az MKB, a CIB, az Unicredit, a Raiffeisen, az OTP és a K&H Bank is bizonyos feltételek teljesítéséhez köti az akcióban való részvételt. A Raiffeisen és az Unicredit által ajánlott konstrukció nem változott utolsó körképünk óta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megindult a kamatvadászat: te leszel a következő "áldozat"?


A CIB minden hűséges ügyfelének biztosítja az akciós kamat igénybevételének lehetőségét, akinek az elmúlt három hónapban CIB folyószámlájára érkezett a jövedelme, illetve legalább 1000 forintos állandó vagy internetbankon keresztül történő átutalással, illetve csoportos beszedési megbízással rendelkezett. Azonban azok is igénybe vehetik a lehetőséget, akik mindeddig nem rendelkeztek CIB folyószámlával, ehhez nem kell mást tenniük, mint nyitni egy számlát, ideutaltatni jövedelmüket és legalább két csoportos beszedési megbízást adni.

A K&H Bank ajánlatát azok vehetik igénybe, akik vagy ideutalják jövedelmüket, vagy/ és ha eddig még nem volt a lakossági bankszámlájára vonatkozóan érvényes csoportos beszedési megbízás, akkor a betétlekötéssel együtt legalább két megbízást adnak.

Az OTP Bank az előzőkkel ellentétben a már meglévő számlacsomagok mellé nyújt akciós lekötési lehetőséget, míg az MKB Kivételes Folyószámla, vagy Exkluzív Számlacsomag esetén újonnan bevont forrásokra alapoz.

Ajándékok, ezért Neked is tenned kell!

A Budapest Bank az 1 millió forintnálnagyobb összeget elhelyező ügyfeleit 5000 forintos Alexandra utalvánnyal lepi meg, amelyet a betételhelyezők áprilisban vásárolhatnak le.

Emellett a Raiffeisen Bank továbbra is megtéríti ügyfelei számára a kamatadó összegét Spar utalványok formájában, amely összege 500 és 25 ezer forint közé tehető attól függően, hogy mekkora az elhelyezett betétösszeg.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?