6 °C Budapest

Éves 50% vagy hatalmas bukás: megéri sportrelikviákba fektetni?

Pénzcentrum
2007. május 15. 05:40

Mit kell tudni? Egzotikus befektetési lehetőségeket feltérképező sorozatunk keretein belül kitértünk már az antik bútorok és hangszerek mellett az igazán extrémnek számító borostyánra, a borbefektetésre és többek között a gyémántra is, mivel azonban tartja magát a mondás, hogy befektetni bármibe lehet, csak aztán tudjuk eladni, megvizsgáljuk a sportrelikviák piacát is. Jelen összeállításunk célja, hogy a sportrajongó befektetőknek rövid összefoglalást adjon a lehetőségekről és elsősorban arról, mi határozza meg egy emléktárgy értékét és mire érdemes leginkább odafigyelni, ha nem szeretnénk nagyot bukni. Előrebocsátjuk, nem a legtranszparensebb piacról van szó, a kockázathoz azonban jó esetben kimagasló hozam társul.

Kezdjük a figyelmeztetéssel!

Mielőtt belelkesülünk, érdemes tudni, hogy a relikviák piacát nem mi találtuk fel, nem "épp jókor" igyekszünk pénzünket ezen a területen elhelyezni, a piac ugyanis (legalábbis globális értelemben) rendkívüli módon pörög. A pörgéshez az internet elterjedése mellett a rengeteg hamisítvány megjelenése is kell, hiszen ezek nélkül gyakorlatilag nem lenne elég áru a kereslet kiszolgálásához.

A fentiekből adódóan a világ elsőszámú aukciós portálja, az eBay nyomatékosan figyelmezteti felhasználóit, hogy ne bízzanak a csodákban, a túl alacsony ár szinte minden esetben átverésre utal, a jelenlegi piaci körülmények között ugyanis csak fair áron lehet vásárolni. Ez a kurzus csak hosszútávon mozdulhat jelentősebb mértékben, így nem tanácsos rövidtávú befektetésben gondolkodni ebben a szegmensben!

A leendő befektetők számára jó hír, hogy nem kell szakértőnek lenni a hamisítványok kiszűréséhez, ez ugyanis nem a mi feladatunk, kifejezetten e célból léteznek a hitelesítő, eredetiséget igazoló cégek, melyek független szolgáltatást nyújtanak. A dolgunk tehát "mindössze" annyi, hogy ezekről a hitelesítőkről leinformálódjunk és csak neves cégek (pl. PSA/DNA, Steiner Sports, Upper Deck) igazolásait fogadjuk el. (A körültekintésre azért van szükség, mert a hamisítók ma már az igazolást is kiállítják saját maguk, és eleve ezzel együtt hirdetik az árut a világhálón.)

Sokk, a számok nyelvén...

A téma iránt komolyan érdeklődők figyelmét semmiképpen nem kerülheti el az FBI 2000-es nagy fogása, amikor az Operation Bullpen nevű akció keretein belül 20 magánszemélyt tartóztattak le és 10 millió dollár értékű hamisított sportrelikviát foglaltak le.

A fenti akció felhívta a figyelmet a csalások volumenére, kikényszerítette a hitelesítő irodák létrehozását és elővigyázatosabbá tette a befektetőket. Mindez persze nem azt jelenti, hogy mára minden rendben lenne: az amerikai hatóságok szerint az Egyesült Államok sport-emléktárgy piacának éves 1 milliárd dolláros forgalmának legalább felét (de könnyen lehet, hogy 90%-át) a hamis áruk teszik ki. (Ebbe belegondolva: csak az USA-ban éves szinten minimum 500 millió dollár kára keletkezik a becsapott befektetőknek, akik gyakorlatilag értéktelen dolgokat vesznek...)

Mit érdemes venni?

A fentiek láttán minden bizonnyal csak azoknak nem ment el a kedve ezen befektetéstől, akik igazán szeretik a sportot és legvégső esetben képesek elfogadni, hogy a százezrekért vásárolt aláírt képtől esetleg soha nem fognak tudni megszabadulni. Lássuk, hát hogyan érdemes nekifogni a vadászatnak!

Magától értetődik, hogy a sportrelikviák piaca óriási, már az első körben el kell hát dönteni, hogy melyik területre kívánunk "szakosodni": aláírt fotók, használt mezek, emlékérmek stb. Érdemes lehet esetleg egy kiválasztott csapattal kapcsolatban a legtöbbet megtudni, és ezen információkból kiindulva a téma köré gyűjtögetni a tárgyakat. Bármely utat választjuk is, a tranzakció előtt mindenképp ki kell nyomoznunk a konkrét termékre vonatkozó "kategória átlagárat". (Ezt megtehetjük többek között a Beckets Price Guide-on, persze az adatbázis használata díjköteles...)

Alapigazság, hogy mindig olyan tárgyat érdemes beszerezni, aminek van vagy várakozásaink szerint lesz piaca. (Hiába veszünk például egy aláírt magyar válogatott focimezt, a hazai keresletre alapozva valószínűleg több generáción keresztül őrizgethetnénk azt.) Érdeklődés tekintetében mindig reflektorfényben vannak a Super Bowl ereklyék: rengetegen gyűjtik a jegyeket, ennek eredményeképp egy 1968-as döntő-jegyet 2004-ben 19,922 dollárért értékesítettek, míg egy 1978-as belépő 16,464 dollárért kelt el!

Az Európában jóval népszerűbb labdarúgás terén a legértékesebb darabokat a világháború előtti brit foci emléktárgyai jelentik, ezek többsége azonban már neves aukciósházak árverésein gazdára talált, így meglehetősen nehéz hozzájuk jutni. (Ezen kategória árszintje szakértők szerint 2-3 évente megduplázódik, így ha nem zuhan össze a piac, hatalmas fogás lehet egy ilyen darabot megcsípni.)

Amennyiben kifejezetten autogramokra vadászunk, fontos tudni, hogy az értéket mintegy triplázza, ha az aláírás nem egy üres papíron, hanem például egy fényképen, egy meccs-programfüzeten vagy bármi olyanon van, ami valamilyen módon kötődik a sztárhoz.

A labdarúgás területéről is érdemes idézni néhány észbontó számot, mielőtt elmenne a kedvünk: Geoff Hurst 1966-es VB-döntőn viselt meze 91,750 fontért kelt el, míg egy Pele által használt mez értéke több mint 155 ezer fontra tehető.

Szédületes profit! Egy nem mindennapi eset...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az érték forrásai

Elsősorban meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a termék eredeti és nem hamisítvány. Érdemes utánajárni, hogy hány kézen ment keresztül és minél hosszabb ez a lánc, annál bizalmatlanabbnak kell lenni.

Az érték egyik legfontosabb forrása a tárgy állapota, valamint a hasonló relikviák piaci átlagára, melyre korábban érintőlegesen kitértünk.

Utóbbi tényező tulajdonképpen szintén több forrásból építkezik: az ár alakulása szempontjából rendkívüli fontossággal bír a játékos karrierje, csapatának sikeressége és természetesen - amennyiben egy konkrét alkalomhoz kötődő tárgyról van szó - az alkalom jelentősége. (Vitathatatlan, hogy a VB-döntő vagy a Super Bowl relikviái ezen utóbbi tényező miatt kerülnek vagyonokba.)

Szakértők szerint az lehet hosszútávon a legjobb befektetési stratégia, ha még nem felkapott, de szerintünk nagy karrier előtt álló sportolóktól szerzünk be aláírásokat, személyes tárgyakat, erre azonban a magyar piacon meglehetősen kevés esély van. Mindezek fényében érdemes lehet a pörgőbb piacokon már felkapott sportolók klubjainak hivatalos oldaláról vásárolni: példaként említjük a világ legsikeresebb labdarúgó klubedzőjének, Sir Alex Ferguson-nak az autogrammal ellátott fotó montázsát, mely a Manchester United hivatalos honlapján 100 ezer forintba kerül. Mivel ezt a sikeredző 20. Unitednél töltött éve alkalmából adták ki, felidézve az 1999-es triplázás emlékét a fotókkal, hosszabb távon szép befektetés lehet. (A klub természetesen eredetiség igazolást is kiállít a mindössze 300 példányban megjelenő képhez.)

Nem kell persze mindenképpen külföldi honlapokon böngészni, egy magyar aukciós site-on is jócskán akad ugyanis kínálat érdekes darabokból, amilyen például a George Best halálakor az ír nemzeti bank által kibocsátott emlékbankó lehet. Lássunk végezetül egy érdekes történetet, mely extrém profitot hozott a szerencsés befektetőknek!

Szédületes profit! Egy nem mindennapi eset...

A baseballkártya gyűjtők Mona Lisa-jának számító T-206 Honus Wagner a világ legkeresettebb kártyája, melynek egyik példányáért nemrégiben egy eBay aukción 1.27 millió dollárt fizettek ki.

Az extrém érték természetesen egy nem mindennapi történetből táplálkozik: a T-206-os kártyasorozatot 1906-ban az American Tobacco Company adta ki, Wagner azonban felháborodottan ellenezte, hogy őt a dohányzás népszerűsítésére használják fel, ezért a cég kénytelen volt kivonni ezt a kártyát a sorozatból.

Az érték az így kialakuló hiányból, a ritkaságból ered, a gyűjtők ugyanis szinte rögtön mindent megadtak volna ezért a darabért. Az 1930-as években a T-206-os kártyák ára átlagosan 35 cent körül mozgott az American Card Catalogue adatai szerint, a Wagner-kártya azonban már akkor 50 dollárt ért!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem