18 °C Budapest

Vége lehet a mesterségesen magas gyémántárak korának?

Pénzcentrum
2007. február 12. 10:30

A világ gyémántpiacát gyakorlatilag monopolizáló De Beers gyorsjelentésében meglehetősen kemény 2006-os évről számolt be, mely mögött elsősorban az áll, hogy az orosz Alrosa az Európai Bizottság utasítására csökkentette értékesítését a vállalat irányába. A bizottság tervei szerint 2009-re az értékesítési kapcsolatnak meg kell szűnnie a két cég között, így a gyémántpiacon végre versenyhelyzet alakulhat ki.

Korábban részletesen beszámoltunk a gyémántpiac felépítéséről az extrém befektetések iránt érdeklődők kérésére, a fentebb vázolt folyamat azonban a mesterségesen magas árak összeomlásához vezethet hosszabb távon, sérülhet ugyanis a híres alapelv, miszerint ha 4-en akarnak gyémántot venni, akkor csak kettőnek adnak el.

A De Beers természetesen komoly lépéseket tesz, hogy pótolni tudja az orosz nyers gyémántot: 2 kanadai és 2 dél-afrikai projektbe összesen 2 milliárd dollár beruházást eszközölnek. Ha minden jól megy, a 4 kitermelőhely éves szinten összesen 3.2 millió karáttal járul majd hozzá a vállalat teljesítményéhez.

A világelső cég vezére kiemelte, hogy 2006 során csökkent a nagykereskedelmi kereslet a nyersgyémántok iránt, az értékesítéssel foglalkozó DTC forgalma így év/év alapon 6%-os csökkenést mutat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?