0 °C Budapest

Jelentős dollár-erősödés nem valószínű

Pénzcentrum
2006. december 13. 12:46

Kedden ismét változatlanul 5,25%-on maradt az amerikai irányadó ráta, a FED a várakozásainknak megfelelően továbbra is kiváró állásponton van. Az amerikai jegybank immár negyedik alkalommal hagyta változatlanul a jegybanki alapkamatot. Erős a megosztottság a testületben a kamatpolitikát illetően! A FED 2004. június óta 17 alkalommal emelt az alapkamaton, a FED most szembesül a korábbi kamatemelések átgyűrűző hatásaival.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A FED az erősödő inflációs nyomás kockázatát nagyobbnak véli, mint a gazdasági növekedés erőteljes lehűlésének esélyét. Ne feledjük, az árdrágulás üteme jelenleg is a FED célsávja felett van, annak ellenére, hogy az alacsony energiaárak kedvezően hatnak. Amerikában az elmúlt időszakban kedvezőtlen makrogazdasági adatok láttak napvilágot. Az amerikai gazdaság már csak mérséklődő ütemben bővül, az ingatlanpiac jelentősen lassul. A recesszió veszélye fennáll (hard vs. soft landing)! Erősödő és tartós inflációs nyomás esetében 1-2 25 bázispontos kamatemelés lehetséges, ennek esélye azonban alacsony. A kamatpolitikát az inflációval és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások határozzák meg. Megítélésünk szerint 2007-ben a FED visszatérhet a kamatcsökkentéshez!

Prognózisunk teljesült, a dollár az euróval szemben átlépte az 1,30-as szintet, utoljára 2005 márciusban jegyezték ilyen szinteken a dollárt. Az amerikai fizetőeszköz a legfontosabb devizákkal szemben egységesen gyengült. A dollár jelenlegi leértékelődését a főbb devizák közötti kamatkülönbség generálta. Továbbra is a magas külső és belső amerikai egyensúlytalanság finanszírozásával kapcsolatos aggodalmak dominálnak. A csökkenő kamatkülönbség tükrében középtávon az euró a dollárral szemben tartósan 1,30 felett maradhat, a felhalmozódott nagy short-állomány azonban a dollár stabilizációját jelzi. Tartósan 1,35 feletti euró-dollár árfolyam az Európai Központi Bank döntéseit is befolyásolná. A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében! Stratégiánk bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?