22 °C Budapest

Egyre intenzívebb növekedés a deviza-megtakarításoknál

Pénzcentrum
2007. március 21. 14:45

A háztartások deviza-megtakarítási hajlandósága a legnagyobb hazai hitelintézet adatai alapján az elmúlt két évben folyamatosan és jelentősen nőtt. Az OTP Banknál elhelyezett devizabetét-állomány növekedése 2005 közepe óta összességében mintegy 35 százalékos, és mérhető az emelkedés minden számlavezetési devizanemben, euróban, amerikai dollárban, angol fontban, svájci frankban, kanadai dollárban és svéd koronában.

A teljes volumen 66 százaléka euróban nominált, ebben a körben a legdinamikusabb, 45 százalékos az állománynövekedés 2006 januárjához képest. Az összállomány csaknem negyede amerikai dollárban van, itt egy év alatt a növekedés közelíti a 8 százalékot.

A legnagyobb hazai bank, hasonlóan a forint-megtakarításokat ösztönző akciókhoz, a deviza-lekötéseket is inspirálni kívánja, ezért árazási testületének döntése értelmében március 22-étől magasabb, fixált kamatot térít devizanemtől, illetve összeghatártól és lekötési időtől függően.

Az akció ideje alatt az OTP Bank a 12 hónapra lekötött 5 000 és 500 000 EUR-s sávban fixen 3,5 százalékos, a 6 hónapra lekötött 6 000 és 600 000 USD-s sávban fixen 5 százalékos kamatot fizet. Ezzel egyidejűleg az új devizaszámla-szerződések körében 3 hónapon keresztül elengedi a havonkénti 70-140 forintos számlavezetési díjat.

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a háztartások devizabetét-elhelyezésének célja a valódi, hosszú távú és összegszerűségében is egyre nagyobb megtakarítás, szemben az évekkel korábbi, rövid távú árfolyamnyereség-realizálási szándékkal. Az OTP Bank várakozásai szerint az akció tovább ösztönzi a hosszabb távú deviza-megtakarításokat, amint a közeljövőben induló forintbetét-akció is hasonlóan pozitív hatással lesz a hazai valutában megtakarítók körére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 12:01
Uniós rendelet kötelezi a techóriásokat, köztük a Google-t arra, hogy fizessen a portáloknak a tarta...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?