18 °C Budapest

Egyre intenzívebb növekedés a deviza-megtakarításoknál

Pénzcentrum
2007. március 21. 14:45

A háztartások deviza-megtakarítási hajlandósága a legnagyobb hazai hitelintézet adatai alapján az elmúlt két évben folyamatosan és jelentősen nőtt. Az OTP Banknál elhelyezett devizabetét-állomány növekedése 2005 közepe óta összességében mintegy 35 százalékos, és mérhető az emelkedés minden számlavezetési devizanemben, euróban, amerikai dollárban, angol fontban, svájci frankban, kanadai dollárban és svéd koronában.

A teljes volumen 66 százaléka euróban nominált, ebben a körben a legdinamikusabb, 45 százalékos az állománynövekedés 2006 januárjához képest. Az összállomány csaknem negyede amerikai dollárban van, itt egy év alatt a növekedés közelíti a 8 százalékot.

A legnagyobb hazai bank, hasonlóan a forint-megtakarításokat ösztönző akciókhoz, a deviza-lekötéseket is inspirálni kívánja, ezért árazási testületének döntése értelmében március 22-étől magasabb, fixált kamatot térít devizanemtől, illetve összeghatártól és lekötési időtől függően.

Az akció ideje alatt az OTP Bank a 12 hónapra lekötött 5 000 és 500 000 EUR-s sávban fixen 3,5 százalékos, a 6 hónapra lekötött 6 000 és 600 000 USD-s sávban fixen 5 százalékos kamatot fizet. Ezzel egyidejűleg az új devizaszámla-szerződések körében 3 hónapon keresztül elengedi a havonkénti 70-140 forintos számlavezetési díjat.

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a háztartások devizabetét-elhelyezésének célja a valódi, hosszú távú és összegszerűségében is egyre nagyobb megtakarítás, szemben az évekkel korábbi, rövid távú árfolyamnyereség-realizálási szándékkal. Az OTP Bank várakozásai szerint az akció tovább ösztönzi a hosszabb távú deviza-megtakarításokat, amint a közeljövőben induló forintbetét-akció is hasonlóan pozitív hatással lesz a hazai valutában megtakarítók körére.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?