Közös költség - közös csomag?

Pénzcentrum
2007. január 26. 12:00

Közös költség, felújítás, takarítás... Közös képviselőként fontos arra gondolni, hogy a legjobb módon kezeljük a lakóközösség pénzét. Ehhez nyújthatnak megfelelő segítséget a bankok kifejezetten a társasházaknak lakószövetkezetnek kínált számlacsomagjaikkal. Annak is utána jártunk, hogy ahol nincs társasházi számlacsomag, mit ajánlanak.

Társasházi csomagok

Végigböngészve a banki honlapokat, társasházaknak és lakószövetségeknek címzett számlacsomagokat a CIB Banknál (CIB Nonprofit Számla), a HVB Banknál (HVB Társasházi Csomag), a K&H Banknál (K&H Társasházi Számlacsomag: E-Bank, Üzleti terminál, Hagyományos, ezekhez díjmentesen kapcsolódik a felújítási számla), az OTP Banknál (OTP Számlacsomag Társasházak részére: Alap, Mozaik) és a Raiffeisen Banknál (Raiffeisen Bázis, Médium, Extra, Profi Számlacsomag) találtunk.

Mindegyik számlacsomag nyitása díjmentes (a HVB Bank deviza csomagjának kivételével), azonban a havidíjért cserébe más-más kedvezményeket kaphatunk a többi vállalati csomaghoz képest. Ezek a kedvezmények leginkább a tranzakciók díjában jelennek meg.


Társasház, lakószövetkezet
Tisztázzuk, hogy mi is az a társasház, illetve a lakószövetkezet. Az előbbiről a 2003. évi 133. törvény rendelkezik, melynek megfogalmazása alapján a "társasháztulajdon jön létre, ha az épületingatlanon az alapító okiratban meghatározott, műszakilag megosztott, legalább két önálló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség, illetőleg legalább egy önálló lakás és egy nem lakás céljára szolgáló helyiség a tulajdonostársak külön tulajdonába kerül." A lakószövetkezet a 2004. évi 140. törvény passzusai alapján "A lakásszövetkezet a lakóépületek építésére és fenntartására létrejött gazdálkodó szervezet. A lakásszövetkezet jogi személy."
A HVB Banknál havonta az első 5 elektronikus átutalás díjmentes, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy miután lejárt a kedvezmény, százalékosan már jóval magasabb díjat kell fizetni egy-egy utalásért.

Akad olyan bank is, ahol nem csupán egyfajta csomaggal kívánnak a társasházak, vagy az azokat üzemeltető cégek kedvére tenni. A társasházak sokféleségét tükrözi tehát a számlacsomagok sokfélesége is.

A K&H Banknál háromféle különböző csomagot ajánlanak. A Hagyományos csomag, mint azt a neve is mutatja a klasszikus bankügyletek híveinek kedvez, az e-bank csomag azoknak javasolt, akik kevés tranzakciót végeznek, s azt is interneten keresztül. A Terminál csomag modemes kapcsolatú hozzáférést biztosít, s nagyobb forgalmú cégeknek ajánlott, azaz ez azoknak a társaságoknak lehet kedvező megoldás, akik egyszerre több társasház ügyeivel kell, hogy foglalkozzanak. Ezeket a célokat tükrözik a tranzakciókért felszámított díjak.

Az OTP Bank Alap és Mozaik csomagja tekintetében inkább abban van megkülönböztetés, hogy a Mozaik csomag mellé a kedvezményes pénzforgalmi kondíciókon kívül megtakarítási számla, és ügyfélterminál szolgáltatás kapcsolódik. Az OTP-nél a lojális ügyfeleket is díjazzák a kedvezményes átutalási díjakkal.


A Raiffeisen Bank rendelkezik a legtöbb fajtájú társasházi csomaggal. A Bázis csomag azok számára kínál kedvező megoldást, akik havonta kevés számú átutalást szeretnének véghezvinni. A Médium már kis és közepes méretű társasházaknak ajánlható, míg az Extra közepes és nagyobb méretű társasházaknak, akik havonta számos nagyobb összegű átutalást bonyolítanak. A Profi ebben az esetben is inkább a közös képviseletet ellátó cégek számára lehet megfelelő.

Társasházi csomag helyett

Ahol nem találtunk kifejezetten társasházaknak kínált számlacsomagot, ott a vállalkozói számlákat ajánlották figyelmünkbe, azonban ezeknél valamivel drágább tranzakciós díjakkal kellett, hogy szembesüljünk.

A Budapest Banknál a vállalati számlákat emelték ki, azon belül is a Mikro-E csomagot, kisvállalkozások részére. Jelenleg a teljesen új ügyfelek számára az első hat hónapban nem kell megfizetni az egyébként 399 forintos havidíjat. A bankszámlára utalás elektronikus módon 1,00 ‰ + 200 forintba, papír alapon 4,50 ‰ + 450 forintba kerül.

Az Erste Banknál is lehet társasházak, lakószövetkezetek számára számlát nyitni, ez szintén vállalkozói számlacsomagnak minősül. A konkrét kondíciókról csak a lakhely, illetve székhely szerinti bankfiók tud tájékoztatást adni.

Az IEB Banknál a P@rtner számlacsomagnál leltünk rá az ajánlásra, amely szerint a kisvállalkozások mellett ajánlott a csomag társasházak, illetve lakóközösségek számára is. A havonta fizetendő 500 forintos számlavezetési díjért cserébe a belföldi fizetési forgalom jutaléka minimum 1 600 forint havonta. A saját számlák közti átvezetés elektronikus módon díjmentes, papír alapon 2,0 ‰, min. 500 forint. Bankon kívüli átutalás esetén elektronikus úton 1,45 ‰, min. 160 forintot, papír alapú megbízás esetén pedig 2,0 ‰, min. 500 forintot kell fizetni.

Az MKB Banknál a Nova Számlacsomagot ajánlották kérdésünkre, melynek havidíja 3 750 forint, azonban ez - hasonlóan a telefonos havidíjakhoz - egyedülálló módon felhasználható a forgalmi jutalékok kiegyenlítéséhez. A bankon belüli utalás papíralapon 0,165 %, min. 300 forintba kerül, míg elektronikus úton 120 forint tételenként. Bankon kívüli átutalás természetesen valamivel többe kerül papíralapon 0,22 %, min. 300 Ft, elektronikus úton pedig 0,1 %, min. 120 Ft.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10