Közös költség - közös csomag?

Pénzcentrum
2007. január 26. 12:00

Közös költség, felújítás, takarítás... Közös képviselőként fontos arra gondolni, hogy a legjobb módon kezeljük a lakóközösség pénzét. Ehhez nyújthatnak megfelelő segítséget a bankok kifejezetten a társasházaknak lakószövetkezetnek kínált számlacsomagjaikkal. Annak is utána jártunk, hogy ahol nincs társasházi számlacsomag, mit ajánlanak.

Társasházi csomagok

Végigböngészve a banki honlapokat, társasházaknak és lakószövetségeknek címzett számlacsomagokat a CIB Banknál (CIB Nonprofit Számla), a HVB Banknál (HVB Társasházi Csomag), a K&H Banknál (K&H Társasházi Számlacsomag: E-Bank, Üzleti terminál, Hagyományos, ezekhez díjmentesen kapcsolódik a felújítási számla), az OTP Banknál (OTP Számlacsomag Társasházak részére: Alap, Mozaik) és a Raiffeisen Banknál (Raiffeisen Bázis, Médium, Extra, Profi Számlacsomag) találtunk.

Mindegyik számlacsomag nyitása díjmentes (a HVB Bank deviza csomagjának kivételével), azonban a havidíjért cserébe más-más kedvezményeket kaphatunk a többi vállalati csomaghoz képest. Ezek a kedvezmények leginkább a tranzakciók díjában jelennek meg.


Társasház, lakószövetkezet
Tisztázzuk, hogy mi is az a társasház, illetve a lakószövetkezet. Az előbbiről a 2003. évi 133. törvény rendelkezik, melynek megfogalmazása alapján a "társasháztulajdon jön létre, ha az épületingatlanon az alapító okiratban meghatározott, műszakilag megosztott, legalább két önálló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség, illetőleg legalább egy önálló lakás és egy nem lakás céljára szolgáló helyiség a tulajdonostársak külön tulajdonába kerül." A lakószövetkezet a 2004. évi 140. törvény passzusai alapján "A lakásszövetkezet a lakóépületek építésére és fenntartására létrejött gazdálkodó szervezet. A lakásszövetkezet jogi személy."
A HVB Banknál havonta az első 5 elektronikus átutalás díjmentes, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy miután lejárt a kedvezmény, százalékosan már jóval magasabb díjat kell fizetni egy-egy utalásért.

Akad olyan bank is, ahol nem csupán egyfajta csomaggal kívánnak a társasházak, vagy az azokat üzemeltető cégek kedvére tenni. A társasházak sokféleségét tükrözi tehát a számlacsomagok sokfélesége is.

A K&H Banknál háromféle különböző csomagot ajánlanak. A Hagyományos csomag, mint azt a neve is mutatja a klasszikus bankügyletek híveinek kedvez, az e-bank csomag azoknak javasolt, akik kevés tranzakciót végeznek, s azt is interneten keresztül. A Terminál csomag modemes kapcsolatú hozzáférést biztosít, s nagyobb forgalmú cégeknek ajánlott, azaz ez azoknak a társaságoknak lehet kedvező megoldás, akik egyszerre több társasház ügyeivel kell, hogy foglalkozzanak. Ezeket a célokat tükrözik a tranzakciókért felszámított díjak.

Az OTP Bank Alap és Mozaik csomagja tekintetében inkább abban van megkülönböztetés, hogy a Mozaik csomag mellé a kedvezményes pénzforgalmi kondíciókon kívül megtakarítási számla, és ügyfélterminál szolgáltatás kapcsolódik. Az OTP-nél a lojális ügyfeleket is díjazzák a kedvezményes átutalási díjakkal.


A Raiffeisen Bank rendelkezik a legtöbb fajtájú társasházi csomaggal. A Bázis csomag azok számára kínál kedvező megoldást, akik havonta kevés számú átutalást szeretnének véghezvinni. A Médium már kis és közepes méretű társasházaknak ajánlható, míg az Extra közepes és nagyobb méretű társasházaknak, akik havonta számos nagyobb összegű átutalást bonyolítanak. A Profi ebben az esetben is inkább a közös képviseletet ellátó cégek számára lehet megfelelő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Társasházi csomag helyett

Ahol nem találtunk kifejezetten társasházaknak kínált számlacsomagot, ott a vállalkozói számlákat ajánlották figyelmünkbe, azonban ezeknél valamivel drágább tranzakciós díjakkal kellett, hogy szembesüljünk.

A Budapest Banknál a vállalati számlákat emelték ki, azon belül is a Mikro-E csomagot, kisvállalkozások részére. Jelenleg a teljesen új ügyfelek számára az első hat hónapban nem kell megfizetni az egyébként 399 forintos havidíjat. A bankszámlára utalás elektronikus módon 1,00 ‰ + 200 forintba, papír alapon 4,50 ‰ + 450 forintba kerül.

Az Erste Banknál is lehet társasházak, lakószövetkezetek számára számlát nyitni, ez szintén vállalkozói számlacsomagnak minősül. A konkrét kondíciókról csak a lakhely, illetve székhely szerinti bankfiók tud tájékoztatást adni.

Az IEB Banknál a P@rtner számlacsomagnál leltünk rá az ajánlásra, amely szerint a kisvállalkozások mellett ajánlott a csomag társasházak, illetve lakóközösségek számára is. A havonta fizetendő 500 forintos számlavezetési díjért cserébe a belföldi fizetési forgalom jutaléka minimum 1 600 forint havonta. A saját számlák közti átvezetés elektronikus módon díjmentes, papír alapon 2,0 ‰, min. 500 forint. Bankon kívüli átutalás esetén elektronikus úton 1,45 ‰, min. 160 forintot, papír alapú megbízás esetén pedig 2,0 ‰, min. 500 forintot kell fizetni.

Az MKB Banknál a Nova Számlacsomagot ajánlották kérdésünkre, melynek havidíja 3 750 forint, azonban ez - hasonlóan a telefonos havidíjakhoz - egyedülálló módon felhasználható a forgalmi jutalékok kiegyenlítéséhez. A bankon belüli utalás papíralapon 0,165 %, min. 300 forintba kerül, míg elektronikus úton 120 forint tételenként. Bankon kívüli átutalás természetesen valamivel többe kerül papíralapon 0,22 %, min. 300 Ft, elektronikus úton pedig 0,1 %, min. 120 Ft.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm