A feltétel nélküli bankgarancia kiszolgáltatja az építőipari cégeket

Pénzcentrum
2006. december 1. 10:30

Az amerikai-izraeli tulajdonban lévő Autóker-csoport egyik cége lehívta a feltétel nélküli bankgaranciát, melyet a jogszabályok szerint rendkívüli esetekre kell a kivitelezőnek biztosítani - írja a Magyar Nemzet.

A Ház a Szinyei Merse utcában Kft. új társasházát a VI. kerületi önkormányzat döntése szerint vissza kell bontani, mivel a ház az engedélyezett 80 helyett a terület 96 százalékán helyezkedik el. A kivitelező Európai Építő Zrt. sérelmezi, hogy az építtető késedelmes teljesítés címén lehívta a 480 millió forintos feltétel nélküli bankgaranciát.

Dobos Péter, az Európai Építő vezérigazgatója elmondta, hogy már korábban is jelezték, hogy a beépített terület nagyobb, mint az engedélyezett, valamint a szerződés szerint ezért az építtetőt terheli a felelősség. A vezérigazgató szerint komoly gondot jelent, hogy a megrendelők javarésze nemzetközi vállalat, amely csupán egy-egy program megvalósításához hoz létre hazai céget. Vitás esetekben gyakran előfordul, hogy a beruházót már felszámolják mire a jogi procedúra véget ér.

Aradi Ferenc, az Autóker értékesítési igazgatója szerint az Európai Építő a múlt héten jelezte, hogy kiszáll a társasház építéséből, s le is vonult a területről, így az Autóker kénytelen volt lehívni a garanciát, mivel rá maradt az alvállalkozók kifizetése és az építkezés befejezése. Tehát a visszabontás körüli vitának ehhez semmi köze, ráadásul az igazgató szerint jó esély van arra, hogy a hatóságok engedélyezik az épület jelenlegi formájában történő befejezését. Az Európai Építő egyébként a vita kirobbanása előtt is késésben volt. Aradi Ferenc hozzátette, hogy az Autóker egyetlen cégét sem számolták fel a beruházás után. A kivitelező elmondása szerint a szerződést nem ők mondták fel, hanem az az építési hatóság határozatával hatályát vesztette.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a bankgaranciák megalapozatlan lehívásának jelensége a projektcégek megjelenésével szaporodott el. A perek végére az építők jó esetben is csupán pár millió forintos kft.-kel találják szembe magukat. A versenyhivatalnál erőfölénnyel való visszaélés miatt indítanak eljárást, valamint a bankgaranciák ügyében a Bankszövetséget keresték meg.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?