A feltétel nélküli bankgarancia kiszolgáltatja az építőipari cégeket

Pénzcentrum
2006. december 1. 10:30

Az amerikai-izraeli tulajdonban lévő Autóker-csoport egyik cége lehívta a feltétel nélküli bankgaranciát, melyet a jogszabályok szerint rendkívüli esetekre kell a kivitelezőnek biztosítani - írja a Magyar Nemzet.

A Ház a Szinyei Merse utcában Kft. új társasházát a VI. kerületi önkormányzat döntése szerint vissza kell bontani, mivel a ház az engedélyezett 80 helyett a terület 96 százalékán helyezkedik el. A kivitelező Európai Építő Zrt. sérelmezi, hogy az építtető késedelmes teljesítés címén lehívta a 480 millió forintos feltétel nélküli bankgaranciát.

Dobos Péter, az Európai Építő vezérigazgatója elmondta, hogy már korábban is jelezték, hogy a beépített terület nagyobb, mint az engedélyezett, valamint a szerződés szerint ezért az építtetőt terheli a felelősség. A vezérigazgató szerint komoly gondot jelent, hogy a megrendelők javarésze nemzetközi vállalat, amely csupán egy-egy program megvalósításához hoz létre hazai céget. Vitás esetekben gyakran előfordul, hogy a beruházót már felszámolják mire a jogi procedúra véget ér.

Aradi Ferenc, az Autóker értékesítési igazgatója szerint az Európai Építő a múlt héten jelezte, hogy kiszáll a társasház építéséből, s le is vonult a területről, így az Autóker kénytelen volt lehívni a garanciát, mivel rá maradt az alvállalkozók kifizetése és az építkezés befejezése. Tehát a visszabontás körüli vitának ehhez semmi köze, ráadásul az igazgató szerint jó esély van arra, hogy a hatóságok engedélyezik az épület jelenlegi formájában történő befejezését. Az Európai Építő egyébként a vita kirobbanása előtt is késésben volt. Aradi Ferenc hozzátette, hogy az Autóker egyetlen cégét sem számolták fel a beruházás után. A kivitelező elmondása szerint a szerződést nem ők mondták fel, hanem az az építési hatóság határozatával hatályát vesztette.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a bankgaranciák megalapozatlan lehívásának jelensége a projektcégek megjelenésével szaporodott el. A perek végére az építők jó esetben is csupán pár millió forintos kft.-kel találják szembe magukat. A versenyhivatalnál erőfölénnyel való visszaélés miatt indítanak eljárást, valamint a bankgaranciák ügyében a Bankszövetséget keresték meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm