21 °C Budapest

A feltétel nélküli bankgarancia kiszolgáltatja az építőipari cégeket

Pénzcentrum
2006. december 1. 10:30

Az amerikai-izraeli tulajdonban lévő Autóker-csoport egyik cége lehívta a feltétel nélküli bankgaranciát, melyet a jogszabályok szerint rendkívüli esetekre kell a kivitelezőnek biztosítani - írja a Magyar Nemzet.

A Ház a Szinyei Merse utcában Kft. új társasházát a VI. kerületi önkormányzat döntése szerint vissza kell bontani, mivel a ház az engedélyezett 80 helyett a terület 96 százalékán helyezkedik el. A kivitelező Európai Építő Zrt. sérelmezi, hogy az építtető késedelmes teljesítés címén lehívta a 480 millió forintos feltétel nélküli bankgaranciát.

Dobos Péter, az Európai Építő vezérigazgatója elmondta, hogy már korábban is jelezték, hogy a beépített terület nagyobb, mint az engedélyezett, valamint a szerződés szerint ezért az építtetőt terheli a felelősség. A vezérigazgató szerint komoly gondot jelent, hogy a megrendelők javarésze nemzetközi vállalat, amely csupán egy-egy program megvalósításához hoz létre hazai céget. Vitás esetekben gyakran előfordul, hogy a beruházót már felszámolják mire a jogi procedúra véget ér.

Aradi Ferenc, az Autóker értékesítési igazgatója szerint az Európai Építő a múlt héten jelezte, hogy kiszáll a társasház építéséből, s le is vonult a területről, így az Autóker kénytelen volt lehívni a garanciát, mivel rá maradt az alvállalkozók kifizetése és az építkezés befejezése. Tehát a visszabontás körüli vitának ehhez semmi köze, ráadásul az igazgató szerint jó esély van arra, hogy a hatóságok engedélyezik az épület jelenlegi formájában történő befejezését. Az Európai Építő egyébként a vita kirobbanása előtt is késésben volt. Aradi Ferenc hozzátette, hogy az Autóker egyetlen cégét sem számolták fel a beruházás után. A kivitelező elmondása szerint a szerződést nem ők mondták fel, hanem az az építési hatóság határozatával hatályát vesztette.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a bankgaranciák megalapozatlan lehívásának jelensége a projektcégek megjelenésével szaporodott el. A perek végére az építők jó esetben is csupán pár millió forintos kft.-kel találják szembe magukat. A versenyhivatalnál erőfölénnyel való visszaélés miatt indítanak eljárást, valamint a bankgaranciák ügyében a Bankszövetséget keresték meg.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm