A feltétel nélküli bankgarancia kiszolgáltatja az építőipari cégeket

Pénzcentrum
2006. december 1. 10:30

Az amerikai-izraeli tulajdonban lévő Autóker-csoport egyik cége lehívta a feltétel nélküli bankgaranciát, melyet a jogszabályok szerint rendkívüli esetekre kell a kivitelezőnek biztosítani - írja a Magyar Nemzet.

A Ház a Szinyei Merse utcában Kft. új társasházát a VI. kerületi önkormányzat döntése szerint vissza kell bontani, mivel a ház az engedélyezett 80 helyett a terület 96 százalékán helyezkedik el. A kivitelező Európai Építő Zrt. sérelmezi, hogy az építtető késedelmes teljesítés címén lehívta a 480 millió forintos feltétel nélküli bankgaranciát.

Dobos Péter, az Európai Építő vezérigazgatója elmondta, hogy már korábban is jelezték, hogy a beépített terület nagyobb, mint az engedélyezett, valamint a szerződés szerint ezért az építtetőt terheli a felelősség. A vezérigazgató szerint komoly gondot jelent, hogy a megrendelők javarésze nemzetközi vállalat, amely csupán egy-egy program megvalósításához hoz létre hazai céget. Vitás esetekben gyakran előfordul, hogy a beruházót már felszámolják mire a jogi procedúra véget ér.

Aradi Ferenc, az Autóker értékesítési igazgatója szerint az Európai Építő a múlt héten jelezte, hogy kiszáll a társasház építéséből, s le is vonult a területről, így az Autóker kénytelen volt lehívni a garanciát, mivel rá maradt az alvállalkozók kifizetése és az építkezés befejezése. Tehát a visszabontás körüli vitának ehhez semmi köze, ráadásul az igazgató szerint jó esély van arra, hogy a hatóságok engedélyezik az épület jelenlegi formájában történő befejezését. Az Európai Építő egyébként a vita kirobbanása előtt is késésben volt. Aradi Ferenc hozzátette, hogy az Autóker egyetlen cégét sem számolták fel a beruházás után. A kivitelező elmondása szerint a szerződést nem ők mondták fel, hanem az az építési hatóság határozatával hatályát vesztette.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a bankgaranciák megalapozatlan lehívásának jelensége a projektcégek megjelenésével szaporodott el. A perek végére az építők jó esetben is csupán pár millió forintos kft.-kel találják szembe magukat. A versenyhivatalnál erőfölénnyel való visszaélés miatt indítanak eljárást, valamint a bankgaranciák ügyében a Bankszövetséget keresték meg.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm