7 °C Budapest

Újabb kamatemelés: érdemes feltörni a betéteket?

Pénzcentrum
2006. október 24. 14:24

A Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülésén ismét a kamatemelés mellett döntött. Ezt alátámasztotta az elmúlt hónapokban növekvő inflációs nyomás. Az MNB azonban visszatért a 25 bázispontos lépésekhez. Magasabb mértékű kamatemelés a forint további erősödéséhez vezetett volna.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az infláció tartósan és jelentős mértékben az MNB középtávú inflációs célja felett lesz 2007-ben! A Monetáris Tanács utolsó öt kamatdöntő ülésén összesen 200 bázispontos jegybanki kamatemelés mellett döntött. A kamatemeléseket az inflációs kockázatok jelentős megnövekedése indokolja. A középtávú árstabilitási cél elérése szigorúbb monetáris kondíciókat igényel.

Az MNB számára továbbra is az árstabilitás megteremtése és fenntartása az elsődleges cél! A kormány által bejelentett szigorító intézkedések átgyűrűző hatása az inflációra jelentős! Az árdrágulás üteme majdnem elérte a 6%-ot szeptemberben! A maginfláció is jelentős mértékben emelkedett.

A MoneyMoon elemzői szerint 2006 utolsó hónapjaiban az infláció fokozatosan gyorsulni fog, 2007 első felében magas szinten tetőző inflációra (7-8%!) kell számítani. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben is 5-6% körüli szinteken.

Az infláció terén konvergenciának egyelőre semmi nyoma! Az egyetlen pozitívum a magyar fizetőeszköz jelentős mértékű erősödése az euróval szemben az elmúlt hetekben. Várakozásaink szerint 8,5-8,75%-on tetőzhet jövőre a magyar jegybanki alapkamat! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek feltörése a jelenlegi hozamszinteken ajánlott! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek esetében 2007-ben negatív reálkamatra számíthatnak a befektetők. Azóta, mint tudjuk már háromszor, összesen 1,25%-kal emelte az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank. További kamatemelésekre számíthatunk! A jelenlegi magas kamat-és hozamszinteken érdemes a lekötött betétek feltörésén elgondolkozni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?