Újabb kamatemelés: érdemes feltörni a betéteket?

Pénzcentrum
2006. október 24. 14:24

A Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülésén ismét a kamatemelés mellett döntött. Ezt alátámasztotta az elmúlt hónapokban növekvő inflációs nyomás. Az MNB azonban visszatért a 25 bázispontos lépésekhez. Magasabb mértékű kamatemelés a forint további erősödéséhez vezetett volna.


Az infláció tartósan és jelentős mértékben az MNB középtávú inflációs célja felett lesz 2007-ben! A Monetáris Tanács utolsó öt kamatdöntő ülésén összesen 200 bázispontos jegybanki kamatemelés mellett döntött. A kamatemeléseket az inflációs kockázatok jelentős megnövekedése indokolja. A középtávú árstabilitási cél elérése szigorúbb monetáris kondíciókat igényel.

Az MNB számára továbbra is az árstabilitás megteremtése és fenntartása az elsődleges cél! A kormány által bejelentett szigorító intézkedések átgyűrűző hatása az inflációra jelentős! Az árdrágulás üteme majdnem elérte a 6%-ot szeptemberben! A maginfláció is jelentős mértékben emelkedett.

A MoneyMoon elemzői szerint 2006 utolsó hónapjaiban az infláció fokozatosan gyorsulni fog, 2007 első felében magas szinten tetőző inflációra (7-8%!) kell számítani. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben is 5-6% körüli szinteken.

Az infláció terén konvergenciának egyelőre semmi nyoma! Az egyetlen pozitívum a magyar fizetőeszköz jelentős mértékű erősödése az euróval szemben az elmúlt hetekben. Várakozásaink szerint 8,5-8,75%-on tetőzhet jövőre a magyar jegybanki alapkamat! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek feltörése a jelenlegi hozamszinteken ajánlott! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek esetében 2007-ben negatív reálkamatra számíthatnak a befektetők. Azóta, mint tudjuk már háromszor, összesen 1,25%-kal emelte az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank. További kamatemelésekre számíthatunk! A jelenlegi magas kamat-és hozamszinteken érdemes a lekötött betétek feltörésén elgondolkozni!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 24. 20:26
A Media1 még a hétvégén e-mailben feltett néhány kérdést Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének,...
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem