Egyre többen nem látnak egy fillér készpénzt sem!

Pénzcentrum
2006. október 30. 13:00

Az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal emelkedett a kibocsátott bankkártyák száma, amely így az idei év közepére elérte a 8,2 millió darabot - derül ki az MNB által közzétett legfrissebb jelentésből.

A kártyák 82 százaléka betéti kártya, ebben azonban benne vannak azok a kártyakonstrukciók is, amelyek hitelszámlához kapcsolódnak, de betéti konstrukcióban működnek (kamatmentes hitelperiódus nélkül). A hitelkártyák aránya is növekedett, jelenleg a kibocsátott kártyákon belül 17 százalék. Számuk 50 százalékkal bővült, s elérte az 1,3 millió darabot. A terhelési kártyák aránya 10 százalékos növekedést mutat.

A business kártyák, azaz az üzleti jellegű kiadások kiegyenlítésére használt kártyák száma másfélszeresére emelkedett, elérte a 350 ezret, azonban arányuk mindössze 4,5 százalék. Az úgynevezett co-branded termékek kibocsátásába egyre több intézmény kapcsolódik be, ezen termékek száma elérte az egymillió darabot. A virtuális - kizárólag internetes fizetésre használható - kártyák száma is növekedett 61 százalékkal, de számuk még mindig csupán 90 319 darab.

A chipmigrációs folyamat keretében az idei év közepére a betéti kártyák 25%-ára, a hitel és terhelési kártyák 12%-ára a mágnescsík mellé felkerült a chip (így a kártyák mindkét környezetben működő képesek) - áll az MNB jelentésében.

Az ATM és POS berendezések száma is emelkedett, az előbbiek 12 százalékkal, utóbbiak pedig 1 százalékkal gyarapodtak. Az ATM-ek közül 1 524 berendezés már átutalási művelet kezdeményezésére is alkalmas. A lebonyolított tranzakciók gyakorlatilag teljes egészében elektronikus úton zajlottak. A kártyahasználati szokások évről évre változnak: százból 45 alkalommal vásároltak a kártyával, a többi készpénzfelvételi művelet volt. Öt évvel ezelőtt még 29 volt ez az arány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelenleg öt üzemanyag társaság teszi lehetővé a társaság által kibocsátott kártyákkal történő üzemanyag vásárlást, ezen kártyák száma 504 ezer, tehát gyakorlatilag nem változott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem