Egyre többen nem látnak egy fillér készpénzt sem!

Pénzcentrum
2006. október 30. 13:00

Az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal emelkedett a kibocsátott bankkártyák száma, amely így az idei év közepére elérte a 8,2 millió darabot - derül ki az MNB által közzétett legfrissebb jelentésből.

A kártyák 82 százaléka betéti kártya, ebben azonban benne vannak azok a kártyakonstrukciók is, amelyek hitelszámlához kapcsolódnak, de betéti konstrukcióban működnek (kamatmentes hitelperiódus nélkül). A hitelkártyák aránya is növekedett, jelenleg a kibocsátott kártyákon belül 17 százalék. Számuk 50 százalékkal bővült, s elérte az 1,3 millió darabot. A terhelési kártyák aránya 10 százalékos növekedést mutat.

A business kártyák, azaz az üzleti jellegű kiadások kiegyenlítésére használt kártyák száma másfélszeresére emelkedett, elérte a 350 ezret, azonban arányuk mindössze 4,5 százalék. Az úgynevezett co-branded termékek kibocsátásába egyre több intézmény kapcsolódik be, ezen termékek száma elérte az egymillió darabot. A virtuális - kizárólag internetes fizetésre használható - kártyák száma is növekedett 61 százalékkal, de számuk még mindig csupán 90 319 darab.

A chipmigrációs folyamat keretében az idei év közepére a betéti kártyák 25%-ára, a hitel és terhelési kártyák 12%-ára a mágnescsík mellé felkerült a chip (így a kártyák mindkét környezetben működő képesek) - áll az MNB jelentésében.

Az ATM és POS berendezések száma is emelkedett, az előbbiek 12 százalékkal, utóbbiak pedig 1 százalékkal gyarapodtak. Az ATM-ek közül 1 524 berendezés már átutalási művelet kezdeményezésére is alkalmas. A lebonyolított tranzakciók gyakorlatilag teljes egészében elektronikus úton zajlottak. A kártyahasználati szokások évről évre változnak: százból 45 alkalommal vásároltak a kártyával, a többi készpénzfelvételi művelet volt. Öt évvel ezelőtt még 29 volt ez az arány.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelenleg öt üzemanyag társaság teszi lehetővé a társaság által kibocsátott kártyákkal történő üzemanyag vásárlást, ezen kártyák száma 504 ezer, tehát gyakorlatilag nem változott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 1. 20:26
Bennfentes iparági szakértők becslései szerint nagyjából évi 9-11 millió euróba, meccsenként lebontv...
Bankmonitor  |  2023. június 1. 16:31
2023. július 1-től a megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosításokat az eddigi 15 százalékos személyi...
Kiszámoló  |  2023. június 1. 10:53
Magyarország költségvetése nagyon nagy bajban van, nagyjából ezer sebből vérzik. Idénre másfél száza...
Holdblog  |  2023. június 1. 09:36
Viszonylag alacsony részvényhányaddal, mérsékelt kockázattal sikerült az utóbbi tíz év legjobb abszo...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?