Egyre többen nem látnak egy fillér készpénzt sem!

Pénzcentrum
2006. október 30. 13:00

Az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal emelkedett a kibocsátott bankkártyák száma, amely így az idei év közepére elérte a 8,2 millió darabot - derül ki az MNB által közzétett legfrissebb jelentésből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kártyák 82 százaléka betéti kártya, ebben azonban benne vannak azok a kártyakonstrukciók is, amelyek hitelszámlához kapcsolódnak, de betéti konstrukcióban működnek (kamatmentes hitelperiódus nélkül). A hitelkártyák aránya is növekedett, jelenleg a kibocsátott kártyákon belül 17 százalék. Számuk 50 százalékkal bővült, s elérte az 1,3 millió darabot. A terhelési kártyák aránya 10 százalékos növekedést mutat.

A business kártyák, azaz az üzleti jellegű kiadások kiegyenlítésére használt kártyák száma másfélszeresére emelkedett, elérte a 350 ezret, azonban arányuk mindössze 4,5 százalék. Az úgynevezett co-branded termékek kibocsátásába egyre több intézmény kapcsolódik be, ezen termékek száma elérte az egymillió darabot. A virtuális - kizárólag internetes fizetésre használható - kártyák száma is növekedett 61 százalékkal, de számuk még mindig csupán 90 319 darab.

A chipmigrációs folyamat keretében az idei év közepére a betéti kártyák 25%-ára, a hitel és terhelési kártyák 12%-ára a mágnescsík mellé felkerült a chip (így a kártyák mindkét környezetben működő képesek) - áll az MNB jelentésében.

Az ATM és POS berendezések száma is emelkedett, az előbbiek 12 százalékkal, utóbbiak pedig 1 százalékkal gyarapodtak. Az ATM-ek közül 1 524 berendezés már átutalási művelet kezdeményezésére is alkalmas. A lebonyolított tranzakciók gyakorlatilag teljes egészében elektronikus úton zajlottak. A kártyahasználati szokások évről évre változnak: százból 45 alkalommal vásároltak a kártyával, a többi készpénzfelvételi művelet volt. Öt évvel ezelőtt még 29 volt ez az arány.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Jelenleg öt üzemanyag társaság teszi lehetővé a társaság által kibocsátott kártyákkal történő üzemanyag vásárlást, ezen kártyák száma 504 ezer, tehát gyakorlatilag nem változott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?