3 °C Budapest

Napokon belül itt az árrobbanás? - Drága lesz ez a mese!

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 08:30

Eddig is sejthető volt, hogy nem nyúl bele a tutiba, aki a kéretlen e-mailekben megfogalmazott befektetési tanácsokat megfogadja, mostanra azonban egy tanulmány számszerűen is kimutatta, mennyit bukik egy átlagos befektető, aki még hisz a tündérmesékben. Előrebocsátjuk, nem feltételezzük, hogy Olvasóink a névtelen és megalapozatlan tanácsoknak bedőlve hozzák meg befektetési döntéseiket, nem árt azonban ha látjuk: a jó irányt követjük, és a másik út valóban csak fejfájást okozott volna.


Mostanában szinte nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne szerkesztőségünk valamely tagjának levelesládájába egy sokat mondó e-mail, miszerint napokon belül megsokszorozhatja pénzét, ha az adott részvénybe fektet. A helyzet komolyságát érzékeltesse a következő screenshot:

 

 

Az árfolyam ugyan jelenleg még nem néz ki rosszul, az oxfordi egyetem Oxford Internet Institute részlegének professzora, Jonathan Zittrain azonban rámutatott, hogy a csábításnak bedőlők két nap alatt átlagosan 8%-ot buknak.

A spammelők célja egyértelmű: bevásárolnak a papírokból, majd amikor ajánlásuknak köszönhetően megindul felfelé az árfolyam, fokozatosan megszabadulnak részvényeiktől. (A fenti esetben éppen a "megindul felfelé az árfolyam" fázisnál tartunk, amint azt a következő grafikon szemlélteti.)

 

Zittrain és Laura Frieder tanulmánya szerint azon két nap alatt, amikor a befektetők átlagosan 8%-ot buknak, a spammelők mintegy 5%-os profitot realizálnak. A professzorok kutatása szerint ahelyett, hogy egyre tudatosabban kerülnék az ilyen "lehetőségeket" a befektetők, egyre nagyobb hatást érnek el a spam-ek, a forgalom és az árfolyam felpörgetése terén.

A módszer filozófiája egyszerű: sokan elhiszik, hogy a nagy tömeg előtt beugorhatnak a tutiba és aztán könnyedén kivárják, míg a későn ébredők felrángatják az árfolyamot. Emellett megfigyelhető, hogy rengetegen fektetnek be mindenféle racionális indokot nélkülözve csak azért egy adott vállalat részvényeibe, mert már hallottak róla. (Az internet boom idején szinte mindent vettek, ami .com-ra végződő névvel futott...)

A felpumpált kurzusok természetesen a folyamat gerjesztőinek kiszállása után lejtmenetbe kapcsolnak, így a csőbehúzott befektetők két nap alatt átlagosan 5.25%-ot veszítenek, erre pedig rájönnek még a tranzakciós költségek.

A spammerek természetesen az alacsony forgalmú, illikvid papírokat célozzák meg, hiszen ezek esetében érhető el kisebb tömeggel is jelentősebb árfolyam emelkedés. (A nagyobb kapitalizációjú vállalatok részvényeit gyakorlatilag alig tudnák megmozdítani a berántott kisbefektetők.)

Zittrain elismeri ugyan, hogy az árfolyamra gyakorolt hosszú távú hatás nehezen számszerűsíthető, az azonban biztos, hogy a volatilitás nő az akciók miatt, melynek következtében a befektetés sokkal spekulatívabbá válik, az árfolyam tulajdonképpen elszakad a fundamentumoktól.

A spammerek által javasolt legtöbb részvény az USA-ban forog, hiszen az amerikai lakosság körében a legjellemzőbb az egyedi részvénybefektetés, valamint az átlagos befektetők könnyebben vehetnek amerikai részvényt, mint például japánt vagy franciát. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az USA szabályozási környezete teret enged az efféle akcióknak...

Mivel a legtöbb kéretlen levél tartalmaz elrejtve olyan közleményt, miszerint a küldő eladja részvényeit az elkövetkező napokban, ezért a spammer gyakorlatilag nem követ el törvénysértést.

Korábban még a befektető brókere jelentett egy kontrollpontot, rákérdezhetett, hogy biztosan ezt akarja-e az ügyfél, ma azonban a legtöbbek számára már csak egy gombnyomás az adásvétel, így mindenki saját józan ítélőképességére van utalva.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 10:17
A Meduza 2021 óta külföldi ügynökként volt nyilvántartva, de a főügyészség szerint most már fenyeget...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?