6 °C Budapest

Napokon belül itt az árrobbanás? - Drága lesz ez a mese!

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 08:30

Eddig is sejthető volt, hogy nem nyúl bele a tutiba, aki a kéretlen e-mailekben megfogalmazott befektetési tanácsokat megfogadja, mostanra azonban egy tanulmány számszerűen is kimutatta, mennyit bukik egy átlagos befektető, aki még hisz a tündérmesékben. Előrebocsátjuk, nem feltételezzük, hogy Olvasóink a névtelen és megalapozatlan tanácsoknak bedőlve hozzák meg befektetési döntéseiket, nem árt azonban ha látjuk: a jó irányt követjük, és a másik út valóban csak fejfájást okozott volna.


Mostanában szinte nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne szerkesztőségünk valamely tagjának levelesládájába egy sokat mondó e-mail, miszerint napokon belül megsokszorozhatja pénzét, ha az adott részvénybe fektet. A helyzet komolyságát érzékeltesse a következő screenshot:

 

 

Az árfolyam ugyan jelenleg még nem néz ki rosszul, az oxfordi egyetem Oxford Internet Institute részlegének professzora, Jonathan Zittrain azonban rámutatott, hogy a csábításnak bedőlők két nap alatt átlagosan 8%-ot buknak.

A spammelők célja egyértelmű: bevásárolnak a papírokból, majd amikor ajánlásuknak köszönhetően megindul felfelé az árfolyam, fokozatosan megszabadulnak részvényeiktől. (A fenti esetben éppen a "megindul felfelé az árfolyam" fázisnál tartunk, amint azt a következő grafikon szemlélteti.)

 

Zittrain és Laura Frieder tanulmánya szerint azon két nap alatt, amikor a befektetők átlagosan 8%-ot buknak, a spammelők mintegy 5%-os profitot realizálnak. A professzorok kutatása szerint ahelyett, hogy egyre tudatosabban kerülnék az ilyen "lehetőségeket" a befektetők, egyre nagyobb hatást érnek el a spam-ek, a forgalom és az árfolyam felpörgetése terén.

A módszer filozófiája egyszerű: sokan elhiszik, hogy a nagy tömeg előtt beugorhatnak a tutiba és aztán könnyedén kivárják, míg a későn ébredők felrángatják az árfolyamot. Emellett megfigyelhető, hogy rengetegen fektetnek be mindenféle racionális indokot nélkülözve csak azért egy adott vállalat részvényeibe, mert már hallottak róla. (Az internet boom idején szinte mindent vettek, ami .com-ra végződő névvel futott...)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felpumpált kurzusok természetesen a folyamat gerjesztőinek kiszállása után lejtmenetbe kapcsolnak, így a csőbehúzott befektetők két nap alatt átlagosan 5.25%-ot veszítenek, erre pedig rájönnek még a tranzakciós költségek.

A spammerek természetesen az alacsony forgalmú, illikvid papírokat célozzák meg, hiszen ezek esetében érhető el kisebb tömeggel is jelentősebb árfolyam emelkedés. (A nagyobb kapitalizációjú vállalatok részvényeit gyakorlatilag alig tudnák megmozdítani a berántott kisbefektetők.)

Zittrain elismeri ugyan, hogy az árfolyamra gyakorolt hosszú távú hatás nehezen számszerűsíthető, az azonban biztos, hogy a volatilitás nő az akciók miatt, melynek következtében a befektetés sokkal spekulatívabbá válik, az árfolyam tulajdonképpen elszakad a fundamentumoktól.

A spammerek által javasolt legtöbb részvény az USA-ban forog, hiszen az amerikai lakosság körében a legjellemzőbb az egyedi részvénybefektetés, valamint az átlagos befektetők könnyebben vehetnek amerikai részvényt, mint például japánt vagy franciát. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az USA szabályozási környezete teret enged az efféle akcióknak...

Mivel a legtöbb kéretlen levél tartalmaz elrejtve olyan közleményt, miszerint a küldő eladja részvényeit az elkövetkező napokban, ezért a spammer gyakorlatilag nem követ el törvénysértést.

Korábban még a befektető brókere jelentett egy kontrollpontot, rákérdezhetett, hogy biztosan ezt akarja-e az ügyfél, ma azonban a legtöbbek számára már csak egy gombnyomás az adásvétel, így mindenki saját józan ítélőképességére van utalva.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem