12 °C Budapest

Senkit nem érdekel a kamatadó?

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 08:45

A hazai szereplők csaknem tucatnyi új befektetési alappal jelentek meg a piacon, mintegy választ adva a kamatadó elől menekülők igényeire, ám a jelek szerint a befektetői érdeklődés egyelőre elmaradt.


A hazai befektetési alapok augusztus közepi adatai mindössze 20 milliárd forintos, azaz alig 1%-os vagyonbővülésről tanúskodnak, ami akár egy átlagos hónap mozgásának is tekinthető.

Korábban a legtöbb szakértő úgy nyilatkozott, hogy a kamatadó elleni védekezés egyik legnagyobb nyertese a befektetési alap lehet, ezen belül is a pénzpiaci, az ingatlan és a garantált konstrukciók sikerét jósolták - írja a Világgazdaság.

A lengyel példa mindenesetre azt mutatja, hogy a prognózisnak igenis volt létjogosultsága: az alapok vagyona ott a kamatadó bevezetése előtt duplájára nőtt. (Figyelembe kell persze venni, hogy az átmeneti idő a lengyeleknél hosszabb volt és a bázis is jóval alacsonyabb volt.)

Itthon az alapok közül az ingatlanalapok bizonyultak a nyertesnek, a pénzpiaci alapok nettó eszközértéke azonban mérséklődött. Az egyik legnagyobb kérdés mindenképpen az, hogy a garantált alapok népszerűsége mennyire nőtt meg, mivel azonban az új konstrukciók jegyzése a hónap második felében zárul le, az adatok csak augusztus végén látnak napvilágot.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?