11 °C Budapest

Még gáz sem lesz az ócsai devizatelepen

Pénzcentrum
2012. október 17. 16:54

A hét elején megkezdődött az ócsai devizatelep első 80 házból álló blokkjának építése. A családi házak hagyományos építési technológiával épülnek, téglafal szerkezettel. Bár a tervezett épületek megfelelnek a jelenleg hatályos energetikai szabványoknak, fűtési rendszerük ugyanakkor hagy kívánni valót maga után. Nehéz lesz ugyanis ingázni a telep és egy budapesti munkahely között, ha valaki fűteni is akar. A munkálatok egyébként 150 napig tartanak, az első lakók tavasszal költözhetnek.

"Senkit sem hagyunk az út szélén" - ígéri a kormány a devizaalapú lakáshitellel rendelkezők megsegítésére kidolgozott Otthonvédelmi Akcióterve keretében, és úgy tűnik egy lépéssel közelebb is kerültek az áhított célhoz. Jókora csúszás után, 2012 október 15-én megkezdődött ugyanis az ócsai Szociális Családiház-építési Program első ütemében felépítendő 80 épület fejlesztése.


Ahogy arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt az ócsai Szociális Családiház-építési Program keretében kiírt kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást a Veszprémi Beruházási Vállalkozási és Befektetési Zrt. (VeszprémBer Zrt.) nyerte. A lebonyolítással megbízott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a munkaterületet október 5-én adták át a kivitelezőnek, amely a vállalkozási szerződésben foglaltak szerint 150 napon belül adja át az első ütemben felépülő házakat.

"A vállalkozási szerződésünk "szociális családiház építési program keretében Ócsa területén megvalósuló lakásépítésre (80 db) és kapcsolódó közműhálózat, út, kerékpárút valamint közvilágítás" kivitelezésére vonatkozik. A tervezett 80 db lakás hagyományos építési technológiával készül, téglafal szerkezettel. A tervezett épületek megfelelnek a jelenleg hatályos energetikai szabványoknak. A közmunkásokkal kapcsolatos munkavégzésről és tapasztalatokról a kivitelezési munka előrehaladásával a későbbiekben tudunk tájékoztatást adni" - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Hellebrandt Ferenc, a VeszprémBer Zrt. vezérigazgatója.


A vállalkozási szerződés nyilvánosságra kerülésére, s így a projekt részleteire ugyanakkor egyelőre még várni kell. A közbeszerzésekről szóló törvény értelmében ugyanis az eljárás eredményről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetményt az ajánlatkérő - jelen esetben az OKF - a vállalkozási szerződéssel együttesen is közzéteheti. Erre a törvény szerint 2013 január 10-ig van lehetősége az OKF-nek. Ennek ellenére természetesen akadnak napvilágot látott részletek.


A Népszabadság értesülései szerint például a házakat rákötik ugyan a csatornahálózatra, de a fűtést kályhákkal, hagyományos tüzelőanyagokkal kell majd a lakóknak megoldaniuk. De a konyhákban is propán-bután gázpalackokkal lehet majd főzni, gázvezeték ugyanis egyáltalán nem épül a telepen. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértő véleménye szerint ugyanakkor ez a megoldás több problémát is felvet. A téli hónapokban ugyanis a megfelelő hőmérséklet fenntartása folyamatos felügyeletet igényel. Így viszont nehéz lesz megoldani a családok számára a napi munka miatti ingázást. Kérdés persze, az Emberi Erőforrások Minisztériumában mi alapján választják majd ki a szociálisan rászoruló családokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De érdekes megoldás, hogy a konyhákban PB-palackokkal lehet majd megoldani a főzést. Egy gázpalack egy köbméterre vetített ára ugyanis jóval drágább mint a vezetékes gáz. Igaz, ehhez nincs szükség a terület ilyen irányú közművesítésére, mely jókora kiadáscsökkenést jelenthet. A hosszú távú fenntarthatóság tekintetében ugyanakkor mindenképp érdekes. Kérdéses továbbá a házak melegvíz-ellátása is. Bár nem elképzelhetetlen a melegvíz fatüzelésű kályhával történő biztosítása, ugyanakkor egy ilyen gépészeti rendszer csak méregdrágán kivitelezhető. Ennek hiányában ugyanakkor marad a villanybojler, mely viszont szintén jóval drágább megoldás, mint például egy gázkazán. Természetesen itt is felmerül, milyen megtérülési mutatókkal számol a kormányzat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm