18 °C Budapest

Családi házad van? Azonnal kezdj el spórolni

Pénzcentrum
2012. szeptember 12. 05:25

Hamarosan beköszönt az ősz, s vele egy lépéssel közelebb kerülünk a felújítási szezon végéhez is. Érdemes tehát minden családi ház tulajdonosnak számba vennie, milyen energetikai felújításokat sikerült idén véghez vinni, s melyek azok, amelyre még spórolni kell a következő szezonig. Ezúttal ebben nyújt segítséget a Pénzcentrum.hu.

Az energetikai felújítások alfája és omegája

Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőcélú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Ugyanakkor a megközelítőleg 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. Éppen ezért - bár nyáron sokan csak legyintenek az egészre - az egyre növekvő gáz-, villany- és vízdíjak, s az épületek természetes állagromlása miatt legvégül mindenki számára az épületek felújítása kell, hogy prioritást élvezzen. Mivel a felújítási szezon lassan a végéhez közeledik, lassan érdemes elgondolkodni azon, a következő szezonban milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni. Ehhez természetesen előkalkulációt kell készíteni, hiszen egy-egy beruházás jókora többletterhet jelenthet a háztartásoknak. Főként egy megterhelő fűtési szezont követően.


Betiltották a villanykörtéket: ezentúl így vásárolhatsz izzót - KATTINTS!

Ha energetikai felújítás, akkor elsőként a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárócsere szokott felmerülni, mint alternatíva. Természetesen ez nem véletlen, felmérések szerint a családi házakban csupán a jobb hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével akár 60 százalékos energiamegtakarítás is elérhető - már, ha betartjuk az igen szigorú követelményeket. Homlokzatok esetében ez többnyire csak grafit vagy poliuretánhab alapú hőszigeteléssel érhető el, falazattól függően különböző vastagságban, míg az ablakok tekintetében a 3 rétegű üvegezéssel bíró, 7 légkamrás keretek tudják biztosítani a 60 százalékos megtakarítást. A két leggyakoribb energetikai beruházás hasznossága az energetikai tanúsítvány ismételt kiállításakor is szemet szúr. Felmérések szerint egy egyszerű nyílászárócserét és szigetelést magában foglaló beruházással önmagában 2-4 kategóriát javulhat egy családi ház energetikai besorolása.


Az ég kék, a nap elem

Egy családi házas napelemes rendszer, az elmúlt 16 évben tapasztalt energiaár-emelkedés ütemét előre vetítve nagyjából 6-8 év alatt behozza az árát (~1,75 millió forint), s a jelenleg tapasztalható általános villamos energia díjak stagnálása esetén is 8-10 éven belül eléri a megtakarítás a rendszer bekerülési költségét. Ugyanakkor egy befektetést csakis egy másik befektetéssel érdemes összehasonlítani. Magyarország legnépszerűbb befektetési formájával, vagyis a bankbetétekkel összehasonlítva viszont már mindjárt nem ennyire rózsás a helyzet. Az éven belül lekötött forintbetétek esetében - melyek átlagos évesített kamatlába jelenleg 7 százalék körül mozog az MNB legfrissebb statisztikái szerint - egyértelműen látszik, hogy a napelemes rendszerek egyelőre miért nem indultak rohamos terjedésnek. Arról nem is beszélve, hogy a pénzintézetek akciós kamatai ennél jóval nagyobbak is lehetnek (~10 százalék). Mint már korábban is említettük, a terjedéshez tehát elengedhetetlen az elérhető támogatások fejlesztése, de minimum az átvételi oldal ösztönzése.

Elemzésünk a témában: "Ennyi idő alatt térül meg a napelem"


Passzív építészeti megoldások

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energiatakarékosságért - a téli, s nyári hónapokban egyaránt - nem csak iszonyatos gépesítéssel, hanem passzív építészeti megoldásokkal is sokat tehetünk. Arról nem is beszélve, hogy ezek a megoldások egyáltalán nem drágák, csak tudatos tervezői szemléletet igényelnek. Főként, hogy nem is igazán számítanak újdonságnak, hiszen többségük alapvetése a múlt építészeti irányzatainak. Az energetikai tervezés, azon belül a hővédelem passzív eszköze például az épületek árnyékolási rendszere, amelynek kialakítására egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tervezők. A napból származó transzmissziós energia ugyanis egyszerre pozitív hatású, illetve probléma forrása is. A téli nap alacsony sugarait a beltérbe engedve jelentős fűtési költség takarítható meg, azonban nyáron a lehető legtöbb napfénytől kell megóvni a használati tereket. Minderre számos különleges kialakítású és sokszor automatikával egybeépített, motoros mozgatású árnyékoló létezik


Kitűnő példa a passzív megoldásokra egyébként a 2010-es (fent), és a 2011-es (lent) Év Háza díj nyertes alkotásai is. 2010-ben egy mindössze 29 négyzetméter alapterületű ingatlan hódította el a díjat. A Budakeszi-Makkosmárián megépült épületnél tervezési alapvetés volt, hogy anyaghasználata, viselkedése legyen visszafogott, de tudjon annyit, amit egy korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház, méghozzá a gépészet minimálisra csökkentésével. A nyári meleg kint tartásáról így nem légkondicionáló gondoskodik, hanem azt a ház maga oldja meg.


A 2011-es győztes a tökéletes tájolásnak, illetve kialakításnak köszönhetően a legnagyobb kánikulában sem igényel hűtést, és fűtési energiaigénye is igen csekély. "Fontos szempont volt, hogy az energiatakarékos szemléletről építészeti megoldások gondoskodjanak, s ne legyen szükség őrületes gépesítésre ahhoz, hogy az épület hőháztartása megfelelő legyen" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak korábban Földes László, a családi ház társtervezője. Az építészeti megoldásokra jó példa az épület tetőszerkezete, melyre a vaskos hőszigetelés mellett egy szellőzőrés is került. De a természetes klímaháztartásban nagy szerepe van a tornácnak, ugyanis nyáron teljes mértékben leárnyékolja az üvegfelületeket, míg télen a nappali hátfaláig engedi bejutni a napsugarakat.

Nincs pénzed a felújításra? Van segítség

Bár a legtöbb háztartás a fejét fogja, ha papírra vetve látják egy-egy beruházás bekerülési költségét, ugyanakkor arról sosem szabad megfeledkezni, hogy az energiahatékonysági felújítások szinte minden esetben finanszírozhatók lennének a fűtés- és egyéb közműkiadásokon megspórolt összegekből. Így van ez még akkor is, ha a háztartások nem, vagy csak minimális önerőt tudnak felmutatni, s így a beruházás döntő része hitelből történik. Ezt felismerve több hitelintézet is kínál jelzálogalapú hitelt lakásfelújításra. A jelenlegi magas kamatok mellett nyújtott piaci hitelek mellett augusztusban megjelentek az állami kamattámogatott kölcsönök, melyek ugyancsak felhasználhatók lakás/ingatlan korszerűsítésére. A referenciahozamtól függő támogatás mértéke 5 évig biztosít a piacinál alacsonyabb törlesztőrészletet, mely az időszak alatt folyamatosan csökken. Jelenleg három hitelintézetnél elérhető a konstrukció, ami akár lakás-takarékpénztári megtakarással is kombinálható.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm