8 °C Budapest

Ők a járvány legnagyobb vesztesei: tömegesen veszítették el az állásukat

2020. augusztus 28. 11:35

Nem csak több férfi dolgozik Magyarországon, de nagyobb biztonságban is vannak a munkahelyükön, nekik ugyanis stabilabb az állásuk, mint a nőknek, így egy gazdasági visszaesés vagy válság esetén nagyobb eséllyel tudják megtartani a pozícióikat. A KSH legfrissebb statisztikájából kiderül például, hogy május és július között a munkanélküli férfiak száma 31 ezerrel nőtt, a munkanélküli nőké viszont 35 ezerrel az előző év azonos időszakához képest.

A KSH legfrissebb, ma reggel közzétett adataiból kiderül, hogy május-júliusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma hazánkban 4 millió 439 ezer fő volt, ez 1,7 százalékos csökkenést jelet az előző év azonos időszakához viszonyítva: az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 34 ezer, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké 25 ezer, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma pedig 20 ezer fővel csökkent.

Pozitív ugyan, hogy a foglalkoztatottak létszáma júliusban az előző hónaphoz képest 3,2 ezer fővel emelkedett, a tavaly júliusihoz képest viszont 65 ezer fővel csökkent.2010. május-júliusi foglalkoztatottsági adatai a következőképpen alakultak a 15-64 évesek körében:

Ahogy az a grafikonon is jól látszik a folyamatos emelkedést megtört ebben az évben, természetesen a járvány miatti gazdasági visszaesések okán. Jól látható, hogy a mostani adatok már elég közel vannak a 2016-os szinthez, ám látni kell azt is, hogy még mindig sokkal többen dolgoznak, mint 10 évvel ezelőtt, egészen pontosan 632 ezerrel többen. A 20-64 év közöttiek foglalkoztatási rátája 74,4 százalékvolt, ami alig marad el az EU által kitűzött 75 százaléktól.

Munkanélküliek számának alakulása

A munkanélküliek száma május-júliusban 10 ezer fővel emelkedett az előző háromhavi 214 ezerről. Az egy évvel ezelőttihez képest 66 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, így a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékról 4,8 százalékra emelkedett. Júliusban azonban már 23 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma a júniusihoz képest, azonban így is 52 ezerrel magasabb az egy évvel ezelőttihez képest.

"Az állami támogatások kifutásával egyes érintett ágazatokban megszűnhetnek még munkahelyek, más ágazatok magához térése azonban tovább javíthatja a foglalkoztatást, így a következő hónapokban a foglalkozatottak száma fokozatosan tovább emelkedhet, míg a munkanélküliek száma csökkenhet, azonban a munkaerőpiac teljes helyreállása csak a jövő év második felére várható, mivel egyes, döntően az idegenforgalomhoz és rendezvényszervezéshez kapcsolódó szolgáltatások a vakcina tömeges alkalmazásáig nem jöhetnek helyre" - írja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője friss értékelésében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nők és a férfiak helyzete

Érdemes azonban összevetni, hogyan alakultak a foglalkoztatottság és a munkanélküliség számai a nők és a férfiak vonatkozásában az elmúlt 10 év során.

Jól látszik, hogy mennyivel kevesebb női foglalkoztatott van a munkaerőpiacon, mint férfi, és az ő esetükben a növekedés lendülete sem volt olyan egyenletes, mint a férfiaknál, 2012 és 2013 között, valamint 2016 és 2017 között is csökkent a számuk. Ráadásul a mostani visszaesés is erőteljesebben érintette a nőket: 38 ezer férfi és több mint 60 ezer nő "tűnt el" a foglalkoztatottak közül az előző év azonos időszakához képest.

Emellett a férfi és női munkanélküliek számában is markáns különbségek láthatók: míg 2010-ben 283 ezren voltak a férfiak, 2019-re 86 ezerre csökkent a számuk a hivatalos adatok szerint. 2020 májusa és júniusa között visszakúszott 117 ezerre. 2010 májusa és júliusa között 204 ezer női munkanélkülit regisztráltak, 2019 azonos időszakában 70 ezret, 2020-ban pedig 105 ezren voltak. Tehát a munkanélküli férfiak száma 31 ezerrel nőtt, a munkanélküli nőké viszont 35 ezerrel az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem