Munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg: vajon a tiéd is veszélyben van?

Pénzcentrum
2016. február 7. 07:00

A mesterséges intelligencia egyre inkább jelen van a munkahelyeken is, és tetszik vagy sem, a jövőben egyes munkákat akár teljesen helyettesíteni lehet majd a robotokkal. A Pénzcentrum megnézte, hogyan hathat a digitális fejlődés a munkaerőpiacra, milyen területeket érinthet, és kik veszíthetik el a munkahelyüket emiatt.

A mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása 5,1 millió munkahelyet szüntethet meg 2020-ig a világ 15 vezető országában - legalábbis a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) nemrég megjelent tanulmánya ezt állítja.

A WEF a robotizációt, a nanotechnológiát, a 3D nyomtatást illetve a biotechnológiát említve egy olyan "negyedik ipari forradalomról" beszél, ami minden iparágat érinteni fog. Az előrejelzések szerint a munkaerő kétharmada a hivatalokban és az adminisztratív területen válik majd feleslegessé, és leginkább az egészségügyet rázza majd meg a telemedicina elterjedésével.

A tanulmány összeállítói arra jutottak, hogy az ágazati vesztesek második helyén az energiaipar áll majd, amelyet a pénzügyi szolgáltató szektor követ.

Miközben a következő öt évben a férfiak esetében minden három megszűnő munkahely mellett egy új állás teremtődik, a nőknél lényegesen rosszabb az arány, több mint öt megszűnőre jut majd egy új munkahely.

Mennyire fenyegeti a technológiai fejlődés az egyes munkaköröket?

A legnagyobb veszélyben a hitelügyintézők és a recepciósok lehetnek, de az automatizáció a sofőrök és a riporterek állását is veszélyeztetheti.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a Te munkádat mennyire fenyegeti a technikai fejlődés, akkor nézd meg ITT, vagy ITT .

Milyen szakmák "tűnhetnek el"?

Huszka Ágnes, a Trenkwalder közvetítési csoportvezetője szerint konkrét szakmacsoportot felelőtlenség lenne mondani, viszont az biztos, hogy a digitalizáció minden olyan területen, illetve pozícióban nagy változást fog hozni, amelyben erősen szabályozott az alapvető feladatkör, és ami kevés kreativitást kíván.

Legfőképpen az olyan könnyen pótolható szakmákra kell itt gondolni, mint az adminisztráció, vagy a front-office - amely magában foglalja a repülőterek check-in deskjeitől az éttermek, szállodák személyzetén át akár a szimpla kereskedelmet is. Az utóbbi időben a front-office tevékenységeket végző munkaerőre egyre kevesebb igény mutatkozik.

A dokumentumkezeléssel, adminisztrációval foglalkozó szakmák is egyre inkább háttérbe szorulnak, ugyanis átveszik a helyüket a digitális verziók.

A toborzás-kiválasztás területén is vannak olyan szegmensek, - mint például a munkaüggyel foglalkozó munkaidő-nyilvántartáshoz, szerződéskötéshez, bérszámfejtéshez kapcsoló adminisztráció - amelyek nagymértékben digitalizálhatóak. Míg egy kiválasztással foglalkozó tanácsadó, vagy fejvadász munkája az emberi tényező miatt kevésbé helyettesíthető.

A banki szférában például az ügyintézés könnyen, míg egy kockázatelemző-hitelerbíráló pozíció (az összetettsége miatt) nehezen digitalizálható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jognál a kevésbé komplex, egyszerű esetek (mint például egy gyorshajtási büntetés kiküldése) könnyen, míg egy bírósági tárgyalás és egy komplexebb jogi tevékenység (ahol több és nem feltétlen egyező szakvélemény is születhet ugyanazon szabályrendszer és jogrendszer ismeretében) nem helyettesíthető gépekkel.

Milyen szakmák iránt nőhet meg a kereslet?

Ma már számtalan szolgáltatást és terméket el lehet érni egy okostelefonon keresztül, minden egyre inkább a felhasználó kényelmének maximális biztosítása felé megy. A felhasználóknak egyre nagyobb igényük lesz a könnyen és gyorsan beszerezhető termékekre. Ehhez viszont elengedhetetlen lesz az olyan emberi munkaerő, ami a megvalósításhoz szükséges háttérrendszereket fogja kifejleszteni.

Már most minden területen nagy a kereslet az IT-szakemberekre,

az összes szektorra lassan kiterjedő digitalizáció miatt pedig csak még nagyobb szükség lesz azokra, akik magát a digitalizáció menetét felügyelik és irányítják.

Magyarországon, főleg Budapesten az utóbbi években gomba módra elszaporodtak a különböző call-centerek és customer service centerek - azaz ügyfélszolgálati és egyéb háttértámogató üzleti tevékenységet végző cégek. Ezekhez a rendszerekhez az ügyfelek támogatását meg kell oldani, leginkább emberi közbeavatkozással, egy gép ugyanis csak előre megadott parancsok és feladatok teljesítésére képes.

A szakember szerint a fent említett foglalkozások mellett minden olyan pozíció, amely az "emberségünket" kívánja - ápoló, orvos, emberi lélekkel foglalkozó szakmák - nagyon keresettek lesznek.

Ezeket érdemes tanulni

Nagyon jól járnak azok, akik IT, vagy gazdasági területen képezik magukat. A nyelvtudást, kommunikációt igénylő szakmák fontossága miatt a nyelvi képzések is előtérbe kerülhetnek.

Ha olyan munkát szeretnénk, amely kevésbé van kitéve a digitalizáció kockázatának, minél kevésbé mechanikusan ismétlődő, emberi tényezőt nagyban követelő szakmák és szakmai szintek irányába érdemes továbbmennünk, esetleg továbbtanulnunk

 - foglalta össze Huszka Ágnes.

Mivel egyelőre még nincs olyan technika, amely át tudná venni az emberi kreativitást, és a komplex gondolkodást, a szociális területtel kapcsolatos képzések (például pszichológia, tanár, szociális munkás, ápoló) is hasznosak lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem