2020. július 9. csütörtök Lukrécia
HR Centrum

Így használják ki a munkanélküli magyarokat: ócska trükk, te ne dőlj be!


Rengetegen veszítették el az állásukat az elmúlt hetekben, ezt kihasználva viszonylag hamar megszaporodtak az otthoni és távmunkát hirdető pénzkereseti lehetőségek. Ám ezekkel jobb óvatosnak lenni. Aki komolyan gondolja, és tényleg dolgozni szeretne, az válasszon inkább biztonságos felületeket, és semmiképp se fizessen előre!

A járvánnyal összefüggésben már mostanra is ezrek, sőt, tízezrek veszítették el az állásukat, és ez a szám napról napra növekszik. Nem csak a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozók vannak veszélyben, sok termelő, beszállító cég is csökkentett kapacitásra kényszerült.

Ahogy arról már a Pénzcentrum is beszámolt, az elmúlt hetekben látványosan megszaporodtak az otthonról végezhető munkákat ajánló hirdetések a közösségi oldalakon, melyeket százával kommentelnek a kétségbeesett munkakeresők.

Érdemes azonban óvatosan kezelni ezeket az ajánlatokat, és szem előtt tartani azt, hogy ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem igaz. Ezekben a hirdetésekben elsősorban nem hagyományos munkákat kínálnak, azaz nem virtuális asszisztenseket, tolmácsokat keresnek, mint korábban, hanem főként ügynököt, értékesítőt: 90 százalékban ilyenekbe futottunk bele, amikor keresgéltünk. Ezeknél bizonyos százalékért cserébe általában egy katalógusból kell termékeket ajánlani ismerőseinknek online vagy személyesen, és mint kiderült, ha van rendelés és elég aktívak vagyunk, havi 10 ezer forint körüli összeg érkezik a számlánkra.

Trendfordulat

Aki azonban kitartó, és tényleg dolgozni szeretne, annak van lehetősége találni ennél sokkal kézzelfoghatóbb alkalmi munkát, igaz, más körülmények között mint azt megszokhatta, hiszen a munkaerőpiac szerkezete ezekben a napokban fénysebességgel változik.

 

A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszak még mindig túl rövid, hogy egyértelmű következtetéseket vonjunk le, de az már látszik, hogy nem egy hagyományos gazdasági válságban vagyunk, melyben megszűnt volna a kereslet. Az iparágak többségében továbbra is ott a fogyasztói igény - ami azonban külső tényező miatt “szüneteltetve" lett - mondta el Pénzcentrumnak Kaszó Róbert Qjob szakemberkereső társalapítója.

Azt is pontosan észleljük, hogy itt, az évtized hajnalán globálisan egy szemléletváltás megy végbe azzal, hogy a közösségi távolságtartással még inkább az online térbe tolódik át sok feladatnak a megoldása. Ez másfajta hatékonyságot igényel, más válaszidőt a szolgáltatói oldalon. Gondoljunk csak bele, korábban egy vízvezetékszerelőt szomszéd, ismerős, kolléga segítségével kerestünk és csak a kényszer miatt írtuk be az online keresőbe, ma már elsődlegesen a neten várunk gyors ajánlatot és ott nézünk utána közösségi étékeléseknek.

Így vándorlunk át offline-ból az online-ba

A hagyományos térből a virtuális felé tartunk, méghozzá jelenleg egészen nagy sebességgel, ahol a megszokott foglalkoztatási keretek bizony átalakulnak.

 

Az atipikus foglalkoztatás piacán több külföldi statisztika alapján azt látni, hogy a lefedettség nem haladja meg az 5-7 százalékot - ez további növekedési potenciált tartogat, főleg úgy, hogy a Z-generáció globálisan napi 5 milliárd órát tölt a mobiltelefonjával, arról nem is beszélve, a jelenlegi járványügyi helyzetben a lakosság zöme az online térbe kényszerül - folytatta Kaszó Róbert. Ma már több olyan szakportál is van, amely elsősorban a lakossági felhasználók kisebb házi- és házkörüli feladatainak, illetve egyéb alkalmi kreatív vagy távmunkában végezhető feladatinak elvégésére nyújt megoldást. Emellett a szakembereknek pedig alkalmi munkavégzésre, keresetkiegészítésre, saját ügyfélkör megteremtésére ad lehetőséget. Az USA-ban és Nyugat-Európában hasonló oldalak egyre népszerűbbek a felhasználók körében.

Ezek a hagyományos munkáltató vagy az alvállalkozói hálózat kiváltásával direkt kapcsolatot teremtenek a munkát megrendelő és munkát teljesítő között, amivel mindkét fél kedvezőbb gazdasági eredményt érhet el.

A toborzást és közvetítést végző szolgáltatók megjegyezték, hogy márciusban a budapesti lakosok gyakrabban vették igénybe a takarítást, felújítást kínáló szolgáltatásokat, valamint azokat a szakembereket keresték, akik távolról tudnak a segítségükre lenni: pszichológusok, magántanárok, sportoktatók, szövegírók.

A jelenlegi helyzetben olyan extra bevételi lehetőségek van, mint például a :

 

  • karantén bevásárlás
  • online foglalkozások (akár kreatív, sport, oktatás területén - látjuk, hogy több esetben a keresetkiesés elkerülése végett az edzők, tanárok a foglalkozásokat a skype-ra teszik át, amivel egyben új lehetőséget nyitnak olyanok bevonására, akiknek idő/hely egyéb ok miatt nem volt megoldható a fizikai részvét)
  • idős/gyermekgondozás
  • orvosi távdiagnosztika
  • egyéb üzleti tanácsadás (ügyvéd, könyvelő, marketing, értékesítés stb.)
  • takarítás
  • kutyasétáltatás

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 07. 08. 16:55
A számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől alkalmazandó szabályai, különös tekintettel a befogadói oldalról teljesítendő adatszolgáltatásra

Czinege Attila Ellenőrzési Szakfőigazgató Úr által tartott online Perfekt szakmai napon ígéretet...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk