2020. december 5. szombat Vilma
HR Centrum

Így használják ki a munkanélküli magyarokat: ócska trükk, te ne dőlj be!


Rengetegen veszítették el az állásukat az elmúlt hetekben, ezt kihasználva viszonylag hamar megszaporodtak az otthoni és távmunkát hirdető pénzkereseti lehetőségek. Ám ezekkel jobb óvatosnak lenni. Aki komolyan gondolja, és tényleg dolgozni szeretne, az válasszon inkább biztonságos felületeket, és semmiképp se fizessen előre!

A járvánnyal összefüggésben már mostanra is ezrek, sőt, tízezrek veszítették el az állásukat, és ez a szám napról napra növekszik. Nem csak a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozók vannak veszélyben, sok termelő, beszállító cég is csökkentett kapacitásra kényszerült.

Ahogy arról már a Pénzcentrum is beszámolt, az elmúlt hetekben látványosan megszaporodtak az otthonról végezhető munkákat ajánló hirdetések a közösségi oldalakon, melyeket százával kommentelnek a kétségbeesett munkakeresők.

Érdemes azonban óvatosan kezelni ezeket az ajánlatokat, és szem előtt tartani azt, hogy ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem igaz. Ezekben a hirdetésekben elsősorban nem hagyományos munkákat kínálnak, azaz nem virtuális asszisztenseket, tolmácsokat keresnek, mint korábban, hanem főként ügynököt, értékesítőt: 90 százalékban ilyenekbe futottunk bele, amikor keresgéltünk. Ezeknél bizonyos százalékért cserébe általában egy katalógusból kell termékeket ajánlani ismerőseinknek online vagy személyesen, és mint kiderült, ha van rendelés és elég aktívak vagyunk, havi 10 ezer forint körüli összeg érkezik a számlánkra.

Trendfordulat

Aki azonban kitartó, és tényleg dolgozni szeretne, annak van lehetősége találni ennél sokkal kézzelfoghatóbb alkalmi munkát, igaz, más körülmények között mint azt megszokhatta, hiszen a munkaerőpiac szerkezete ezekben a napokban fénysebességgel változik.

 

A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszak még mindig túl rövid, hogy egyértelmű következtetéseket vonjunk le, de az már látszik, hogy nem egy hagyományos gazdasági válságban vagyunk, melyben megszűnt volna a kereslet. Az iparágak többségében továbbra is ott a fogyasztói igény - ami azonban külső tényező miatt “szüneteltetve" lett - mondta el Pénzcentrumnak Kaszó Róbert Qjob szakemberkereső társalapítója.

Azt is pontosan észleljük, hogy itt, az évtized hajnalán globálisan egy szemléletváltás megy végbe azzal, hogy a közösségi távolságtartással még inkább az online térbe tolódik át sok feladatnak a megoldása. Ez másfajta hatékonyságot igényel, más válaszidőt a szolgáltatói oldalon. Gondoljunk csak bele, korábban egy vízvezetékszerelőt szomszéd, ismerős, kolléga segítségével kerestünk és csak a kényszer miatt írtuk be az online keresőbe, ma már elsődlegesen a neten várunk gyors ajánlatot és ott nézünk utána közösségi étékeléseknek.

Így vándorlunk át offline-ból az online-ba

A hagyományos térből a virtuális felé tartunk, méghozzá jelenleg egészen nagy sebességgel, ahol a megszokott foglalkoztatási keretek bizony átalakulnak.

 

Az atipikus foglalkoztatás piacán több külföldi statisztika alapján azt látni, hogy a lefedettség nem haladja meg az 5-7 százalékot - ez további növekedési potenciált tartogat, főleg úgy, hogy a Z-generáció globálisan napi 5 milliárd órát tölt a mobiltelefonjával, arról nem is beszélve, a jelenlegi járványügyi helyzetben a lakosság zöme az online térbe kényszerül - folytatta Kaszó Róbert. Ma már több olyan szakportál is van, amely elsősorban a lakossági felhasználók kisebb házi- és házkörüli feladatainak, illetve egyéb alkalmi kreatív vagy távmunkában végezhető feladatinak elvégésére nyújt megoldást. Emellett a szakembereknek pedig alkalmi munkavégzésre, keresetkiegészítésre, saját ügyfélkör megteremtésére ad lehetőséget. Az USA-ban és Nyugat-Európában hasonló oldalak egyre népszerűbbek a felhasználók körében.

Ezek a hagyományos munkáltató vagy az alvállalkozói hálózat kiváltásával direkt kapcsolatot teremtenek a munkát megrendelő és munkát teljesítő között, amivel mindkét fél kedvezőbb gazdasági eredményt érhet el.

A toborzást és közvetítést végző szolgáltatók megjegyezték, hogy márciusban a budapesti lakosok gyakrabban vették igénybe a takarítást, felújítást kínáló szolgáltatásokat, valamint azokat a szakembereket keresték, akik távolról tudnak a segítségükre lenni: pszichológusok, magántanárok, sportoktatók, szövegírók.

A jelenlegi helyzetben olyan extra bevételi lehetőségek van, mint például a :

 

  • karantén bevásárlás
  • online foglalkozások (akár kreatív, sport, oktatás területén - látjuk, hogy több esetben a keresetkiesés elkerülése végett az edzők, tanárok a foglalkozásokat a skype-ra teszik át, amivel egyben új lehetőséget nyitnak olyanok bevonására, akiknek idő/hely egyéb ok miatt nem volt megoldható a fizikai részvét)
  • idős/gyermekgondozás
  • orvosi távdiagnosztika
  • egyéb üzleti tanácsadás (ügyvéd, könyvelő, marketing, értékesítés stb.)
  • takarítás
  • kutyasétáltatás

 

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
hrbonbon
2020. 12. 05. 10:01
Adventi ajándék egypercesek - 5. nap

Mindig, mindenhol és mindennel kommunikálsz. Azzal is, ha elkésel és azzal is, ha 5 perccel előtte...

perfekt
2020. 12. 05. 06:27
Egy jogorvoslati fórummal kevesebb, avagy mi lesz a próbaidő alatt elbocsátott, várandós könyvelővel…

Az Országgyűlés 2020. december 1. napján a munka világa szempontjából is fontos, éppen 15 éve...

legacykft
2020. 12. 04. 10:03
Makacs, vagy inkább kínos?

Te belátod, bevállalod, ha tévedtél? El tudod engedni egy konfliktusban a saját érveidet, álláspontodat?...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk