2020. november 29. vasárnap Taksony
HR Centrum

Ez lett a bedarált OKJ-képzések helyén: mutatjuk a nagyszabású terveket


Közös Balaton-parti képzőközpontokat hoznának létre a tó partján az OKJ helyén létrejött szakmai oktatás és a duális képzés részeként, amelybe a kis- és középvállalkozások is bekapcsolódhatnának - mondta a HelloVidéknek Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképző Centrum kancellárja. A diákoknak az új rendszerben pozitívum, hogy két évvel több idejük van dönteni és ösztöndíjat is kaphatnak.

Miután idén az új szakképzési törvény miatt már nem lehet OKJ-s képzést indítani, a helyére új képzési forma lépett. Az új Szakmajegyzék alapján szervezett szakmai oktatás első szakaszában a tanulók általános ágazati ismereteket tanulnak technikumban vagy szakképző iskolában legalább egy tanulmányi évig, majd az ágazati alapvizsga után folytatódik a képzésük a külső gyakorlati képzőhelyeken szakképzési munkaszerződéssel, ezek várhatóan jövő februárban indulnak. A képzés tehát a hagyományos intézményi keretekre épül.

"A fő irányvonalat a hatékony együttműködésen alapuló tanulás és munkavégzés jelenti, ahol az innováció előtérbe kerül és ahol szeptembertől a gondolkodó szakember eszményképe kiemelt szerephez jutott" - mondta a lapnak a Balaton déli partján működő szakképzési centrum pénzügyi vezetője. Mint mondta: a szakképzés technikumi ágának a mérnöki képzés előszobájának kell lennie, míg a klasszikus mesterembereket a szakiskola képzi.

Plusz két év, ösztöndíjjal

Szamosi Lóránt szerint hátrány volt, hog a magyar iskolarendszer túl korán, 14 évesen kényszerítette a diákokat a szakmaválasztásra. Ehhez képest az első két évben a tanulónak csak ágazatot kell választania, amivel csak ismerkedik, majd 16 évesen, már érettebben tud döntést hozni a jövőjéről. Emellett már többletjuttatást is kaphatnak az újonnan bevezetett szakképzési ösztöndíj formájában.

Ezt a tanulók a teljesítményük után kapják, majd ezt később az egy céggel együttműködésben működő duális képzés során munkabér váltja fel. Így a havi 8 ezres ösztöndíjból később 16 ezres támogatás lesz, amely később a minimálbér 25-60 százaléka lehet, majd száz százalékra is emelkedhet. A diákok a sikeres szakmai vizsgát követően ráadásul, annak eredményétől függően, 150-300 ezer forint közötti pályakezdő támogatásra is számíthatnak. A kancellár szerint a magyar tenger környékén a cél közös ágazati képzőközpontok létrehozása, amely egy egységként kezeli a Balaton-parti szektorokat és melynek keretében a kis- és középvállalkozások is be tudnak csatlakozni a duális képzésbe.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

perfekt
2020. 11. 25. 06:50
Hogyan változott a könyvvizsgálatról szóló törvény?

Az Országgyűlés 2020. november 17-én elfogadta az őszi adócsomagot, mely tartalmazza a Magyar Könyvvizsgálói...

hrdoktor
2020. 11. 23. 04:59
Veszélyes betegséget is jelezhet a horkolás

Sokan gondolják úgy, hogy a horkolás ártalmatlan, inkább zavaró jelenség. Ez azonban nem igaz...

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS