14 °C Budapest
Fired frustrated man in suit sitting at stairs outside office.

Munkanélküli segély 2023: mutatjuk, mennyi a munkanélküli segély, kinek jár, mikor utalják!

2023. február 5. 22:07

Bárkivel, bármikor megeshet, hogy elveszíti az állását, vagy hogy felmondása után határozatlan ideig nem talál új állást a munkaerőpiacon. Az állás nélkül marad személyek segítését szolgálja az álláskeresési járadék, avagy a munkanélküli segély 2023 évi juttatása, hogy átsegítse az álláskeresőket a válságos időszakon. Járjunk utána, mi a munkanélküli segély lényege, mikor jár a munkanélküli segély az igénylőknek!

Cikkünkben eláruljuk, mi az a munkanélküli segély, illetve, hogy mikor jár munkanélküli segély a regisztrált álláskeresőknek. Amellett, hogy megtudhatod, a munkanélküli segély mikor jár, azt is eláruljuk, hogy mennyi a munkanélküli segély kalkulátor programunk szerint, mik a munkanélküli segély 2023 évi aktuális tudnivalói, és hogy mennyi a munkanélküli segély összege, mennyi ideig jár a munkanélküli segély. Mikor lesznek a munkanélküli segély utalás 2023 évi időpontjai, mit kell tudni a munkanélküli segély igénylés kapcsán?

Mi a munkanélküli segély lényege?

A munkanélküli segély nem más, mint az álláskeresési járadék (a két megnevezés ugyanazt a fogalmat takarja), ami azoknak a munka nélkül maradt, két munkahely közt állást kereső állampolgároknak jár, akik (anyagi) segítségre szorulnak a továbblépéshez. A munkanélküli segély 2023 évében változatlanul legfeljebb 90 napon keresztül igényelhető, feltéve, ha a munkanélküli segély igényléséhez a rászoruló polgár megfelel az álláskeresési járadék feltételeknek. A munkanélküli segély szabályai esetében a kormány jelenleg nem tervez változtatásokat, jelenleg is hatályosak a munkanélküli segély 2022, illetve a munkanélküli segély 2021 évi kritériumai.

Mikor jár a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély igénylés feltételei közé tartozik, hogy a kérelmező személynek a munkanélküli segély kérelem beadását megelőző 3 naptári évben legalább 12 hónapnyi, 8 órában bejelentett alkalmazotti vagy vállalkozói munkaviszonnyal kell rendelkeznie. A biztosítási jogviszonynak nem feltétlenül kell megszakítás nélkülinek lennie, azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a 30 napnál hosszabb időre igényelt fizetés nélküli szabadság már nem számítható be járulékfizetési jogviszonynak a munkanélküli segély igénylés tekintetében.

A munkanélküli segély utalás, vagyis a munkanélküli segély folyósítás alatt az igénylő nem folytathat kereső tevékenységet (nem lehet egyszerre munkanélküli segélyen lenni és dolgozni!), emellett a munkanélküli segély feltétele, hogy a kérvényezőnek munkaképesnek kell lennie és munkát kell akarnia vállalni – utóbbit a munkanélküli segély kérelem aláírása során is kijelenti. Amennyiben egy jogosult megtagadja az együttműködést a munkaügyi hivatallal (nem fogadja el a felajánlott állásokat, nem vesz részt a képzéseken), megtagadhatják a munkanélküli segély utalását!

Munkanélküli segély regisztráció

A munkanélküli segély akkor igényelhető, ha regisztrált munkanélküli személyként a nyilvántartásba kerülünk. A munkanélküli státuszbesorolásról a hivatalos döntés 8 munkanapon belül születik meg. Erről érdemes tudnunk, hogy ha valakinek nincs meg a munkanélküli segély 2023 évi szabályainak megfelelően a szükséges biztosítási jogviszonya, akkor nem fogja megkapni a munkanélküli segély szempontjából a pozitív elbírálást. A tényleges, biztosítási jogviszony nélkül töltött időszak mellett az ún. „fekete munka” is ide értendő, hiszen, ha semmilyen hivatalos papírt nem tudunk munkaviszonyunkról felmutatni, a rendszer segítségét sem várhatjuk el.

Munkanélküli segély igénylés 2023

A munkanélküli segély igényléséhez, ahogy a fentiekben részleteztük, be kell jelentkeznünk az állami munkanélküli nyilvántartásba – ezt intézhetjük az illetékes területi vagy vármegyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályán vagy online, Ügyfélkapun keresztül (a munkanélküli segély kapcsolattartási nyilatkozat kitöltése mindenképp szükséges). A munkanélküli segély 2023 évi igényléséhez szükséges dokumentumok a következők:

 • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya, TB-kiskönyv vagy OEP igazolvány);
 • a korábbi foglalkoztatásokat igazoló iratok (lehet különböző munkahelyekről is);
 • a legutolsó munkahelyről származó felmondási papírok - munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről;
 • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához;
 • jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához;
 • munkáltatói igazolás társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről;
 • egyszerűsített munkaszerződés, amennyiben szükséges;
 • vállalkozók esetében a vállalkozói tevékenység megszűnését igazoló dokumentum, tartozásigazolás (tartozásmentesség);
 • NAV igazolás egyéni és társas vállalkozók részére a munkaerőpiaci járulék alapjáról és a járulék befizetéséről, megjelölve a járulékfizetési kötelezettség alól mentes időszakokat.

Munkanélküli segély kalkulátor 2023: mennyi a munkanélküli segély összege?

Így, hogy tudjuk, a munkanélküli segély mikor jár, megválaszolhatjuk azt a szintén gyakori kérdést is, miszerint mennyi a munkanélküli segély kalkulátor programunk szerint, hogyan történik a munkanélküli segély számítása és a munkanélküli segély utalása. A munkanélküli segély összege a munkaerőpiaci járadékalap 60%-a, de legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő juttatás. A munkanélküli segély kalkulátor az előző 4 naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulék alapján szabja meg, hogy mennyi a munkanélküli segély összege (minél több munkaerőpiaci járulékot fizettünk be, annál több segélyt kaphatunk) - az egy napra vetített, arányosított járadékösszegekkel számol, amelyet felszoroz a folyósítás időtartamával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a munkanélküli segély igénylője az elmúlt 4 negyedévben több munkahelyen is dolgozott, a munkanélküli segély kalkulátor a rövidebb időszakot veszi alapul, ha pedig egyáltalán nem dolgozott az igénylő az elmúlt 4 negyedévben, de a jogosultsági feltételek teljesülnek rá, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130%-a jár neki munkanélküli segély gyanánt. A munkanélküli segély összege után fizetnünk kell a 15%-os személyi jövedelemadót és a 10%-os nyugdíjjárulékot is. A munkanélküli segély utalás alatt a jogosultnak jár az ingyenes egészségügyi ellátás, ám, ha a munkanélküli segély lejárt, már fizetünk kell munkanélküli személyként a TB-járulékot.

Mi történik, ha lejárt a munkanélküli segély folyósítási időszaka?

Ahogy a fentiekben említettük, a munkanélküli segély utalása 90 napra jár a jogosultaknak – ha az adott 90 nap alatt sem sikerült új munkahelyet találni, a munkanélküli segély megszűnik, helyette már csak olyan szociális segélyek igényelhetőek, mint a települési támogatás vagy az aktívkorúak ellátása. Szintén alternatíva a közfoglalkoztatotti viszony is, amiért cserébe a mindenkori minimálbér 50%-át kaphatjuk (a közmunkáért járó fizetés 2023-ban bruttó 116.000 Ft/hó).

NYES: nyugdíj előtti álláskeresési segély

A munkanélküli segély speciális típusa a NYES, azaz a nyugdíj előtti álláskeresési segély, amelyet azok az idősödő munkavállalók kapnak, akik életkorukból kifolyólag nehezebben találnak új munkahelyet. A NYES azoknak jár, akik legfeljebb 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól, legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesültek, illetve különféle életjáradékokban nem részesülnek. NYES igénylése esetén a hatályos minimálbér 40%-a jár, ami 2023-ban bruttó 92.800 Ft.

Munkanélküli segély utalás 2023: mikor jön a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély a 90 napos jogosultsági időben havi rendszerességű folyósítás formájában érkezeik, a hónap első munkanapjaiban. A munkanélküli segély utalás dátuma és a munkanélküli segély jóváírása között 1 munkanap eltelhet. A következő hivatalos munkanélküli segély utalás dátumokon várható a munkanélküli segély összege 2023-ban:

 • munkanélküli segély utalás 2023 január: 2023.02.01. (szerda)
 • munkanélküli segély utalás 2023 február: 2023.03.01. (szerda)
 • munkanélküli segély utalás 2023 március: 2023.04.03. (hétfő)
 • munkanélküli segély utalás 2023 április: 2023.05.02. (kedd)
 • munkanélküli segély utalás 2023 május: 2023.06.01. (csütörtök)
 • munkanélküli segély utalás 2023 június: 2023.07.03. (hétfő)
 • munkanélküli segély utalás 2023 július: 2023.08.02. (kedd)
 • munkanélküli segély utalás 2023 augusztus: 2023.08.25. (péntek)
 • munkanélküli segély utalás 2023 szeptember: 2023.10.02. (hétfő)
 • munkanélküli segély utalás 2023 október: 2023.11.02. (csütörtök)
 • munkanélküli segély utalás 2023 november: 2023.12.01. (péntek)
 • munkanélküli segély utalás 2023 december: 2024.01.02. (kedd)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?