6 °C Budapest
Businessman made redundant

Munkanélküli segély 2022: mutatjuk, mikor jár, mennyi a munkanélküli segély!

2022. október 29. 13:02

Évente magyarok ezreivel esik meg, hogy egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé válnak, és sajnos nem mindenkinek egyszerű a munkakeresés, főleg a jelenlegi válságos helyzetben. Tudd meg, mikor jár a munkanélküli segély egy állás nélkül maradt személynek, mennyi a munkanélküli segély kalkulátor programunk szerint és mik a munkanélküli segély 2022 évi feltételei, hogy a munkanélküli segély utalás teljesülhessen!

Cikkünkben eláruljuk, mi a munkanélküli segély és az álláskeresési járadék közi különbség - munkanélküli segély mikor jár, mennyi a munkanélküli segély összege, ki lehet-e kérni egyösszegben és mi a helyzet a nyugdíj előtti munkanélküli segély juttatásával? Amellett, hogy eláruljuk, mikor jár munkanélküli segély, azt is megtudhatod, kinek nem jár munkanélküli segély, milyen feltételeknek kell teljesülnie a munkanélküli segély igénylése kapcsán!

Mi a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély az álláskeresési járadék nevű juttatás hétköznapi megnevezése, a két kifejezés ugyanazt a juttatást takarja. A munkanélküli segély egy legfeljebb 90 napon keresztül folyósított juttatás, azoknak a munka nélkül maradt álláskeresőknek jár, akik éppen két munkahely között vannak és segítségre szorulnak a továbblépésben. A munkanélküli segély utalás teljesüléshez az álláskeresőnek meg kell felelnie az állam által kiszabott feltételeknek.

A munkanélküli segély alapfeltétele, hogy a kérelmezőnek a munkanélküli segély kérelem beadását megelőző 3 naptári évben legalább 12 hónapnyi, 8 órában bejelentett alkalmazotti vagy vállalkozói munkaviszonnyal kell rendelkeznie (lehetnek benne megszakítások, ám a 30 napnál hosszabb fizetés nélküli szabadság nem számítható járulékfizetési jogviszonynak). Jelenleg a munkanélküli segély rendszere nem áll átalakítás alatt, a 2021 évi munkanélküli segély szabályok vannak idén is érvényben, ám a szociális segély rendszerét jelentősen megváltoztatták az előző év során.

Mikor jár munkanélküli segély, mik a munkanélküli segély feltételei?

A munkanélküli segély feltételei megszabják, hogy mikor jár a munkanélküli segély az álláskeresőnek: első sorban regisztrált munkanélkülinek kell lenni hozzá, a státuszbesorolásról 8 napon belül születik meg a hivatalos döntés. A munkanélküli segély jellemzően akkor nem jár, ha valaki nem tudja felmutatni a szükséges járulékfizetési időszakot (pl. nem bejelentett munkahelyen, „feketén” dolgozik).

A munkanélküli segély további feltétele, hogy a munkanélküli segély kérelmezője nem folytathat kereső jogviszonyt a munkanélküli segély folyósítása alatt, munkaképesnek (egészségesnek) kell lennie és a jogosultsági kérelem aláírásával kell kijelentenie, hogy munkát akar vállalni. Fontos kiemelnünk, hogy a munkanélküli segély csak átmeneti megoldást nyújt két munkahely között – ha valójában nem akarunk munkát szerezni, nem működünk együtt a munkaügyi hivatallal (pl. nem veszünk rész képzéseken, nem fogadjuk el a felajánlott állásokat), akkor megvonhatják a segélyt is.

Nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES)

A „NYES”, azaz a nyugdíj előtti álláskeresési segély a munkanélküli segélyezés egy speciális fajtája, ami kifejezetten az idősödő munkavállalók megsegítését célozza, akik koruk miatt már egyre nehezebben találnak új munkáltatót. A NYES esetében azok az álláskeresők kapják a munkanélküli segélyt, akik legfeljebb 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól, legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesültek, illetve különféle életjáradékokban nem részesülnek. NYES esetén a hatályos minimálbér 40%-a jár.

Mi jár a munkanélküli segély után?

Az munkanélküli segély időtartama 90 nap, ha ez idő alatt nem találtunk új munkát, a munkanélküli segély juttatása megszűnik. A munkanélküli segély utáni lehetőségek közé tartozik, hogy amennyiben a családunk olyan nehéz anyagi helyzetbe sodródott, hogy veszélybe kerül a létfenntartásuk, igényelhetünk szociális segélyeket, például a települési támogatást vagy az aktívkorúak járadékát, illetve a munkanélküli segély után lehetünk közfoglalkoztatottak (közmunkások) is, amiért legalább a 2022 évi minimálbér 50%-a, azaz bruttó 100.000 Ft jár.

Munkanélküli segély kalkulátor: mennyi a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély számítása kapcsán érdemes kalkulátort használnunk, ugyanis a munkanélküli segély mértéke az előző 4 naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulék alapján kerül kiszámításra – minél többet fizettünk be, annál többet kapunk vissza. A munkanélküli segély kalkulátor az egy napra vetített, arányosított járadékösszegekkel számol, amelyet felszoroz a folyósítás időtartamával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A munkanélküli segély összege a munkaerőpiaci járadékalap 60%-a, de legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő juttatás. A minimálbér 2022 évében bruttó 200.000 Ft/hó, a napi összeg pedig 6.667 Ft. A munkanélküli segély után 15% személyi jövedelemadót, illetve 10% nyugdíjjárulékot kell befizetni. A munkanélküli segély időtartama alatt (90 nap) jár az ingyenes állami egészségügyi ellátás, ám amint az időszak lejár, munkanélküliként fizetnünk kell a TB-járulékot, ami 2022-ben 8.250 Ft/hó.

Amennyiben a munkanélküli segély kérelmezője az elmúlt időszakban több munkahelyen dolgozott, úgy a rövidebb időszakot veszik a munkanélküli segély számítás alapjául, ha pedig az elmúlt 4 negyedévben egyáltalán nem dolgozott, ám a jogosultsági feltételek teljesülnek, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130%-a jár munkanélküli segély gyanánt.

Munkanélküli segély utalás 2022: mikor jön a segély?

A munkanélküli segély utalása a jogosultsági időszakban kerül folyósításra, jellemzően a hónap első napjaiban. A pénz várhatóan a munkanélküli segély utalás időpontját követő napon kerül jóváírásra a bankszámlánkon. Nézzük, a munkanélküli segély mikor jár, mikor érkezik meg a bankszámlára!

  • Munkanélküli segély 2022 január: február 1. (kedd)
  • Munkanélküli segély 2022 február: március 2. (szerda)
  • Munkanélküli segély 2022 március: április 4. (hétfő)
  • Munkanélküli segély 2022 április: május 3. (kedd)
  • Munkanélküli segély 2022 május: június 4. (hétfő)
  • Munkanélküli segély 2022 június: július 4. (hétfő)
  • Munkanélküli segély 2022 július: augusztus 2. (kedd)
  • Munkanélküli segély 2022 augusztus: augusztus 25. (szerda)
  • Munkanélküli segély 2022 szeptember: október 4. (kedd)
  • Munkanélküli segély 2022 október: november 3. (csütörtök)
  • Munkanélküli segély 2022 november: december 2. (péntek)
  • Munkanélküli segély 2022 december: 2023. január 3. (kedd)

A munkanélküli segély igénylése: mi kell hozzá?

A munkanélküli segély igénylés első lépéseként be kell jelentenünk magunkat az állami munkanélküli nyilvántartásba. Ehhez keressük meg az illetékes területi vagy megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályát, intézzük online, a munkanélküli segély kapcsolattartási nyilatkozat kitöltését követően, vagy indítsuk el a munkanélküli segély ügyét Ügyfélkapun keresztül (ha még nem regisztráltunk, tegyük meg!).

A munkanélküli segély igénylése során a következő dokumentumokat kell bemutatnunk:

  • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya, TB-kiskönyv vagy OEP igazolvány);
  • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához;
  • jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához;
  • a korábbi foglalkoztatásokat igazoló iratok (lehet különböző munkahelyekről is);
  • a legutolsó munkahelyről származó felmondási papírok - munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről;
  • munkáltatói igazolás társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről;
  • vállalkozók esetében a vállalkozói tevékenység megszűnését igazoló dokumentum, tartozásigazolás (tartozásmentesség);
  • egyszerűsített munkaszerződés, amennyiben szükséges;
  • NAV igazolás egyéni és társas vállalkozók részére a munkaerőpiaci járulék alapjáról és a járulék befizetéséről, megjelölve a járulékfizetési kötelezettség alól mentes időszakokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem