-1 °C Budapest
Cropped shot of a handsome young businessman wearing a headset and using a computer while sitting with his colleagues

Újabb szakma kerülhet komoly krízisbe: nagy bajban lehetnek a magyar értékesítők

2022. december 13. 14:04

A recesszió nagy vesztesei lehetnek az értékesítők és velük együtt a teljes tréningpiac, ha a kis- és középvállalkozásoknál tapasztalható kötségvisszavágások tovább erősödnek - derül ki az egyik hazai alapítású tréningcég összefoglalójából. A KKV-k válasza a recesszióra klasszikus: marketing, képzés, bizonyos jóléti költségek, kifejezetten hangsúlyozottan üzemanyagköltség, energiaköltségek visszavágása, ami természetesen csökkenti a komfortérzetet, a szabad mozgást, a megszokott kényelmet. A legfeltűnőbb, hogy visszavágják a fejlesztési pénzeket és megállítják az ezzel kapcsolatos folyamatokat.

Az ősszel kezdődő gazdasági nehézségek a tréningpiacra is kihatással vannak, a hullámvasút legmélyebb pontja azonban még mindig nem látszik. Az évente 120 cég közel 2000 értékesítőjét képző magyar tréningcég, a Comline Budapest jelenlegi ügyfélállományán azt tapasztalja, hogy sok esetben a recessziótól való félelem indokolja a költségcsökkentési lépéseket. “Tudjuk, hogyha nagyon sokat beszélünk arról, hogy recesszió jön, válság van, akkor a vezetők egy része reagálni fog erre a kommunikációra és valóban elkezdődik egy zsugorodó ciklus. Ez számos problémát vet fel értékesítési szempontból. A folyamatok kibillennek a normál működési tartományból, az értékesítő nem tudja futtatni a tevékenységét a megszokott módon. Az automatizmusok megállnak.” - mondta el Nagy Béla, a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere.

Tréningekre költhetnek utoljára a cégek

Sok cégnél a költségek visszavágása szinte automatikus. Ez legtöbbször olyan területeket érint, mint: marketing, képzés, bizonyos jóléti költségek, de mostanában kifejezetten hangsúlyozottan üzemanyagköltségek, energiaköltségek, ami természetesen csökkenti a komfortérzetet, a szabad mozgást, a megszokott, kényelmes körülményeket. A legfeltűnőbb talán, hogy ilyenkor visszavágják a fejlesztési pénzeket és megállítják az erre épülő folyamatokat. “Recessziós környezetben a cégvezetés egyik legjobb tulajdonsága a rugalmasság és a gyors reakcióképesség, ha ez nincs meg, nagyon gyorsan elveszíthetik a munkatársak fókuszáló képességét, azaz széteshet a csapat. Ilyen helyzetben stabilitásra van szükség, azaz világos célokra, rendelkezésre álló eszközökre és erőforrásokra, stratégiára, és magára a stabil a vezetőre.” - egészítette ki a szakember.

A versenyképességen nem érdemes spórolni

Recessziós környezetben minden olyan költés tiltólistára kerülhet, ami nem szolgálja a termelést, a cég és a csapat magas szintű túlélését. “Hibás döntés lehet, ha olyasmin spórolunk, ami ahhoz kell, hogy sikeresen felül tudjunk kerekedni a recesszió okozta nehézségeken és fenntartsuk a versenyképességünket, termelőképességünket.” tette hozzá Nagy Béla.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?