Bored lazy student girl hands wasting time playing with pens sitting on a desk at home

Úgy néz ki, az idősebb magyaroknak végig igazuk volt: ezért nincs rengeteg léha fiatalnak pénze

2022. augusztus 29. 19:02

Friss statisztika szerint, száz, 15-29 év közötti magyar diákból mindössze 5 dolgozik tanulmányai mellett. Ezzel az adattal bőven az EU sereghajtói közé tartozunk. És hogy érezzük a kontrasztot, az éllovas Hollandiában, ugyanezen korosztály 100 tanulója közül 70-en vállalnak valamilyen részmunkát vagy diákmunkát a tanulás mellett.

Az Európai Unióban nagyon eltérő, milyen gyorsan lépnek át az oktatásból a munkaerőpiacra. Egyes országokban a fiatalok például tömegével kezdenek el részmunkaidőben, hétvégén vagy diákmunka formájában dolgozni úgy, hogy közben részei maradnak az oktatási rendszernek. Más országokban viszont ez egyáltalán nem divat. A különbségek a nemzeti oktatási és képzési rendszerekre, valamint olyan egyéb tényezőkre vezethetők vissza, mint például a nemzeti munkaerő-paci jellemzők és a kulturális tényezők.

A legfrissebb 2021-es adatok szerint az EU-ban a formális oktatásban részt vevő 15-29 év közötti fiatalok 23 százaléka foglalkoztatott is volt, 3 százalékuk pedig állást keresett, úgy hogy már alkalmas volt munkára (tehát munkanélküli volt). A teljes csoportnak a többsége, egészen pontosan 73 százaléka viszont a munkaerőpiacon kívül helyezkedett el, azaz sem foglalkoztatott, sem munkanélküli nem volt (tehát csak tanult) – derült ki az Eurostat adataiból.

A magyar fiatalok inkább nemet mondanak a munkára

A statisztikát elemezve kiderül, az EU-tagállamok közül 2021-ben Hollandiában volt a legmagasabb azoknak a 15–29 éves tanulóknak és szakmunkástanulóknak az aránya, akik még az oktatás során dolgoztak (70%), ezt követi Dánia (49%) és Németország (42%).

Ahogy azonban a számokat nézzük, az EU-s lista másik oldalán egészen más kép rajzolódik ki. A sereghajtó Romániában például mindössze a 15-29 év közötti diákok 2 százaléka dolgozik. Szlovákiában ez az arány 4,2 százalék, míg Bulgáriában 5,3. Nem sokkal jobb a helyzet Magyarországon sem, hazánk ugyanis az összesített lista 4. legrosszabb helyén végzett. Itthon ugyanis

csupán a 15-29 év közötti diákok 5,4 százaléka volt foglalkoztatva 2021-ben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez azt jelenti, hogy 100 tanulóból mindössze alig többen, mint öten vállalnak valamilyen munkát tanulmányaik során. A kontraszt tehát brutális, Hollandiában például ugyanennél az analógiánál maradva, 10 diákból 70 (!) dolgozik tanulmányai mellett. De Dániában is majd 50-en, Franciaországban pedig közel 40-en.

Némi öröm az ürümben, hogy a munkanélküliek száma viszont Magyarországon, Bulgáriában, Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban rendkívül alacsonynak mondható ebben a korosztályban (egyik helyen sem éri el a 2 százalékot). Ehhez képest viszont Svédországban 14,2 százalékos ez az arány, míg Finnországban 8,6, Hollandiában 7,2, Spanyolországban pedig 5,7.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?