18 °C Budapest
Group of young friends having fun in an informal atmosphere.

Soha nem látott változás a magyar munkahelyeken: 5 nap helyett inkább ennyi munka lesz

2022. augusztus 21. 10:05

Számos európai ország és néhány vállalat már aktívan bevezette a 4 napos munkahetet, mint egy kísérletet. Egy friss kutatásban most azt vizgsálták, mennyire állnak készen erre a váltásra a magyar munkaadók .

A kérdőívet kitöltő munkaadók 71%-a nem tartja valószínűnek a 4 napos munkahét bevezetését Magyarországon. Ugyanakkor, 28,9% valósnak véli az ötlet bevezetését országunkban. 38,3% — egy kísérletként kész meggondolni a 4 napos munkahétre való átállást. Itt a belső folyamatok átalakításáról van szó úgy, hogy a vállalat által biztosított termék vagy szolgáltatás változtatás nélkül elérhető legyen a felhasználó számára. 61,7% egyáltalán nem hajlandó kísérletezni az újítással – írja közleményében a Jooble.

Az átváltás lehetséges perspektívái, összefüggésben a fizetéssel

A válaszadók 79,6%-a a négynapos munkahétre való átváltás lehetséges perspektívái között első helyen az alkalmazottaik több szabadidejét látják a személyes ügyeik intézésében. Azon kívül, a munkaadók megjegyezték, hogy ezzel segítik az alkalmazottaik lojalitását a vállalathoz, gyorsabban megoldhatók a munkahelyi ügyek és növelhető az önfegyelem, csökkennek az irodai kiadások, például a villamos energiára és a papírra szánt költségek, kevesebb óraszámban optimalizálhatók az üzleti folyamat. A válaszadók 89,8%-a nem változtatna a fizetésen, amennyiben csökkenne a munkaórák száma. 10,2% viszont a fizetést ennek megfelelően szeretné csökkenteni.

Lehetséges akadályok

Azok a munkaadók, akik kísérleti jelleggel sem szeretnék bevezetni a 4 napos munkahetet - 61,7%-, azzal indokolták válaszukat, hogy a cégük tevékenysége nem felel meg ennek a munkavégzésnek, csökkenne a vállalat bevétele, lassulnának a különböző folyamatok, csökkenne az alkalmazottak munkája feletti ellenőrzés. A felmérésti 2022. június 1 — augusztus 1. között készítették 128 magyar munkaadó részvételével.  A kérdőívét a gyártás, kiskereskedelem, építőipar, szálloda- és vendéglátóipar, az IT, az oktatás, az egészségügy,  a közszféra, az agráripar, a logisztika és egyéb területek munkaadói töltötték ki. A válaszadók 64,1%-a 25 alkalmazottal dolgozik együtt, 13,3%-uk 26 és 50 közötti munkatárssal rendelkezik, 6,3% — 50-től 99 kollégával, a válaszadók 4,7% — 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztat, 4,7% munkaadó — 500-tól 1000 munkavállalóval, 7% pedig több mint 1000 alkalmazottal rendelkezik. A felmérés anonim módon, egy 7 kérdésből álló feleletválasztós kérdőívből, valamint saját válaszból tevődött össze. A statisztikai hiba nem haladta meg a 6%-ot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?