10 °C Budapest
Group of young friends having fun in an informal atmosphere.

Soha nem látott változás a magyar munkahelyeken: 5 nap helyett inkább ennyi munka lesz

2022. augusztus 21. 10:05

Számos európai ország és néhány vállalat már aktívan bevezette a 4 napos munkahetet, mint egy kísérletet. Egy friss kutatásban most azt vizgsálták, mennyire állnak készen erre a váltásra a magyar munkaadók .

A kérdőívet kitöltő munkaadók 71%-a nem tartja valószínűnek a 4 napos munkahét bevezetését Magyarországon. Ugyanakkor, 28,9% valósnak véli az ötlet bevezetését országunkban. 38,3% — egy kísérletként kész meggondolni a 4 napos munkahétre való átállást. Itt a belső folyamatok átalakításáról van szó úgy, hogy a vállalat által biztosított termék vagy szolgáltatás változtatás nélkül elérhető legyen a felhasználó számára. 61,7% egyáltalán nem hajlandó kísérletezni az újítással – írja közleményében a Jooble.

Az átváltás lehetséges perspektívái, összefüggésben a fizetéssel

A válaszadók 79,6%-a a négynapos munkahétre való átváltás lehetséges perspektívái között első helyen az alkalmazottaik több szabadidejét látják a személyes ügyeik intézésében. Azon kívül, a munkaadók megjegyezték, hogy ezzel segítik az alkalmazottaik lojalitását a vállalathoz, gyorsabban megoldhatók a munkahelyi ügyek és növelhető az önfegyelem, csökkennek az irodai kiadások, például a villamos energiára és a papírra szánt költségek, kevesebb óraszámban optimalizálhatók az üzleti folyamat. A válaszadók 89,8%-a nem változtatna a fizetésen, amennyiben csökkenne a munkaórák száma. 10,2% viszont a fizetést ennek megfelelően szeretné csökkenteni.

Lehetséges akadályok

Azok a munkaadók, akik kísérleti jelleggel sem szeretnék bevezetni a 4 napos munkahetet - 61,7%-, azzal indokolták válaszukat, hogy a cégük tevékenysége nem felel meg ennek a munkavégzésnek, csökkenne a vállalat bevétele, lassulnának a különböző folyamatok, csökkenne az alkalmazottak munkája feletti ellenőrzés. A felmérésti 2022. június 1 — augusztus 1. között készítették 128 magyar munkaadó részvételével.  A kérdőívét a gyártás, kiskereskedelem, építőipar, szálloda- és vendéglátóipar, az IT, az oktatás, az egészségügy,  a közszféra, az agráripar, a logisztika és egyéb területek munkaadói töltötték ki. A válaszadók 64,1%-a 25 alkalmazottal dolgozik együtt, 13,3%-uk 26 és 50 közötti munkatárssal rendelkezik, 6,3% — 50-től 99 kollégával, a válaszadók 4,7% — 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztat, 4,7% munkaadó — 500-tól 1000 munkavállalóval, 7% pedig több mint 1000 alkalmazottal rendelkezik. A felmérés anonim módon, egy 7 kérdésből álló feleletválasztós kérdőívből, valamint saját válaszból tevődött össze. A statisztikai hiba nem haladta meg a 6%-ot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm