13 °C Budapest
Young casual entrepreneur sitting on a desk in his art nouveau office and reading a document. Hes illuminated by artificial lamps around him.

Itt a megoldás az égető hazai munkaerőhiányra: erre eddig még tényleg senki sem gondolt?

2022. június 22. 22:02

A külföldön tanuló magyar fiatalok lehetnek a megoldás az egyre növekvő szakértői munkaerőhiányra Magyarországon egy új magyar startup szerint, amelynek alapítói maguk is külföldön tanultak, a külföldön megszerzett tudást hozná haza és integrálná a magyar munkaerőpiacon. A vállakozás nem csak ismerteti a magyarországi munkalehetőségeket a külföldön tanuló magyar diákoknak, hanem hatékonyan köti össze a kvalifikált munkaerőt kereső magyarországi cégekkel.

A KSH legfrissebb adatai alapján Magyarországon 86 000 betöltetlen munkahely volt 2022 első negyedévében ami 39%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A növekvő munkaerőhiány kiemelten jelentőssé válik olyan szektorokban, ahol szakképzett munkaerő szükséges. Ennek következtében a toborzási csatornák bővítése és a kiválasztási procedúrák idejének csökkentése került előtérbe a legtöbb vállalatnál.

Ezt mutatja a HR Radar felmérése is, amelyben a 214 szakember a munkaerő-felvételt és -megtartást identifikálta mint a legfontosabb célkitűzést 2022-ben. Erre a problémára próbál alternatív megoldást biztosítani a Hungary Hiring csapata, akik a külföldön tanuló fiatalokra koncentrálnak.

Pazarlás nem élni ezzel a minőségi humán erővel, amelyben annyi lehetőség rejlik. A külföldön tanuló magyar diákok 84%-a hazatérne a tanulmányai után, csak nem tudja milyen lehetőségek várják itthon. Mi ez a híd kívánunk lenni a munkaerőpiac és a fiatal diplomások között.”- fejtette ki Karagich Bálint, a cég egyik ügyvezető igazgatója. “ Hiszünk abban, hogy a külföldön végzett magyar diákok egyedi tudása és ambíciója, páratlan win-win lehetőségeket biztosít a magyar vállalati szféra és a fiatalok számára egyaránt.

Új platformukkal nyerték meg a pénteken megtartott Start Program startup versenyét. A Start Program a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal magyar nyelvű ösztöndíj programja, amely során a csapatok személyre szabott mentorálással és workshopokkal válthatják elképzelésből valósággá az ötletüket. A program végén 19 kezdő vállalkozás mérte össze az ötletét, terveit és tudását, egy egész napos pitch verseny keretein belül, amelyeket egy szakértői zsűri értékelt.

A startup alapja egy viselkedéses adattudományon alapuló munkaerőközvetítő platform, amely gyorsan és egyenesen köti össze legtehetségesebb magyar fiatalokat a magyar munkaerőpiaccal. Az innovatív ajánló rendszer a képességekre helyezi a hangsúlyt, amely elősegíti, hogy a cégek megtalálják a pozícióra legalkalmasabb munkakeresőt, a diplomások pedig a hozzájuk illő pozíciót. A platform felépítése lehetővé teszi, hogy a fiatalok és cégek biztonságos környezetben, reklámok és adathalászat nélkül tudják felvenni a kapcsolatot egymással.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hosszú távú céljaink közé tartozik, hogy ne csak a diplomások, hanem az az évente 26-28 ezer hazatérő tapasztalt magyar munkavállaló is a mi platformunkon keresztül tudjon lehetőségeket találni és elhelyezkedni, hiszen ők is hasonló problémákkal küzdenek, mint a diákok.

 - osztotta meg Pirityi Soma társigazgató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem