14 °C Budapest
Close up of a young family using a smart speaker while having breakfast in the morning

NAV családi adókedvezmény 2022: mennyi a családi adókedvezmény, ki igényelheti?

2022. június 4. 11:57

Magyarországon a családot alapító házasok számtalan könnyítéssel élhetnek, ezek között is a leggyakoribb beszédtémák egyike a NAV családi adókedvezmény 2022 évi mértéke. Mit mond a családi adókedvezmény kalkulátor: mennyi a családi adókedvezmény és kik után, meddig jár a családi adókedvezmény?

Cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk a NAV családi adókedvezmény 2022 évi szabályairól, emellett azt is eláruljuk, hogy a családi adókedvezmény kalkulátor szerint mennyi családi adókedvezmény jár egy, két, három vagy több gyermek/eltartott esetén. A családi adókedvezmény hány éves korig jár, családi adókedvezmény ki veheti igénybe? Mik a családi adókedvezmény feltételei?

Családi adókedvezmény ki veheti igénybe?

A családi adókedvezmény egy olyan anyagi könnyítés, amelyet az eltartottak után vehetnek igénybe az eltartók – ennek a leggyakoribb formája az, amikor a magyar dolgozók a gyermekeik után kérelmezik az adókedvezményt. A családi adókedvezmény szempontjából a gyermekek (eltartottak) száma és életkora a mérvadó – értelemszerűen minél több gyermeke van egy magyar családnak, annál nagyobb családi adókedvezmény jár a részükre.

A családi adókedvezmény kalkulátor meghatározza, hogy ilyenkor mindig az adózó összevont adóalapja csökken, ami az SZJA (15%) mellett a TB-járulék (18,5%) rovására is levonható – így akár teljes adómentességet is élvezhetnek a szülők. Magyarán tehát: a családi adókedvezmény lényege, hogy a bruttó és nettó bérünk közötti különbség, az adó alapja a gyermekeink, eltartottjaink száma alapján csökken, vagyis: minél több gyermekünk van, annál magasabb lesz a nettó fizetésünk a gyermekek számával egyenes arányban.

Jogosult a családi adókedvezmény megigénylésére a gyermekre való tekintettel: a családi pótlékra is jogosult magánszemély és a vele egy háztartásban élő, arra nem jogosult házastársa; a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa. Jogosult lehet a családi pótlékra egy gyermek a saját jogán, illetve rokkantsági járadékban részesülő személy is.

Kik lehetnek eltartottak a családi adókedvezmény szempontjából?

A családi adókedvezmény mindig az eltartott személy(ek) után jár. A kedvezményezett eltartottak közé tartoznak a család gyermekei, a minimum 91 napos magzat a várandósság időszaka alatt, az a személy, aki saját jogán jogosult a családi pótlékra, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is ide tartozik. A családi adókedvezmény összege mindig az eltartottak száma alapján kerül kiszámolásra – nem csak kisgyermekre vehető fel a családi adókedvezmény, jár arra is, aki a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető személyekre.

Mik a családi adókedvezmény feltételei?

A családi pótlék igénylés alapvető feltétele, hogy az eltartónak legyen SZJA-köteles jövedelme és álljon fenn a családi pótlékre való jogosultsága (ne keverjük össze az adókedvezményt a családi pótlékkal – utóbbi egy alanyi jogon járó, fix összegű támogatás, míg az adókedvezmény a jövedelem függvényében változik).

A családi adókedvezmény igénylése mindemellett más feltételekhez is kötött, ilyen például, hogy a jogosultnak az adóbevallásához írásbeli nyilatkozatot kell mellékelnie (ez tartalmazza a jogosultság jogcímét és opcionálisan a családi adókedvezmény megosztását, közös érvényesítését). A családi adókedvezmény már a munkáltató irányában megtett adóelőleg-nyilatkozattal is intézhető vagy az év végén az adóbevallásban érvényesíthető. Az adóelőleg-nyilatkozat a soron következő havi bérkifizetést megelőzően bármikor megtehető, azonban év közben visszamenőlegesen a családi adókedvezmény nem érvényesíthető, csak az év végén, az adóbevallás elkészítésénél.

Fontos, hogy a családi adókedvezmény igénylését mindig időben intézzük a munkáltatónknál – a családi adókedvezmény 2022 évében is egy formanyomtatványon nyújtható be, ennek köszönhetően a bérszámfejtésen intézkednek az alkalmazottak, hogy a családi adókedvezménnyel emelt nettó fizetésünket kapjuk kézhez.

Családi adókedvezmény kalkulátor 2022

Nézzük, hogyan alakul a családi adókedvezmény mértéke az eltartott gyerekek száma szerint!

Mennyi a családi adókedvezmény 1 gyerek után?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Az adóalap kedvezmény: 66.670 Ft
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta: 10.000 Ft

Mennyi a családi adókedvezmény 2 gyerek után?

  • Az adóalap kedvezmény: 266.660 Ft
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta: 20.000x2=40.000 Ft

Mennyi a családi adókedvezmény 3 gyerek után?

  • Az adóalap kedvezmény: 660.000 Ft
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta legalább 3 eltartott esetén, a továbbiakban egységesen 33.000 Ft/hó/kedvezményezett eltartott. 33.000x3=99.000 Ft

Mennyi a családi adókedvezmény 4 gyerek után?

  • Az adóalap kedvezmény: 880.000 Ft
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta: 33.000x4=132.000 Ft
  • 2020 július 1 óta a négy- vagy többgyerekes anyák teljes SZJA-mentességet élvezhetnek.

Mennyi a családi adókedvezmény 5 gyerek után?

  • Az adóalap kedvezmény: 1.100.000 Ft
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta: 33.000x5=165.000 Ft

A családi adókedvezmény megosztása

Fontos kiemelnünk, hogy a fentiekben megállapított maximális családi adókedvezmények csupán kedvezmények – a jövedelemadó és járulékok összegének akár teljes elengedésén felül nem kapunk az állammtól extra jövedelmet akkor sem, ha ez a gyermekek száma alapján járna nekünk (tehát: hiába járna nekünk 3 gyermekre 99 ezer forint, ha a járulékaink összege csak 60 ezer, akkor annyit engednek el). Hogy az ilyen problémákat az állam orvosolja, a két szülő meg is oszthatja a családi adókedvezményt, hogy az elengedett adó a lehető legjobban hasznosulhasson. Ehhez mindkét jogosult szülőnek intézkednie kell a munkahelyén.

Hány éves korig jár a családi adókedvezmény?

Gyakori kérdés, hogy a családi adókedvezmény meddig jár hány éves korig vehető igénybe a gyerekek és más eltartottak után, hiszen a családi adókedvezmény feltételek számos esetben nehezen értelmezhetőek. A családi adókedvezmény legkorábban a magzat 91 napos korától jár - ehhez kell orvosi terhesgondozási igazolás.

A családi adókedvezmény általánosságban a gyermek 16 éves koráig tart mindenképpen, illetve mindez meghosszabbodik akkor, ha a gyermek nappali tagozaton köznevelési intézménybe jár (középiskola, szakiskola stb.). Az érettségi megszerzésével a családi adókedvezmény az adott gyermekre megszűnik. Ha az ennél idősebb gyermeknek van fiatalabb testvére, aki a családi adókedvezmény szempontjából kedvezményezett, akkor azonban továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért, kisebb kedvezményekre.

A családi adókedvezmény visszaigénylése egyösszegben / visszamenőleg történő kiváltása

Azt is érdemes tudnunk a könnyítésről, hogy nem csak havonta vehetjük fel, magasabb nettó fizetés formájában, hanem a családi adókedvezmény egyösszegben, májusban is kikérhető, egy nagy visszatérítés formájában. Ha bármilyen okból kifolyólag nem igényeltük korábban, a családi adókedvezmény utólag is kikérhető, 5 évre visszamenőlegesen – azonban ez az akkori fizetésünkre, adóalapunkra érvényes, tehát nem nő a fizetésemelésünkkel utólag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem