9 °C Budapest
Large group of unrecognizable business people waiting for a job interview. Focus is on man with blue clipboard.

Óriási kirúgási hullám söpört végig az országon: innen bocsátották el a legtöbb magyar dolgozót

2022. március 4. 11:05

Ugyan folyamatosan csökken a munkanélküliek száma Magyarországon, még mindig sokan vannak, akik nem tudnak elhelyezkedni - ennek számos oka lehet: családi, szociális, de akár földrajzi is. A statisztikai hivatal rendszeresen gyűjti és közzé is teszi adatait az elhelyezkedni nem tudókról, nem szándékozókról, így tudhatjuk például azt is, mi volt az előző foglalkozásuk, a nemzetgazdasági ág mely szegmensében tevékenykedtek aktív időszakukban. Különösen sok az olyan munkanélküli, aki korábban a feldolgozóiparban vagy a kereskedelemben dolgozott.

Tulajdonképpen az ország minden régiójában és szinte minden üzleti, gazdasági szegmensében munkaerőhiány van, ugyanakkor van egy komoly réteg, akit sehogy sem lehet integrálni a munkaerőpiacra: a munkanélküliek száma 2022 januárjában 201 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2% volt. Ez azonban már egy komoly fejlődés eredménye, az inaktivitási arány a 2009-es 36,6%-os szintről csökkent 2020-ra 24,9 százalékra.

2021-ben a munkanélküliek száma 195,7 ezer fő volt, 4 ezerrel több férfi nem tudott, vagy nem akart dolgozni, mint nő. És aki szeretne elhelyezkedni, az átlagosan 9 hónap alatt talál munkát – ami egy szörnyen rossz szám, tekintve hogy rengeteg cég számol be arról, további növekedésének egyetlen gátja az emberhiány.

A statisztikai hivatal számos egyéb adatot is gyűjt róluk, többek között azt is tudni lehet, hogy mielőtt ebbe a helyzetbe kerültek, mi volt a foglalkozásuk, mely nemzetgazdasági ágban dolgoztak.

Korábban az ipari szektorban dolgozó, most munka nélkül élők száma összesen 54 600 fő volt 2021-ben, legnagyobb arányban korábban a feldolgozóiparban tevékenykedtek: 37 500-an. Korábban az építőiparban dolgozó inaktívak 14 900-an voltak 2021-ben.

Ha a szolgáltatásokat nézzük, azt látjuk, hogy összesen 94 100 inaktív korábban itt dolgozott, jellemzően a kereskedelemben, illetve a közigazgatásban . Ezeket a számokat azért is érdemes vizsgálni, mert pontosabb képet kaphatunk általuk a hazai munkanélküliekről, azaz hogy melyek azok a szakmák, ahol nagy a veszélye annak, hogy az abban tevékenykedők elveszítik az állásukat.

Ha az előző foglalkozás főcsoportja szerint nézzük, akkor az látszik, hogy a korábban szellemi munkát végzők jelenleg munkanélküliek sokkal kevesebben vannak (33 ezer fő), mint a korábban fizikai munkát végzők (126 800 fő). Még egy érdekesség kirajzolódik: ez a második grafika a 2020-as adatokat összesíti, a pandémia első hullámainak időszakát, és jól látszik, hogy bizonyos szektorokban a korábbi évek átlagaihoz képest nagyon megugrott az inaktívak aránya.

Ilyen szektor a ’kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások’: itt a 2019-es 19 200 fős szám emelkedett meg 31 800-ra, de ugyanilyen nagy ugrást látni az építőiparban és a gépkezelőknél is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szellemi és fizikai munkaköröket összehasonlítva jól látszik, hogy a fehérgallérosok munkahelye a koronavírus első évében sokkal nagyobb biztonságban volt, mint a kékgallérosoké.

Tuti nem fog emelkedni a munkanélküli ellátás

A magyar munkanélküli ellátás nemcsak rövid ideig jár, hanem a legkevesebb kompenzációk között is van: nincs még egy fejlett ország, ahol ennyire kevés ideig járna a munkanélküli ellátás. Egy átlagbért kereső magyar a munkáját elveszítve a nettó bérének csupán 42 százalékát kapja meg munkanélküli ellátásként - számolt be korábban a g7. Ez azonban jó eséllyel nem fog változni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az utóbbi évek egyik legfontosabb fundamentális változása a munkaalapú társadalom rendszere. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító eseményén kiemelte, hogy továbbra is családi pótlék helyett a családi adókedvezményre, a munkanélküli segély helyett a munkáért kapott pénzre helyezik a hangsúlyt. Ezért semmilyen engedményt nem akarnak tenni egy szociális gazdaságpolitika irányába. Hozzátette:

Ez kommunisztikus, egy ilyen rendszerben, a szocializmus idejében tönkretették a gazdaságot. Én abban hiszek, hogy a magántulajdonnak kultúrateremtő ereje van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem