32 °C Budapest
Large group of unrecognizable business people waiting for a job interview. Focus is on man with blue clipboard.

Óriási kirúgási hullám söpört végig az országon: innen bocsátották el a legtöbb magyar dolgozót

2022. március 4. 11:05

Ugyan folyamatosan csökken a munkanélküliek száma Magyarországon, még mindig sokan vannak, akik nem tudnak elhelyezkedni - ennek számos oka lehet: családi, szociális, de akár földrajzi is. A statisztikai hivatal rendszeresen gyűjti és közzé is teszi adatait az elhelyezkedni nem tudókról, nem szándékozókról, így tudhatjuk például azt is, mi volt az előző foglalkozásuk, a nemzetgazdasági ág mely szegmensében tevékenykedtek aktív időszakukban. Különösen sok az olyan munkanélküli, aki korábban a feldolgozóiparban vagy a kereskedelemben dolgozott.

Tulajdonképpen az ország minden régiójában és szinte minden üzleti, gazdasági szegmensében munkaerőhiány van, ugyanakkor van egy komoly réteg, akit sehogy sem lehet integrálni a munkaerőpiacra: a munkanélküliek száma 2022 januárjában 201 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2% volt. Ez azonban már egy komoly fejlődés eredménye, az inaktivitási arány a 2009-es 36,6%-os szintről csökkent 2020-ra 24,9 százalékra.

2021-ben a munkanélküliek száma 195,7 ezer fő volt, 4 ezerrel több férfi nem tudott, vagy nem akart dolgozni, mint nő. És aki szeretne elhelyezkedni, az átlagosan 9 hónap alatt talál munkát – ami egy szörnyen rossz szám, tekintve hogy rengeteg cég számol be arról, további növekedésének egyetlen gátja az emberhiány.

A statisztikai hivatal számos egyéb adatot is gyűjt róluk, többek között azt is tudni lehet, hogy mielőtt ebbe a helyzetbe kerültek, mi volt a foglalkozásuk, mely nemzetgazdasági ágban dolgoztak.

Korábban az ipari szektorban dolgozó, most munka nélkül élők száma összesen 54 600 fő volt 2021-ben, legnagyobb arányban korábban a feldolgozóiparban tevékenykedtek: 37 500-an. Korábban az építőiparban dolgozó inaktívak 14 900-an voltak 2021-ben.

Ha a szolgáltatásokat nézzük, azt látjuk, hogy összesen 94 100 inaktív korábban itt dolgozott, jellemzően a kereskedelemben, illetve a közigazgatásban . Ezeket a számokat azért is érdemes vizsgálni, mert pontosabb képet kaphatunk általuk a hazai munkanélküliekről, azaz hogy melyek azok a szakmák, ahol nagy a veszélye annak, hogy az abban tevékenykedők elveszítik az állásukat.

Ha az előző foglalkozás főcsoportja szerint nézzük, akkor az látszik, hogy a korábban szellemi munkát végzők jelenleg munkanélküliek sokkal kevesebben vannak (33 ezer fő), mint a korábban fizikai munkát végzők (126 800 fő). Még egy érdekesség kirajzolódik: ez a második grafika a 2020-as adatokat összesíti, a pandémia első hullámainak időszakát, és jól látszik, hogy bizonyos szektorokban a korábbi évek átlagaihoz képest nagyon megugrott az inaktívak aránya.

Ilyen szektor a ’kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások’: itt a 2019-es 19 200 fős szám emelkedett meg 31 800-ra, de ugyanilyen nagy ugrást látni az építőiparban és a gépkezelőknél is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szellemi és fizikai munkaköröket összehasonlítva jól látszik, hogy a fehérgallérosok munkahelye a koronavírus első évében sokkal nagyobb biztonságban volt, mint a kékgallérosoké.

Tuti nem fog emelkedni a munkanélküli ellátás

A magyar munkanélküli ellátás nemcsak rövid ideig jár, hanem a legkevesebb kompenzációk között is van: nincs még egy fejlett ország, ahol ennyire kevés ideig járna a munkanélküli ellátás. Egy átlagbért kereső magyar a munkáját elveszítve a nettó bérének csupán 42 százalékát kapja meg munkanélküli ellátásként - számolt be korábban a g7. Ez azonban jó eséllyel nem fog változni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az utóbbi évek egyik legfontosabb fundamentális változása a munkaalapú társadalom rendszere. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító eseményén kiemelte, hogy továbbra is családi pótlék helyett a családi adókedvezményre, a munkanélküli segély helyett a munkáért kapott pénzre helyezik a hangsúlyt. Ezért semmilyen engedményt nem akarnak tenni egy szociális gazdaságpolitika irányába. Hozzátette:

Ez kommunisztikus, egy ilyen rendszerben, a szocializmus idejében tönkretették a gazdaságot. Én abban hiszek, hogy a magántulajdonnak kultúrateremtő ereje van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?