6 °C Budapest
Large group of unrecognizable business people waiting for a job interview. Focus is on man with blue clipboard.

Óriási kirúgási hullám söpört végig az országon: innen bocsátották el a legtöbb magyar dolgozót

2022. március 4. 11:05

Ugyan folyamatosan csökken a munkanélküliek száma Magyarországon, még mindig sokan vannak, akik nem tudnak elhelyezkedni - ennek számos oka lehet: családi, szociális, de akár földrajzi is. A statisztikai hivatal rendszeresen gyűjti és közzé is teszi adatait az elhelyezkedni nem tudókról, nem szándékozókról, így tudhatjuk például azt is, mi volt az előző foglalkozásuk, a nemzetgazdasági ág mely szegmensében tevékenykedtek aktív időszakukban. Különösen sok az olyan munkanélküli, aki korábban a feldolgozóiparban vagy a kereskedelemben dolgozott.

Tulajdonképpen az ország minden régiójában és szinte minden üzleti, gazdasági szegmensében munkaerőhiány van, ugyanakkor van egy komoly réteg, akit sehogy sem lehet integrálni a munkaerőpiacra: a munkanélküliek száma 2022 januárjában 201 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2% volt. Ez azonban már egy komoly fejlődés eredménye, az inaktivitási arány a 2009-es 36,6%-os szintről csökkent 2020-ra 24,9 százalékra.

2021-ben a munkanélküliek száma 195,7 ezer fő volt, 4 ezerrel több férfi nem tudott, vagy nem akart dolgozni, mint nő. És aki szeretne elhelyezkedni, az átlagosan 9 hónap alatt talál munkát – ami egy szörnyen rossz szám, tekintve hogy rengeteg cég számol be arról, további növekedésének egyetlen gátja az emberhiány.

A statisztikai hivatal számos egyéb adatot is gyűjt róluk, többek között azt is tudni lehet, hogy mielőtt ebbe a helyzetbe kerültek, mi volt a foglalkozásuk, mely nemzetgazdasági ágban dolgoztak.

Korábban az ipari szektorban dolgozó, most munka nélkül élők száma összesen 54 600 fő volt 2021-ben, legnagyobb arányban korábban a feldolgozóiparban tevékenykedtek: 37 500-an. Korábban az építőiparban dolgozó inaktívak 14 900-an voltak 2021-ben.

Ha a szolgáltatásokat nézzük, azt látjuk, hogy összesen 94 100 inaktív korábban itt dolgozott, jellemzően a kereskedelemben, illetve a közigazgatásban . Ezeket a számokat azért is érdemes vizsgálni, mert pontosabb képet kaphatunk általuk a hazai munkanélküliekről, azaz hogy melyek azok a szakmák, ahol nagy a veszélye annak, hogy az abban tevékenykedők elveszítik az állásukat.

Ha az előző foglalkozás főcsoportja szerint nézzük, akkor az látszik, hogy a korábban szellemi munkát végzők jelenleg munkanélküliek sokkal kevesebben vannak (33 ezer fő), mint a korábban fizikai munkát végzők (126 800 fő). Még egy érdekesség kirajzolódik: ez a második grafika a 2020-as adatokat összesíti, a pandémia első hullámainak időszakát, és jól látszik, hogy bizonyos szektorokban a korábbi évek átlagaihoz képest nagyon megugrott az inaktívak aránya.

Ilyen szektor a ’kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások’: itt a 2019-es 19 200 fős szám emelkedett meg 31 800-ra, de ugyanilyen nagy ugrást látni az építőiparban és a gépkezelőknél is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szellemi és fizikai munkaköröket összehasonlítva jól látszik, hogy a fehérgallérosok munkahelye a koronavírus első évében sokkal nagyobb biztonságban volt, mint a kékgallérosoké.

Tuti nem fog emelkedni a munkanélküli ellátás

A magyar munkanélküli ellátás nemcsak rövid ideig jár, hanem a legkevesebb kompenzációk között is van: nincs még egy fejlett ország, ahol ennyire kevés ideig járna a munkanélküli ellátás. Egy átlagbért kereső magyar a munkáját elveszítve a nettó bérének csupán 42 százalékát kapja meg munkanélküli ellátásként - számolt be korábban a g7. Ez azonban jó eséllyel nem fog változni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az utóbbi évek egyik legfontosabb fundamentális változása a munkaalapú társadalom rendszere. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító eseményén kiemelte, hogy továbbra is családi pótlék helyett a családi adókedvezményre, a munkanélküli segély helyett a munkáért kapott pénzre helyezik a hangsúlyt. Ezért semmilyen engedményt nem akarnak tenni egy szociális gazdaságpolitika irányába. Hozzátette:

Ez kommunisztikus, egy ilyen rendszerben, a szocializmus idejében tönkretették a gazdaságot. Én abban hiszek, hogy a magántulajdonnak kultúrateremtő ereje van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem