16 °C Budapest
4 kínzó kérdés, ami minden állásinterjún előjön: ha így felelsz, biztos a bukás

4 kínzó kérdés, ami minden állásinterjún előjön: ha így felelsz, biztos a bukás

2021. október 7. 16:46

Mindenki arra törekszik, hogy az interjún jól tudja eladni az eddigi munkatapasztalatait, szakmai tudását, valamint személyiségét. Azonban óvatosan a beszélgetéssel, ugyanis a válaszaink többet elárulnak rólunk, mint hinnénk.

Rengetegen követünk el olyan hibákat állásinterjú alatt, amelyek bár nem tudatosak, mégis elszúrják az esélyeinket. A pozíciót nem kapjuk meg, pedig mi úgy éreztük, hogy szuperül ment a beszélgetés, minden kérdésre válaszoltunk, és az interjúztatóval is jól kijöttünk, így értetlenül állunk a bukás előtt.

De milyen hibákat vétünk észrevétlenül? Erről ír a Huffpost, ahol különböző szakértőket kérdeztek meg a legtöbbször előforduló rossz válaszokról, amelyek szinte azonnal kizárják a jelentkezőt.

Mi volt a feladatunk az előző pozíciónkban?

Vezetői pozícióban különösen fontos, hogy a jelentkező képes legyen elismerni a valós érdemeit, hiszen az interjúztató szereti látni, hogy az interjúalany őszinte és képes az együttműködésre. Ennél a kérdésnél fontos az egyensúly, tehát ha valami tényleg a mi érdemünk volt, azt emeljük ki.

Gyakran értékeljük fel az előző munkahelyen elért eredményeinket, feladatainkat és felelősségünket azért, hogy ezzel hangsúlyozzuk azt, hogy mennyi mindent csináltunk.

- mondta Jocelyn S. Lai a Duolingo HR főnöke, aki hozzátette, hogy gyorsan kideríthető az, hogy mihez is volt közünk az előző munkahelyen, így nem éri meg ferdíteni.

Miért jelentkeztél az állásra?

Nagy hiba az is, ha az interjún elmondjuk, azért jelentkeztünk az állásra, mert szükségünk van a pénzre, munkára. Természetesen az emberek többsége ezért jelentkezik munkahelyekre, azonban ha ezt őszintén elmondjuk az első pillanatban, ez azt sugallja, hogy nem érdekel minket sem a cég, sem a pozíció. Ez a kétségbeesés vezethet minket oda is, hogy rengeteg munkahelyre jelentkezünk egyszerre, így amikor behívnak minket interjúra, nem tudjuk, hogy kivel beszélünk.

Azok a kérdések, hogy mi az adott pozíció, mivel foglalkozik a cég nem csak az érdektelenséget mutatják, de azt is, hogy a jelentkező lusta volt előzőleg ezekre megkeresni a választ önállóan. Ráadásul ezek az alanyok gyakran nem tudjá, hogy mit keresnek, milyen munka érdekelné őket.

-tette hozzá Ana Laura Falcon, karrier stratéga, aki több éves HR tapasztalattal is rendelkezik. Bár állásinterjún gyakran hangzanak el nyitott, személyes kérdések, azért itt is nagyjából megvan, hogy mit vár válaszként az interjúztató. Amikor a jövőbeli terveinkről kérdeznek, akkor sem mindegy, hogy milyen választ adunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hol képzeljük el magunkat 5 év távlatában?

Ha a hosszútávú terveinkre vonatkozó kérdésre a válaszunk nem kapcsolódik sem a pozícióhoz, sem a munkahelyhez, úgy elúszik annak a lehetősége is, hogy igazoljuk az önéletrajzunkban feltüntetett tapasztalatot, célokat és szaktudást, ezt emelte ki Sarah Johnston is, a Job Search Journey vezetője, aki hozzátette, hogy érdemes a válaszainkat a pozícióhoz igazítani.

Miért gondolkodunk a munkahelyváltáson?

Sokszor telhet jó hangulatban az állásinterjú, ne feledjük azonban, hogy az interjúztató nem a barátunk, így mindig fogalmazzunk lényegretörően. Rossz lépés az is, ha elmondjuk, hogy azért szeretnénk munkahelyet váltani, mert gondunk volt a főnökünkkel.

Gyakran a jelentkezőnek nincs lehetősége arra, hogy beszéljen az előző munkahelyen elszenvedett sérelmeiről, így gyakran belefeledkeznek a mondandójukba, és az interjúztatónak mondják ezt el.

-tette hozzá Lai, aki elmondta, hogy ezzel a gyakorlattal nem csak az interjúztatót riasztjuk el, hanem másról kezdünk el beszélni, így a figyelem is elterelődik rólunk.

Rengeteg hasznos tippet kaphatunk arra is, hogy hogyan jelenjünk meg egy állásinterjún, azonban jelenleg az online térbe költözött az álláskeresés, és interjúztatás. A hibák online is megtalálnak bennünket, hiszen itt csak a beszédkészségünkre támaszkodhatunk, így érdemes felkészültnek lenni. Arra, hogy hogyan lehetsz te is az online interjúk királya mi is kerestük a választ korábbi cikkünkben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?