Súlyos tévhitek dőltek meg a távmunkáról: kezdenek fogyni a munkáltatói ellenérvek

Súlyos tévhitek dőltek meg a távmunkáról: kezdenek fogyni a munkáltatói ellenérvek

2021. szeptember 10. 16:49

A járvány alatt a távmunka lett az új normális, a hibrid munkavégzéssel pedig új dolgokhoz is adaptálódnunk kell. Azonban sok téves elmélet kering a távmunkáról, amelyeket most kutatások cáfolnak.

A távmunkát, valamint a hibrid munkavégzést rengeteg elmélet övezi. Elég hatékonyak a dolgozók otthonról is? Rossz hatással lenne az elköteleződésre az otthoni munkavégzés? A válasz röviden: nem!

A Huffpost cikkében ugyanis több távmunka tévhitre is rácáfoltak, többek között arra, hogy

az irodai munka jobb, hiszen a véletlenszerű beszélgetések új ötleteket, együttműködést generálhatnak.

Bár a munkáltatók jobban szeretnék, hogy a dolgozóik az irodából dolgozzanak, hiszen ezzel is ösztönözték a kollégák közötti interakciókat, ami fontos lehet az innovációhoz. Ezt a véleményt vallotta Jamie Dimon is, a JPMorgan Chase vezérigazgatója is, akinek elmondása szerint:

a távmunka megszünteti a spontán tanulás lehetőségét és akadályozza a kreatív folyamatokat, mert kevesebb a kapcsolat a kollégák és az ügyfelek között.

Ez az állítás azonban hamis, hiszen két kutató megfigyelte, hogy az egybenyitott irodai terek nem feltétlenül jelentik azt, hogy a munkatársak többet beszélgetnek egymással. Kiderült ugyanis, hogy az irodai dolgozók zöme nem tekinti munkatársa fizikai jelenlétét automatikus meghívásnak arra, hogy beszélgessenek. Míg a nyitott irodai tér kialakításának fő célja az, hogy elősegítse a dolgozók közti kötetlen kommunikációt, úgy tűnik mégis gátolja azt.

Egy nyitott irodában látjuk, ha valaki dolgozik, és ezt tiszteletben tartjuk, nem akarjuk félbe szakítani

- mutatott rá Ethan Bernstein és Ben Waber, kutatók.

A távmunka egyik nagy előnye továbbá, hogy a nyitott iroda nem mindenkinek jelent biztonságos közeget. A Gender, Work and Organization folyóirat 2017-ben megjelent tanulmányában egy kutatás eredményéről számoltak be, ahol ezer brit kormányzati alkalmazottat követtek nyomon. Sokan kényelmetlenül érezték magukat, főleg a nők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy 2020-as felmérésben a 14 résztvevő ország 7487 munkavállalóinak 68 százaléka mondta ugyanis azt, hogy a távmunka miatt nagyobb az elköteleződésük a jelenlegi munkahelyük iránt, ráadásul a nők közül is többen mondták, hogy felmondanának, ha nem lenne lehetőségük a távmunkára. A távmunka egyik hátránya viszont az, hogy az új dolgozók kirekesztettnek érezhetik magukat, ez azonban orvosolhatja a főnök, valamint a proaktív személyes kommunikáció kialakítása.

Azt a tévhitet, miszerint az otthonról dolgozók nem dolgoznak olyan keményen, mint az irodai alkalmazottak, szintén megcáfolták. A távmunkában lévő dolgozók rémálma a mikormenedzsment, aki felteszi a kérdést:

Ha nem látom őket dolgozni, akkor tényleg dolgoznak?

A kutatások azonban kimutatták, hogy a termelékenység nem csökkent a távmunka során, és ezt a világjárvány is alátámasztotta. A Mercer tanácsadó cég mintegy 800 munkáltató körében végzett felmérése alapján a legtöbb vállalat azt állította, hogy a munkavállalók termelékenysége nem változott, sőt magasabb lett mint a járvány előtt volt, távmunkátül függetlenül.

A távmunka ettől függetlenül még mindig lehet nehéz, főleg ha nem rendelkezünk megfelelő internettel, esetleg a családtagjaink is otthon vannak, miközben mi dolgozunk. A világjárvány elején a Stanford Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy a megkérdezett amerikaiaknak mindössze 65 százaléka rendelkezik gyors, megbízható internettel. A világjárvány elején pedig a szülői munka nyomására több százezer nő kényszerült arra, hogy elhagyja munkahelyét, kiégjen vagy több szünetet kérjen. Fontos azonban felismerni, hogy ezek a tényezők, kihívások nem a távmunkából adódnak, hanem külső tényezőkből.

Hazánkban továbbra is tarol a hibrid munkavégzés, amely a heti 2 nap irodai munkát, és 3 nap távmunkát jelenti. A távmunka egyik legnagyobb kihívása talán a digitális készségek hiánya, hiszen sok munkavállaló nem tud lépést tartani az online értekezletekkel, digitális megosztó felületekkel, amelyről a Pénzcentrum korábbi cikkében írt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.08 14:11
A cikksorozat második részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre köte...
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53