7 °C Budapest
Súlyos tévhitek dőltek meg a távmunkáról: kezdenek fogyni a munkáltatói ellenérvek

Súlyos tévhitek dőltek meg a távmunkáról: kezdenek fogyni a munkáltatói ellenérvek

2021. szeptember 10. 16:49

A járvány alatt a távmunka lett az új normális, a hibrid munkavégzéssel pedig új dolgokhoz is adaptálódnunk kell. Azonban sok téves elmélet kering a távmunkáról, amelyeket most kutatások cáfolnak.

A távmunkát, valamint a hibrid munkavégzést rengeteg elmélet övezi. Elég hatékonyak a dolgozók otthonról is? Rossz hatással lenne az elköteleződésre az otthoni munkavégzés? A válasz röviden: nem!

A Huffpost cikkében ugyanis több távmunka tévhitre is rácáfoltak, többek között arra, hogy

az irodai munka jobb, hiszen a véletlenszerű beszélgetések új ötleteket, együttműködést generálhatnak.

Bár a munkáltatók jobban szeretnék, hogy a dolgozóik az irodából dolgozzanak, hiszen ezzel is ösztönözték a kollégák közötti interakciókat, ami fontos lehet az innovációhoz. Ezt a véleményt vallotta Jamie Dimon is, a JPMorgan Chase vezérigazgatója is, akinek elmondása szerint:

a távmunka megszünteti a spontán tanulás lehetőségét és akadályozza a kreatív folyamatokat, mert kevesebb a kapcsolat a kollégák és az ügyfelek között.

Ez az állítás azonban hamis, hiszen két kutató megfigyelte, hogy az egybenyitott irodai terek nem feltétlenül jelentik azt, hogy a munkatársak többet beszélgetnek egymással. Kiderült ugyanis, hogy az irodai dolgozók zöme nem tekinti munkatársa fizikai jelenlétét automatikus meghívásnak arra, hogy beszélgessenek. Míg a nyitott irodai tér kialakításának fő célja az, hogy elősegítse a dolgozók közti kötetlen kommunikációt, úgy tűnik mégis gátolja azt.

Egy nyitott irodában látjuk, ha valaki dolgozik, és ezt tiszteletben tartjuk, nem akarjuk félbe szakítani

- mutatott rá Ethan Bernstein és Ben Waber, kutatók.

A távmunka egyik nagy előnye továbbá, hogy a nyitott iroda nem mindenkinek jelent biztonságos közeget. A Gender, Work and Organization folyóirat 2017-ben megjelent tanulmányában egy kutatás eredményéről számoltak be, ahol ezer brit kormányzati alkalmazottat követtek nyomon. Sokan kényelmetlenül érezték magukat, főleg a nők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy 2020-as felmérésben a 14 résztvevő ország 7487 munkavállalóinak 68 százaléka mondta ugyanis azt, hogy a távmunka miatt nagyobb az elköteleződésük a jelenlegi munkahelyük iránt, ráadásul a nők közül is többen mondták, hogy felmondanának, ha nem lenne lehetőségük a távmunkára. A távmunka egyik hátránya viszont az, hogy az új dolgozók kirekesztettnek érezhetik magukat, ez azonban orvosolhatja a főnök, valamint a proaktív személyes kommunikáció kialakítása.

Azt a tévhitet, miszerint az otthonról dolgozók nem dolgoznak olyan keményen, mint az irodai alkalmazottak, szintén megcáfolták. A távmunkában lévő dolgozók rémálma a mikormenedzsment, aki felteszi a kérdést:

Ha nem látom őket dolgozni, akkor tényleg dolgoznak?

A kutatások azonban kimutatták, hogy a termelékenység nem csökkent a távmunka során, és ezt a világjárvány is alátámasztotta. A Mercer tanácsadó cég mintegy 800 munkáltató körében végzett felmérése alapján a legtöbb vállalat azt állította, hogy a munkavállalók termelékenysége nem változott, sőt magasabb lett mint a járvány előtt volt, távmunkátül függetlenül.

A távmunka ettől függetlenül még mindig lehet nehéz, főleg ha nem rendelkezünk megfelelő internettel, esetleg a családtagjaink is otthon vannak, miközben mi dolgozunk. A világjárvány elején a Stanford Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy a megkérdezett amerikaiaknak mindössze 65 százaléka rendelkezik gyors, megbízható internettel. A világjárvány elején pedig a szülői munka nyomására több százezer nő kényszerült arra, hogy elhagyja munkahelyét, kiégjen vagy több szünetet kérjen. Fontos azonban felismerni, hogy ezek a tényezők, kihívások nem a távmunkából adódnak, hanem külső tényezőkből.

Hazánkban továbbra is tarol a hibrid munkavégzés, amely a heti 2 nap irodai munkát, és 3 nap távmunkát jelenti. A távmunka egyik legnagyobb kihívása talán a digitális készségek hiánya, hiszen sok munkavállaló nem tud lépést tartani az online értekezletekkel, digitális megosztó felületekkel, amelyről a Pénzcentrum korábbi cikkében írt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm