7 °C Budapest
Excited young girl standing in traditional old library at bookshelves, smiling and laughing student making selfie on phone camera, having fun. Higher education and Student life concept.

Ennyit kereshet egy diák 2021 nyarán: nem a turizmus-vendéglátás az egyetlen opció

2021. június 17. 13:02

Június 15-én a közoktatásban is véget ért a tanév, a nyári vakációval együtt megkezdődött a diákmunka fő szezonja is. Az idei év azonban ezen a téren is más, mint az eddigiek. A 2021-es nyár hazánkban az újranyitás ideje, a rendkívül rugalmasan és kedvező feltételekkel foglalkoztatható diákok pedig nagyban hozzájárulhatnak a gazdaság felpörgetéséhez.

A turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés csupán a jéghegy csúcsa, számos ágazatban komoly munkaerőhiány van, amit az órabérek emelkedése is jelez - hangsúlyozta Kott Zoltán, a MELÓ-DIÁK elnök-vezérigazgatója. Az 1983 óta piacvezető társaság több száz partnernél, évente 35-40 ezer munkalehetőséget kínál a dolgozni kívánó diákoknak, így jól érzékeli a trendeket. "Az év elején még úgy látszott, hogy nem fognak nőni az órabérek, tavasszal azonban elindult az emelkedés. 2021 nyarán a diákok már akár 5-10 százalékkal is többet kereshetnek, mint két évvel ezelőtt."

A diák munkavállalóknak kínált átlagos bruttó órabérek a fizikai és a hagyományos irodai munkakörökben, valamint a vendéglátás területén is 1200 és 1300 forint között mozognak, az IT-ismereteket is igénylő szakmai irodai munkáknál pedig 1700 forint fölött vannak - sorolja Kott Zoltán, hangsúlyozva: a bruttó béreket iskolaszövetkezeti foglalkoztatás esetén csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli. A bérek között a munkakörtől függően jelentős eltérések lehetnek, így akad olyan fizikai munka is, amelyért óránként jóval több mint 2000 forintot kínálnak.

A régiók tekintetében a Balaton vezet, itt - valamennyi lehetőséget figyelembe véve - 1300 forint az átlag órabér, Budapesten és Nyugat-Magyarországon fej-fej mellett áll (1230 forint), és Kelet-Magyarország sincs nagyon lemaradva (1140 forint).

Diákmunkára is ugyanúgy írásban kell szerződni, mint bármely más munkavégzés esetén, és nem lehet a minimálbérnél kevesebbet fizetni, amely jelenleg bruttó 963 forint óránként. A nyári munka persze nem csupán a pénzkeresetről szól. Az elhelyezkedő fiatalok a későbbi pályájukon is hasznosítható szakmai tapasztalatokat szerezhetnek, a kényszerűen otthon töltött hónapok után pedig sokuk számára valódi felüdülés a "jelenléti" közös elfoglaltság - teszi hozzá Kott Zoltán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

OTS

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm